Το τελευταίο αντίο της Βρετανίας και του πλανήτη στη Βασίλισσα Ελισάβετ

Ολα όσα έγιναν στην κηδεία που συγκίνησε ολόκληρη την υφήλιο.

Ο λαός του Ηνωμένου Βασιλείου υποκλίθηκε για τελευταία φορά στην Βασίλισσα Ελισάβετ Β′ που επί 70 χρόνια υπηρέτησε του υπηκόους της απολαμβάνοντας τον σεβασμό, τον θαυμασμό και την αγάπη τους όπως κατ′ επανάληψη απέδειξαν όσο ήταν εν ζωή αλλά και με τις εκδηλώσεις τους τις ημέρες που ακολούθησαν τον θάνατό της.

Εκατοντάδες χιλιάδες συνέρρευσαν στο Λονδίνο για να το ύστατο χαίρε και πολλοί επίσης μετέβησαν στο Γουίνδσορ όπου τελέστηκε η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή αντίστοιχα. Μαζί με τους Βρετανούς στην Βασίλισσα υποκλίθηκαν 2.000 καλεσμένοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων περίπου 500 αρχηγοί κρατών-βασιλείς και πολιτικοί ενώ δισεκατομμύρια ήταν οι τηλεθεατές ανά τον κόσμο που ότι παρακολούθησαν τις τελετές.

Ολα όσα έγιναν στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

18:50 Στην κρύπτη του κάστρου του Ουίνσδορ ο τελευταίος αποχαιρετισμός

Στην βασιλική κρύπτη τοποθετήθηκε το φέρετρο της Ελισάβετ, στον τελευταίο αποχαιρετισμό προς τη βασίλισσα ενώ νωρίτερα, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο το στέμμα, το σκήπτρο και η σφαίρα.

Ο κοσμήτορας του Ουίνδσορ μίλησε για την προσφορά της βασίλισσας σε μια ζωή «αδιάκοπης υπηρεσίας στο Έθνος, την Κοινοπολιτεία και τον ευρύτερο κόσμο».

Επίσης ανέφερε ότι στο Ουίνδσορ θα τη θυμούνται για την καλοσύνη και τη φροντίδα για την οικογένεια, τους φίλους και της γείτονές της.

via Associated Press

18:15 Εφτασε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου η πομπή με τη σορό της Ελισάβετ Β΄.

Η βασιλική οικογένεια συνοδεύει τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Γουίνδσορ.

17:45 Η πριγκίπισσα Σάρλοτ ξεσπά σε λιγμούς

Σε λυγμούς ξέσπασε η επτάχρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ, στην αψίδα του Ουέλινγκτον.
Η μικρή πριγκίπισσα, έφτασε στο Αβαείο του Ουεστμινστερ μαζί με την μητέρα της, τον αδερφό της πρίγκιπα Τζόρτζ και τη βασιλική σύζυγο Καμίλα, ντυμένη στα μαύρα, φορώντας ακόμα και καπέλο.

Στο αριστερό πέτο του παλτό της όμως είχε μια διαμαντένια καρφίτσα, σε σχήμα πετάλου που της είχε δωρίσει η προγιαγιά της Ελισάβετ.

WPA Pool via Getty Images

17:20 Ο βασιλιάς Κάρολος απότισε φόρο τιμής στη μητέρα του, τη βασίλισσα Ελισάβετ, με ένα χειρόγραφο σημείωμα που τοποθετήθηκε πάνω στο φέρετρό της.

«Εις μνήμην, με αγάπη και αφοσίωση, Κάρολος», έγραφε το σημείωμα.

Πάνω στο φέρετρο τοποθετήθηκε επίσης ένα στεφάνι που σύμφωνα με τα Ανάκτορα ήταν φτιαγμένο, κατ’ απαίτηση του Καρόλου, από δεντρολίβανο, βελανιδιά και μυρτιά, από ένα δέντρο το οποίο φυτεύτηκε από τις μυρτιές που χρησιμοποίησε η Ελισάβετ στη γαμήλια ανθοδέσμη της.

Τα χρυσά, ροζ, λευκά και κοκκινο-μοβ λουλούδια προέρχονταν όλα από τους κήπους των βασιλικών κατοικιών.

15:38 Ξεκίνησε η πομπή από την Αψίδα του Γουέλινγκτον με προορισμό το κάστρο του Γουίνδσορ, το τελευταίο ταξίδι της βασίλισσας.

Ο βασιλιάς Κάρολος και τα άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας ακολουθούν την πομπή η οποία γύρω στις 18:00, θα φτάσει στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Στις 19:00, θα ξεκινήσει η νεκρώσιμη ακολουθία και όταν ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη. Στις 21:30, θα πραγματοποιηθεί ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες.

David Ramos via Getty Images

Με έντονη συγκίνηση η βασιλική οικογένεια αποχαιρετά την Ελισάβετ Β΄.

15:00 Η Βρετανή πρωθυπουργός Λιζ Τρας αποχαιρετά την Ελισάβετ Β′ με ένα απόσπασμα από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο.

«Ας μην ταράζεται η καρδιά σου: πιστεύεις στον Θεό, πιστεύεις και σε μένα», είπε. «Στο σπίτι του Πατέρα μου υπάρχουν πολλά αρχοντικά: αν δεν ήταν έτσι, θα σου το έλεγα. Πάω να σου ετοιμάσω ένα μέρος».

