Βαρυμπόμπη: Παρανάλωμα 12.500 στρέμματα και πάνω από 100 σπίτια και επιχειρήσεις

Ο πρώτος θλιβερός απολογισμός για την καταστροφική πυρκαγιά - 77 άτομα στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.
|
picture alliance via Getty Images

Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα από την καταστροφική φωτιά στη Βαρυμπόμπη όπου υπάρχουν διάσπαρτες αναζωπυρώσεις αλλά χωρίς σοβαρά προβλήματα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος εκτίμησε ότι η κατάσταση στη συγκεκριμένη περιοχή θα είναι οριοθετημένη εντός της ημέρας.

Σε έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ.Χαρδαλιάς προέβη σε έναν πρώτο θλιβερό απολογισμό, λέγοντας ότι 12.500 χιλιάδες στρέμματα έχουν καεί, 76 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και 18 μερικές, ενώ 27 επιχειρήσεις έχουν σοβαρές ζημιές. Επιπλέον, τουλάχιστον 82 οχήματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και 64 έχουν μερικές ζημιές.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκαν απομακρύνσεις δεκάδων πολιτών και οργανωμένες εκκενώσεις. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια 182 άτομα με προβλήματα στη μετακίνηση ή ηλικιωμένοι, ενώ η ΕΛ.Α.Σ. προέβη σε 442 διασώσεις, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από ο,τιδήποτε άλλο τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Οπως είπε από χθες το βράδυ σημειώθηκαν 41 νέες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα.

Δεκάδες άτομα στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Παναγιώτη Μπεχράκη, επισκέφθηκε το πρωί το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής «Σισμανόγλειο», το οποίο από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη τέθηκε σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας και αντιμετώπισε τα περιστατικά ήπιων αναπνευστικών προβλημάτων που παρουσίασαν κάτοικοι της περιοχής.

Από τις 16:00 χθες το απόγευμα μέχρι σήμερα στις 8:00, το ΕΚΑΒ έκανε διακομιδές 77 περιστατικών με αναπνευστικά προβλήματα σε συνδυασμό του καύσωνα και των αποτελεσμάτων της πυρκαγιάς, όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπεχράκη, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει μία μαζική έκθεση του πληθυσμού σε εισπνοές από ένα δάσος που καίγεται. Όπως πρόσθεσε ο καθηγητής, συμπτώματα ήπια, συνήθως από τη μύτη, και ερεθισμός από τα μάτια και τον λαιμό, κάποιος βήχας, αλλά και κάπως εντονότερη δύσπνοια και αναπνευστική δυσφορία, γενικά, συμβαίνουν σε αυτές τις καταστάσεις.

Ο κ. Μπεχράκης σημείωσε ότι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα, από αναπνευστικά νοσήματα, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι αλλά και τα μικρά παιδιά πρέπει να προστατεύονται ιδιαίτερα κάτω από αυτές τις συνθήκες: Παραμονή στο σπίτι, κλειστές πόρτες και παράθυρα, αν βγούμε έξω, επειδή είναι απαραίτητο, να εισπνέουμε από τη μύτη και να φοράμε καλή μάσκα για να μας προστατεύει από τα μικροσωματίδια που διεισδύουν βαθιά μέσα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν αντιδράσεις.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Αχαρνών

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο δήμος Αχαρνών, για την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές.

Η εν λόγω κήρυξη, έπειτα από εντολή του Ν. Χαρδαλιά, θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 3 Φεβρουαρίου 2022.

Αίτημα για ευρωπαϊκή βοήθεια

Η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα προς το πρόγραμμα rescEU της Ε.Ε. και ανταποκρίθηκε η Κύπρος με 40 πυροσβέστες και δύο αεροσκάφη airtractor, καθώς και η Σουηδία που θα αποστείλει εντός της ημέρας δύο αεροσκάφη airtractor.

Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ για να βοηθήσει την την Ελλάδα ( όπως επίσης την Ιταλία, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία) να καταπολεμήσει τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Παραμένουν τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στη Βαρυμπόμπη εξακολουθούν να εντοπίζονται προβλήματα ηλεκτροδότησης των καταναλωτών, εξαιτίας των βλαβών που έχει υποστεί το δίκτυο διανομής από τις πυρκαγιές.

Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται από το πρωί της Τετάρτης για την αποκατάσταση γραμμής μέσης τάσης που τροφοδοτεί την περιοχή, ενώ στην Εύβοια χωρίς ρεύμα παραμένουν τέσσερις οικισμοί.

Σποραδικές διακοπές μικρής διάρκειας σημειώθηκαν επίσης στο κέντρο της Αθήνας και το Περιστέρι.

Μετά την ολοκλήρωση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς θα αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς μία από τις έξι γραμμές μέσης τάσης που παραμένει από χθες εκτός λειτουργίας, διασχίζει περιοχές όπου υπάρχει ακόμη φωτιά.

Αυτό αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ σε ενημέρωση για τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν στο δίκτυο, σύμφωνα με την οποία οι άλλες 5 γραμμές που είχαν τεθεί εκτός επανηλεκτροδοτήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως και κρίσιμες υποδομές στις οποίες περιλαμβάνεται το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ.

Η γραμμή που έχει απομείνει εκτός και ηλεκτροδοτεί περίπου 6.000 καταναλωτές στη Βαρυμπόμπη και τμήμα των Αδαμών, έχει υποστεί ολική καταστροφή και για την αποκατάστασή της απαιτείται η αντικατάσταση 230 στύλων Μέσης και Χαμηλής Τάσης, εργασίες επιθεώρησης, συντήρησης και αντικατάστασης σε 10 περίπου χιλιόμετρα Δικτύου Μέσης Τάσης, 33 υποσταθμούς Μέσης Τάσης και 30 χιλιόμετρα Δικτύου Χαμηλής Τάσης καθώς επίσης και εργασίες στις παροχές Χαμηλής Τάσης.

Επί τόπου βρίσκονται περισσότερα από 200 άτομα τεχνικό προσωπικό (συνεργεία ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων), τα οποία εργάζονται πυρετωδώς σε όλα τα σημεία που είναι δυνατή η πρόσβαση.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει τέλος ότι στο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά δεν υπάρχει Δίκτυο Διανομής. Οι πλησιέστερες εγκαταστάσεις δικτύου βρίσκονται σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα