Τσαβούσογλου: Οι συζητήσεις για τα F-16 πάνε καλά. Η Ελλάδα παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα

Κατηγόρησε επίσης τη χώρα μας πως φιλοξενεί «υπόπτους για τρομοκρατία» και «στρατόπεδα του ΡΚΚ».
via Associated Press

Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά και τον εκσυγχρονισμό F-16 «πάνε καλά» ισχυρίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας παράλληλα την Ελλάδα πως «παραβιάζει ανθρώπινα δικαιώματα» και φιλοξενεί στο έδαφός της «υπόπτους για τρομοκρατία» και «στρατόπεδα του ΡΚΚ».

«Οι διαπραγματεύσεις για τα F-16 πηγαίνουν καλά. Η προσέγγιση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι πολύ θετική» είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Υπενθυμίζεται πως μετά την εκδίωξή της από το πρόγραμμα των F-35, η Τουρκία προσπαθεί να κλείσει συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά νέων μαχητικών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού για μαχητικά του τύπου που διαθέτει ήδη.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η «αρνητική ατμόσφαιρα» που υπήρχε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τελευταία έχει πλέον εκλείψει, υποστηρίζοντας πως «η διμερής συνεργασία έχει επίσης στρατηγική σημασία και για το ΝΑΤΟ...έχουν επίσης γνώση του ρόλου που ανέλαβε πρόσφατα η Τουρκία, και ας ελπίσουμε πως αυτή η γνώση δεν είναι προσωρινή», αναφερόμενος στον ρόλο που έπαιξε η χώρα του στο κλείσιμο συμφωνίας για την αποστολή ουκρανικών φορτίων σιτηρών, εν μέσω προβληματισμών για διεθνή επισιτιστική κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μιας νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία, ο Τσαβούσογλου είπε πως οι προετοιμασίες συνεχίζονταν και θα λάμβανε χώρα «μια ξαφνική κίνηση».

Ως προς τις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε πως η Αθήνα ενεργεί αντίθετα με το Διεθνές Δίκαιο και παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ακόμα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας και για αυτό δεν μπορεί να μιλά για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα παρέχει καταφύγιο σε «υπόπτους για τρομοκρατία» και φιλοξενεί στα εδάφη της στρατόπεδα του ΡΚΚ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Με πληροφορίες από Anadolu

Πήγαινε στην αρχική σελίδα