ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/10/2018 13:40 EEST | Updated 13/10/2018 14:39 EEST

Τσίπρας: Καμία εναλλακτική αν η ΠΓΔΜ απορρίψει τη συμφωνία των Πρεσπών

EUROKINISSI

Προκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής στη Βουλή για να ρίξει, αν θέλει, την κυβέρνηση. Εκεί θα δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, είπε ο Αλ. Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός δεν μίλησε καθόλου για τον Πάνο Καμμένο, παρά μόνο έμμεσες αναφορές για την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας, που δεν κινείται πάνω σε άξονες. Κατέστη έτσι φανερό ότι η κυβέρνηση βάζει πίσω την αναταραχή του «τυφώνα Πάνου», απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις σκέψεις για «εναλλακτικές» λύσεις όσον αφορά την ΠΓΔΜ. Με σαφήνεια ο Αλ. Τσίπρας έδειξε και σε Σκόπια και σε Αθήνα ότι η συμφωνία είναι μονόδρομος.

Η «νεοφιλελεύθερη δυστοπία του 10%»

Αντίθετα στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΝΔ και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Για τον Κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε ότι με το «ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του» θα οδηγήσει σε «κοινωνική ζούγκλα» και σε μια νεοφιλελεύθερη δυστοπία του 10%».

Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας έδειξε σίγουρος ότι δεν θα πέσει η κυβέρνηση από την πολιτική της στα εθνικά θέματα, όπως ελπίζει η ΝΔ. «Η κυβέρνηση αυτή που έφερε την Ελλάδα ξανά στο ρόλο που της αξίζει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, που αναβάθμισε τη γεωπολιτική μας δυναμική, που ξανάκαμε την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη, οδηγό της ειρήνης και της συνεργασίας, δε πρόκειται να πτοηθεί στις προσπάθειές της», είπε και συνέχισε μιλώντας και προσωπικά – κάτι που δεν συνηθίζει: «είμαστε αποφασισμένοι, είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω μπροστά γιατί αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον. Και η κυβέρνηση αυτή που έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, που λύνει προβλήματα δεκαετιών και αναβαθμίζει το διεθνή ρόλο της χώρας, θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της θητεία».

«Δε μπορεί κανείς να την εμποδίσει. Αν ο κ. Μητσοτάκης το επιθυμεί, ο τρόπος είναι ένας. Στη Βουλή, ανοιχτά, δημοκρατικά, ενώπιον του ελληνικού λαού. Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμα του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί, πόσα απίδια πιάνει ο σάκος», τόνισε μέσα σε χειροκροτήματα.

Πολιτικολογεί χωρίς να κάνει την δουλειά του ο Γ. Στουρνάρας

Σημαντικό είναι και το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον «διαρκώς κινδυνολογούντα και ασκόπως πολιτικολογούντα» διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, καθώς του υπενθύμισε ότι υπάρχει αναστάτωση στο χώρο ευθύνης του. «Να μιλάμε λιγότερο και να δουλεύουμε περισσότερο», είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Όσο τώρα για ορισμένους καθ’ εξακολούθηση διαψευδόμενους από τις εξελίξεις εγχώριους θεσμικούς παράγοντες που επιμένουν στις κινδυνολογικές παρεμβάσεις, θα τους συνιστούσα για το δικό τους καλό και για τη δική τους εναπομείνασα αξιοπιστία να είναι λίγο προσεχτικοί πια», είπε και πρόσθεσε: «τη μια μας είπαν ότι αν δε κάνουμε 4-5 επιπλέον και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις δε θα βγούμε στις αγορές και τελικά  βγήκαμε όχι μία αλλά τρείς φορές στις αγορές με επιτυχία. Την άλλη μας είπαν ότι δε μπορεί η Ελλάδα να έχει καθαρή έξοδο και χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή, δηλαδή νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Διαψεύστηκαν και εκεί παταγωδώς. Και τώρα επιμένουν στην ίδια γραμμή, ζητώντας ουσιαστικά να κοπούν εκ νέου οι συντάξεις που ίδιοι στο παρελθόν έκοψαν καμιά σαρανταριά φορές. Θα διαψευστούν εκ νέου. Και πάλι παταγωδώς. Γατί η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, η οικονομία αναπτύσσεται ξανά, το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται, οι βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να αποδίδουν. Και όλα αυτά είναι φανερά και στους ξένους επενδυτές».

«Μακάρι και εις τον τομέα ευθύνης των διαρκώς κινδυνολογούντων και ασκόπως πολιτικολογούντων να μην υπήρχαν αναταράξεις, απολύτως αναντίστοιχες με την εκπληκτικά θετική πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Για αυτό καλό είναι όσοι έχουμε θέσεις ευθύνης σε αυτό το τόπο, να μάθουμε να δουλεύουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο», ανέφερε αιχμηρά ο πρωθυπουργός.

Με ονομαστική ψηφοφορία η ψήφιση των θετικών μέτρων

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο και προανήγγειλε την ψήφιση έως το τέλος του χρόνου σειράς θετικών νομοθετημάτων. Μάλιστα προειδοποίησε ότι θα ζητήσει και ονομαστικές ψηφοφορίες, για να υποχρεωθεί η ΝΔ, που καταστροφολογεί,  να ψηφίσει τα θετικά μέτρα «σαν το μαρτύριο της σταγόνας».

Η Ελλάδα δεν είναι μόνο εκτός μνημονίων, αλλά γίνεται και χώρα κοινωνικής δικαιοσύνης, και σεβασμού στα εργασιακά δικαιώματα, είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του 2018 θα ψηφιστούν στη Βουλή:

-η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50% για τους πολλούς στα επόμενα δύο έτη.

-η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων.

-η επιδότηση ενοικίου για αυτούς που δυσκολεύονται.

-η καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, γιατρούς, πανεπιστημιακούς.

-η κατάργηση του τέλους Επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και Κοινωνικές Επιχειρήσεις.

-η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς.

Προϋπολογισμός χωρίς περικοπές, αλλά με αντίμετρα

Ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι «θα φέρουμε τα κόμματα της αντιπολίτευσης προ των ευθυνών της διαρκώς ανέξοδης, αδιέξοδης, ψευδούς και καταστροφολογικής ρητορικής τους» και «θα τα φέρουμε να ψηφίσουν τα μέτρα του τέταρτου μνημονίου που μας λένε ότι υπογράψαμε, ένα, ένα. Σαν το μαρτύριο της σταγόνας. Και με ονομαστικές ψηφοφορίες μάλιστα».

Μάλιστα επεσήμανε ότι και στον προϋπολογισμό όχι μόνο δεν θα υπάρχει περικοπή συντάξεων, αλλά θα υπάρχουν και αντίμετρα! «Το πιο ενδιαφέρον θα είναι όταν φέρουμε να ψηφιστεί και ο προϋπολογισμός στη Βουλή. Θυμάστε τη μεγάλη φασαρία με τα αντίμετρα. Τότε που όλο το παλιό κομματικό και μιντιακό σύστημα προσπαθούσε να πείσει το λαό για τη μεγάλη συμφορά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και για το ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα. Και τώρα οι έρμοι θα βρεθούν με ένα προϋπολογισμό που δε θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα. Αυτό είναι το μεγάλο δράμα του Κ Μητσοτάκη. Που έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής και τώρα που η Ελλάδα ανακάμπτει ξέμεινε από επιχειρήματα», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας. 

«Πατριωτική πολιτική χωρίς εξαρτήσεις»

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε διεξοδικά την εξωτερική πολιτική που ασκεί η χώρα. «Η χώρα έχει ανακτήσει πλήρως το ειδικό βάρος και το κύρος της στη διεθνή σκηνή. Μέσα από μια ενεργητική, πολυδιάστατη και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Η οποία έχει καταστήσει την Ελλάδα ισχυρό πόλο σταθερότητας, σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Αυτή η πολιτική που έχουμε επιλέξει, είναι μια βαθιά προοδευτική επιλογή», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα διατηρεί τις στρατηγικές της συμμαχίες, αλλά και ανοιχτούς διαύλους συνεργασίας. 

Αυτό, συνέχισε ο πρωθυπουργός, «είναι μια πατριωτική πολιτική επιλογή, διότι αποτρέπει μια λογική εξάρτησης της χώρας από άλλες δυνάμεις, η οποία παραπέμπει σε άλλες εποχές. Η Ελλάδα ασκεί εξωτερική πολιτική υπέρ των εθνικών συμφερόντων, διαφυλάσσει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα».

Όχι προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης

«Η Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια έχει μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική που έχει αναβαθμίσει το ρόλο της στη περιοχή, μαζί με τη Κύπρο, ως ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας. Όχι  ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης», είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «η Ελλάδα προωθεί σχήματα συνεργασίας και συναναπτυξης βασισμένα στις σχέσεις καλής γειτονιάς, που δίνουν το μήνυμα ότι το διεθνές δίκαιο είναι το μόνο πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να έχει μέλλον η περιοχή μας. Η Ελλάδα επιδιώκει και έχει πετύχει σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού με τις μεγάλες δυνάμεις της περιοχής και του κόσμου μας. Δεν αναζητά όμως προστάτες».

Δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την ΠΓΔΜ

Αναφερόμενος στην συμφωνία των Πρεσπών ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε τα Σκόπια ότι είναι μονόδρομος και δεν υπάρχουν άλλες λύσεις. Ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό απέρριψε και τις προτάσεις που διατύπωσε ο Π. Καμμένος στα Σκόπια. Η συμφωνία «είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία για τους δυο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αν οι γείτονες μας την απορρίψουν πρέπει να γνωρίζουν και θα το πω με ειλικρίνεια δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Διότι αν δεν αλλάξουν τη Συνταγματική τους ονομασία, θέλω να είμαι σαφής, η Ελλάδα δε πρόκειται να το επιτρέψει. Δεν πρόκειται να δεχτεί την είσοδο της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ ή σε άλλο διεθνή οργανισμό, ή σε οποιοδήποτε σχήμα αμυντικής συνεργασίας με  συνταγματική ονομασία Δημοκρατία της Μακεδονίας», ξεκαθάρισε.​