Τσαβούσογλου σε Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ να βρουν μια ισορροπία στις πολιτικές τους απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία

Οι ΗΠΑ θα μεταφέρουν τις ανησυχίες της Άγκυρας για τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
Eduardo Munoz via Reuters

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης (18/5) ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ότι θα δοθούν τα απαραίτητα μηνύματα όσον αφορά τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σε σχέση με τις υποψηφιότητες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι είπε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία στις πολιτικές τους έναντι της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Πεπεισμένη» η Ουάσινγκτον για τη δυνατότητα «να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας»

Οι ΗΠΑ είναι ”πεπεισμένες ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα έχουν μια αποτελεσματική διαδικασία ένταξης (στο ΝΑΤΟ) και ότι υπάρχει δυνατότητα να απαντηθούν οι ανησυχίες της Τουρκίας”, ανακοίνωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με την Άγκυρα, η οποία απειλεί να μπλοκάρει την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε επίσης: ”Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για το τι θα προκύψει από αυτό”.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξαν ”ομόφωνα” τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θεωρώντας τους ισχυρούς στρατιωτικούς εταίρους, δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός, μια στιγμή ορόσημο για την ευρωπαϊκή ασφάλεια», τόνισε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Δύο έθνη με μακρά παράδοση ουδετερότητας θα ενταχθούν στην πιο ισχυρή αμυντική συμμαχία του κόσμου και θα φέρουν μαζί τους ισχυρές ικανότητες και ένα αποδεδειγμένο ιστορικό ως εταίροι ασφαλείας».

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πώς θα πείσει την Τουρκία να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, έδωσε την εξής απάντηση: «Νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει».

″Οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας έρχονται να με δουν την Πέμπτη. Νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει”, είπε ο Μπάιντεν.

Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν εκ νέου αν μπορούσε να πείσει την Τουρκία να άρει το βέτο της, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε: «Δεν θα πάω στην Τουρκία, αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει».

Οι ενστάσεις του Κροάτη Προέδρου

Η Τουρκία είναι το μοναδικό μέλος του ΝΑΤΟ που έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ο πρόεδρος της Κροατίας την Τετάρτη πρότεινε ότι η χώρα του θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για να εξασφαλίσει ανταλλάγματα από τις δυτικές δυνάμεις, ωστόσο μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να εκτροχιάσει την υποστήριξη της κροατικής κυβέρνησης για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Ο Κροάτης Πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε ότι η χώρα του θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμά της Τουρκίας. Ο Μιλάνοβιτς βρίσκεται σε κόντρα με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς για εσωτερικά ζητήματα.

«Θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Τουρκίας», είπε ο Μιλάνοβιτς. «Η Τουρκία δεν θα ενδώσει εύκολα στην άρση του βέτο αν δεν πάρει αυτό που θέλει».

Προτού η Βουλή της Κροατίας επικυρώσουν την υποψηφιότητα των δύο χωρών του ευρωπαϊκού Βορρά στο ΝΑΤΟ, ο Μιλάνοβιτς — ένας σοσιαλιστής — επιθυμεί την αλλαγή του εκλογικού νόμου της γειτονικής Βοσνίας υπέρ των Κροατών της Βοσνίας. Αλλά το συντηρητικό κόμμα του Πλένκοβιτς απολαμβάνει μια μικρή πλειοψηφία έναντι των σοσιαλιστών στο κοινοβούλιο και πιθανότατα θα επικρατήσει στην ψηφοφορία για τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Associated Press