Βασίλισσα Ελισάβετ: Οι ατάκες που θα μείνουν αξέχαστες

Δεν είχε δώσει πότε συνέντευξη στα 70 χρόνια της βασιλείας της. Κι όμως, τα αποφθέγματά της ήταν άπλετα.
Leon Neal via Getty Images

Η βασίλισσα της Βρετανίας, Ελισάβετ, δεν έδωσε ποτέ συνέντευξη κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της, αλλά οι τακτικές δημόσιες ομιλίες της μερικές φορές έριχναν φως στις προσωπικές της σκέψεις.

Στο δημόσιο λόγο της υπήρχαν πολλές ατάκες και αποφθέγματα που θα μείνουν χαραγμένα στην μνήμη.

«Είναι αναπόφευκτο να φαίνομαι μια μάλλον απομακρυσμένη φιγούρα για πολλούς από εσάς, διάδοχος των βασιλιάδων και των βασίλισσων της ιστορίας. Δεν μπορώ να σας οδηγήσω στη μάχη. Δεν σας δίνω νόμους ούτε απονέμω δικαιοσύνη. Αλλά μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Μπορώ να σας δώσω την καρδιά μου και την αφοσίωσή μου σε αυτά τα παλιά νησιά και σε όλους τους λαούς της αδελφότητας των εθνών μας» είχε πει στο πρώτο τηλεοπτικό χριστουγεννιάτικο διάγγελμά της το 1957.

«Όταν έρθει η ειρήνη, να θυμάστε ότι θα είναι για εμάς, τα παιδιά του σήμερα, να κάνουμε τον κόσμο του αύριο ένα καλύτερο και πιο χαρούμενο μέρος. Η αδερφή μου είναι δίπλα μου και θα σας καληνυχτίσουμε και οι δύο. Ελα, Μαργαρίτα. Καληνύχτα, παιδιά, Καληνύχτα και καλή τύχη σε όλους σας» ήταν το μήνυμά της σε εκπομπή εν καιρώ πολέμου με τη μικρότερη αδερφή της, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, στις 13 Οκτωβρίου 1940.

«Δηλώνω ενώπιον όλων σας ότι ολόκληρη η ζωή μου, είτε μεγάλη είτε σύντομη, θα είναι αφιερωμένη στην υπηρεσία σας και στην υπηρεσία της μεγάλης αυτοκρατορικής μας οικογένειας στην οποία ανήκουμε όλοι» ήταν τα λόγια της στην ομιλία για τα 21α γενέθλιά της, στις 21 Απριλίου 1947, που μεταδόθηκε στο ραδιόφωνο από το Κέιπ Τάουν.

«Οι τελετές που έχετε δει σήμερα είναι απαρχαιωμένες και οι ρίζες τους είναι καλυμμένες στην ομίχλη του παρελθόντος. Αλλά το πνεύμα τους και το νόημά τους λάμπουν ανά τους αιώνες, ίσως, πιο έντονα τώρα. Εχω δεσμευτεί με ειλικρίνεια στην υπηρεσία σας, όπως πολλοί από εσάς έχετε δεσμευτεί στη δική μου. Σε όλη μου τη ζωή και με όλη μου την καρδιά θα προσπαθώ να είμαι άξια της εμπιστοσύνης σας» είχε πει στην ομιλία για την Ημέρα της Στέψης της, στις 2 Ιουνίου 1953.

«Οπως όλες οι οικογένειες, έχουμε το μερίδιό μας σε εκκεντρικότητες, ορμητικά και δύστροπα νεαρά παιδιά και διαφωνίες» είχε παραδεχτεί σε ομιλία προς αρχηγούς κρατών στο βασιλικό γιοτ Britannia, τον Οκτώβριος 1989.

«Αυτό που σας λέω τώρα, ως βασίλισσα σας και ως γιαγιά, το λέω μέσα από την καρδιά μου... Κανείς που γνώριζε την Νταϊάνα δεν θα την ξεχάσει ποτέ. Εκατομμύρια άλλοι δεν τη γνώρισαν ποτέ, αλλά ένιωσαν ότι την ήξεραν, θα την θυμούνται. Πιστεύω ότι υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να αντληθούν από τη ζωή της και από την εξαιρετική και συγκινητική αντίδραση στο θάνατό της» - τηλεοπτική ομιλία μετά το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε τροχαίο στο Παρίσι, τον Σεπτέμβριο του 1997.

