Ο Ερντογάν συνέδεσε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ με επιστροφή «τρομοκρατών»

Ο Τούρκος πρόεδρος καλεί τους συμμάχους να κατανοήσουν τις «ευαισθησίες» της Τουρκίας σε θέματα ασφαλείας.
via Associated Press

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε την Τετάρτη ότι η Σουηδία δεν θα έπρεπε να περιμένει η Τουρκία να εγκρίνει το αίτημα ένταξής της χωρίς να της επιστραφούν «τρομοκράτες» και οι αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας δεν θα έπρεπε να έρθουν στην Τουρκία για να προσπαθήσουν να την πείσουν να υποστηρίξει τα αιτήματά τους.

Η Άγκυρα λέει πως η Σουηδία και η Φινλανδία φιλοξενούν ανθρώπους για τους οποίους υποστηρίζει πως συνδέονται με οργανώσεις τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές, όπως το κουρδικό ΡΚΚ και η οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, την οποία κατηγορεί για ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

«Έχουμε ευαισθησία ως προς την προστασία των συνόρων μας από επιθέσεις από τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, στο κοινοβούλιο.

Ο Ερντογάν είπε πως οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν υποστήριξαν ποτέ την Τουρκία στη μάχη της κατά των κουρδικών αντάρτικων οργανώσεων, περιλαμβανομένου του συριακού κουρδικού YPG, το οποίο η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση που συνδέεται με το ΡΚΚ. «Η επέκταση του ΝΑΤΟ έχει μόνο ουσία για εμάς σε σχέση με τον σεβασμό που επιδεικνύεται στις ευαισθησίες μας» είπε.

Το τουρκικό TRT Haber είπε τη Δευτέρα πως η Σουηδία και η Φινλανδία δεν ενέκριναν τον επαναπατρισμό 33 ατόμων που ζήτησε η Τουρκία. «Οπότε δεν μας δίνετε πίσω τρομοκράτες μα μας ζητάτε ένταξη στο ΝΑΤΟ; Το ΝΑΤΟ είναι μια οντότητα για την ασφάλεια, ένας οργανισμός για την ασφάλεια. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να πούμε “ναι” σε αυτόν τον οργανισμό ασφαλείας αν στερούμαστε την ασφάλεια».

Ο Ερντογάν επίσης κατηγόρησε συμμάχους στο ΝΑΤΟ πως υποστηρίζουν τρομοκράτες, αναφερόμενος στις παραδόσεις όπλων στο YPG, που αποτελούν λόγο διαφωνίας μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, καθώς και άλλων δυτικών χωρών. Ακόμη, ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίξουν τις «νόμιμες» και «ηθικές» επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, ή τουλάχιστον «να μην προσπαθούν να μας βάζουν τρικλοποδιές».

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή