Τζόκοβιτς: Η Αυστραλία ακυρώνει ξανά τη βίζα του λίγο πριν το Australian Open

Στον αέρα η συμμετοχή του στο τουρνουά, κινδυνεύει με απέλαση ο Σέρβος τενίστας.
via Associated Press

Ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας, Αλεξ Χοκ, χρησιμοποίησε την προσωπική του εξουσία για να ακυρώσει (ξανά) τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, καθώς οι δικηγόροι του ετοιμάζονται να καταθέσουν άμεσα ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης.

Η κίνηση αυτή αφήνει στον αέρα την συμμετοχή του Σέρβου τενίστα στο Australian Open, που ξεκινά τη Δευτέρα. Εάν δεν ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης, πόσο μάλλον εάν δεν είναι επιτυχημένη η έφεση, θα απελαθεί αμέσως από τη χώρα.

Ο Αλεξ Χοκ αργά το απόγευμα της Παρασκευής (ώρα Αυστραλίας) είπε: «Σήμερα άσκησα την εξουσία μου σύμφωνα με το άρθρο 133Γ(3) του νόμου περί μετανάστευσης για να ακυρώσω τη βίζα που κατείχε ο κ. Νόβακ Τζόκοβιτς για λόγους υγείας, με βάση ότι ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να το πράξω. Η απόφαση αυτή ακολούθησε τις εντολές του Ομοσπονδιακού Περιφερειακού και Οικογενειακού Δικαστηρίου στις 10 Ιανουαρίου 2022, ακυρώνοντας την προηγούμενη απόφαση ακύρωσης για λόγους διαδικαστικής δικαιοσύνης. Κατά τη λήψη αυτής της απόφασης, εξέτασα προσεκτικά τις πληροφορίες που μου παρείχαν το Υπουργείο Εσωτερικών, η Αυστραλιανή Συνοριακή Δύναμη και ο κ. Τζόκοβιτς. Η κυβέρνηση Μόρισον είναι σταθερά δεσμευμένη στην προστασία των συνόρων της Αυστραλίας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πανδημία COVID-19».

Οι δικηγόροι του Σέρβου αθλητή είχαν διαμηνύσει ότι θα ασκούσαν έφεση σε περίπτωση που συνέβαινε κάτι τέτοιο. Τώρα ελπίζουν ότι το δικαστήριο θα αποφανθεί με διαδικασίες εξπρές έως την Κυριακή, ώστε ο εντολέας τους να προλάβει το Αυστραλιανό Οπεν, που ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα.

Η ακύρωση της βίζας του Τζόκοβιτς αποσκοπεί στην προστασία των αποτελεσμάτων των θυσιών που έκαναν οι Αυστραλοί κατά την διάρκεια της πανδημίας της Covid-19, δήλωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον.

«Οι Αυστραλοί έκαναν πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυτής και επιθυμούν δικαίως το αποτέλεσμα των θυσιών τους να προστατευθεί», τόνιισε σε ανακοίνωσή του ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

(με πληροφορίες από The Age, Associated Press)

Δημοφιλή