«Είναι κάποιος που δεν δέχεται εύκολα τα κομπλιμέντα, αλλά πολύ απλά ήταν η δύναμή μου και έμεινε όλα αυτά τα χρόνια, και εγώ και ολόκληρη η οικογένειά του, και αυτή και πολλές άλλες χώρες, του χρωστάμε πολλά» - αφιέρωμα στον σύζυγό της Πρίγκιπα Φίλιππο, σε ομιλία για τον εορτασμό της Χρυσής Επετείου του γάμου τους στο Λονδίνο, 20 Νοεμβρίου 1997.

«Γνωρίζω ότι, παρά την τεράστια συνταγματική διαφορά μεταξύ μιας κληρονομικής μοναρχίας και μιας εκλεγμένης κυβέρνησης, στην πραγματικότητα το χάσμα δεν είναι τόσο ευρύ... Και το καθένα, με τον διαφορετικό τρόπο του, υπάρχει μόνο με την υποστήριξη και τη συναίνεση του λαού. Αυτή η συναίνεση ή η έλλειψή της εκφράζεται για εσάς, πρωθυπουργέ, μέσω της κάλπης. Είναι ένα σκληρό, ακόμη και βάναυσο, σύστημα, αλλά τουλάχιστον το μήνυμα είναι ξεκάθαρο για να το διαβάσουν όλοι. Για εμάς, μια βασιλική οικογένεια, ωστόσο, το μήνυμα είναι συχνά πιο δύσκολο να διαβαστεί, συγκαλύπτεται όπως μπορεί να οφείλεται από τον σεβασμό, τη ρητορική ή αντικρουόμενα ρεύματα της κοινής γνώμης. Αλλά πρέπει να το διαβάσουμε». - ομιλία στις 20 Νοεμβρίου 1997, στο Banqueting House στο Λονδίνο.

«Ενώ έχουμε αντιμετωπίσει προκλήσεις στο παρελθόν, αυτή είναι διαφορετική. Αυτή τη φορά συμμετέχουμε με όλα τα έθνη σε όλο τον κόσμο σε μια κοινή προσπάθεια, χρησιμοποιώντας τη μεγάλη πρόοδο της επιστήμης και την ενστικτώδη συμπόνια μας για να θεραπεύσουμε. Θα πετύχουμε - και αυτή η επιτυχία θα ανήκει στον καθένα μας. Θα πρέπει να παρηγορηθούμε ότι, ενώ μπορεί να έχουμε ακόμα περισσότερα να υπομένουμε, θα επιστρέψουν οι καλύτερες μέρες: θα είμαστε ξανά με τους φίλους μας, θα είμαστε ξανά με τις οικογένειές μας, θα ξαναβρεθούμε» - τηλεοπτικό διάγγελμα στις 5 Απριλίου 2020, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

«Αν και είναι μια περίοδος μεγάλης ευτυχίας και χαράς για πολλούς, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι δύσκολα για όσους έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα. Φέτος, ειδικά, καταλαβαίνω γιατί. Αλλά για μένα, σε αυτούς τους μήνες μετά τον θάνατο του αγαπημένου μου Φιλίππου, έχω αντλήσει μεγάλη παρηγοριά από τη ζεστασιά και τη στοργή των πολλών αφιερωμάτων στη ζωή και το έργο του – από όλη τη χώρα, την Κοινοπολιτεία και τον κόσμο. Η αίσθηση της υπηρεσίας, η πνευματική του περιέργεια και η ικανότητά του να βρίσκει διασκέδαση από οποιαδήποτε κατάσταση - ήταν όλα ανεξέλεγκτα. Αυτή η παιχνιδιάρικη, φιλομαθής λάμψη ήταν τόσο φωτεινή στο τέλος όσο όταν τον κοίταξα για πρώτη φορά» - Χριστουγεννιάτικο διάγγελμα 2021.

«Καθώς γιορτάζουμε αυτή την επέτειο, με χαρά σας ανανεώνω την υπόσχεση που έδωσα το 1947 ότι η ζωή μου θα είναι πάντα αφιερωμένη στην υπηρεσία σας. Και, καθώς ανυπομονώ να συνεχίσω να σας υπηρετώ με όλη μου την καρδιά, ελπίζω αυτό το Ιωβηλαίο να φέρει κοντά οικογένειες και φίλους, γείτονες και κοινότητες – μετά από μερικές δύσκολες στιγμές για τόσους πολλούς από εμάς – για να απολαύσουμε τους εορτασμούς και να σκεφτείτε τις θετικές εξελίξεις στην καθημερινή μας ζωή, που ευτυχώς συνέπεσαν με τη βασιλεία μου» - Μήνυμα στις 6 Φεβρουαρίου 2022, για τον εορτασμό της 70ης επετείου από την άνοδό της στο θρόνο.

Δημοφιλή