Στη διάρκεια της ομιλίας της Συντηρητικής πρωθυπουργού, ακουγόταν ο ύμνος «The Lord’s My Shepherd», ο οποίος δεν επιλέχθηκε τυχαία. Το 1947 συνόδευε την γαμήλια τελετή της Βασίλισσας Ελισάβετ και του πρίγκιπα Φίλιππου, Δούκα του Εδιμβούργου.

CHIP SOMODEVILLA via Getty Images

14:50 Ολοκληρώνεται σε λίγο η πομπή προς την Αψίδα του Ουέλιγκτον

Από εκεί θα αρχίσει η αυτοκινητοπομπή προς το Γουίνδσορ που αναμένεται να φτάσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδος). Εκεί θα ακολουθήσει και νέα πομπή μέσα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να ακολουθούν πεζά το φέρετρο που θα πλαισιώνεται από και πάλι αγήματα. Στις 18:00 θα φτάσει στον παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου ενώ η ιδιωτική τελετή της ταφής θα πραγματοποιηθεί στις 21:30.

14:40 Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας

HANNAH MCKAY via REUTERS
HANNAH MCKAY via REUTERS
Peter Byrne - PA Images via Getty Images

14: 30 Blog: «Σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες»: Ο θάνατος και η κηδεία της Ελισάβετ Β΄-Γράφει ο Ηλ.Γιαννακόπουλος

14:15 Πομπή προς την Αψίδα του Ουέλινγκτον με στάση το Παλάτι του Μπάκιγχαμ

Μετά την τελετή, το φέρετρο της βασίλισσας σε πομπή μεταφέρεται από το Αβαείο του Γουέστμινστερ μέχρι την Αψίδα του Ουέλινγκτον ενώ θα περάσει από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ και από τα δύο αγάλματα του πατέρα της Βασιλιά Γεωργίου και της μητέρας της Ελισάβετ..

Και σε αυτή την πομπή το φέρετρο περιβάλλεται από αγήματα του στρατού ενώ το Μπιγκ Μπειν ηχεί ανά λεπτό καθώς η πομπή κινείται αργά στους δρόμους της πρωτεύουσας

Κανονιοβολισμού ακούγονται από το Χάιντ Πάρκ επίσης κάθε λεπτό από το Χάιντ Πάρκ.

POOL New via Reuters
via Associated Press
POOL New via Reuters

14:05 Ολοκληρώνεται η τελετή στο Αβαείο

Προς το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας ακολούθησαν δύο λεπτά σιγής ενώ μετά ήχησε ο εθνικός ύμνος και μοιρολόι από τον γκαϊντιέρη της βασίλισσας.

14:03 Το ιδιόχειρο σημείωμα του Βασιλιά Καρόλου στο φέρετρο της μητέρας του.

The coffin of Britain's Queen Elizabeth is carried into the Westminster Abbey in London Monday, Sept. 19, 2022. (Hannah McKay/Pool Photo via AP)
The coffin of Britain's Queen Elizabeth is carried into the Westminster Abbey in London Monday, Sept. 19, 2022. (Hannah McKay/Pool Photo via AP)
via Associated Press

13:55 Στιγμιότυπα από την μεγαλειώδη νεκρώσιμη πομπή και την τελετή

13:30 Ένας ύμνος από τον γάμο της Βασίλισσας για ύστατο χαίρε

Ένας ύμνος που είχε επιλεγεί για τον γάμο της τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ και του υπολοχαγού Φίλιππου Μαουντπάντεν το 1947 ήχησε στο Αβαείό του Γουεστμίνστερ κατά την νεκρώσιμη ακολουθία. Πρόκειται για τον ύμονο “The Lord’s my shepherd, I’ll don’t want”, βασισμένος στον Ψαλμό 23. Ο ψαλμός και ο ύμνος είναι διάσημοι για τις λέξεις: «Ναι, αν και διασχίζω τη σκοτεινή κοιλάδα του θανάτου, δεν θα φοβηθώ κανέναν κακό...».

Λίγο νωρίτερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τραζ διάβασε απόσπασμα από τις Γραφές. Επέλεξε απόσπασμα απο το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο: «Μη ταράζεται η καρδιά σας· πιστεύετε στον Θεό, πιστεύετε και σε μένα». Το απόσπασμα αφορά την υπόσχεση του Χριστού στους πιστούς να κερδίσουν μια θέση στην βασιλεία των Ουρανών. «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή· κανένας δεν έρχεται προς τον Πατέρα παρά μόνο μέσω εμού».

13:05 Άρχισε η τελετή στο Αβαείο

Αυτή είναι η πρώτη νεκρώσιμη ακολουθία που τελείται στο Αβαείο του Γουεσμίνστερ από τον 18ο αιώνα.

Η λειτουργία πραγματοποιηθεί από τον κοσμήτορα του Γυέστμινστερ Ντέιβιντ Χόιλ, τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ Τζάστιν Γουέλμπι.

via Associated Press
POOL New via Reuters
PHIL NOBLE via REUTERS
via Associated Press

13:00 Η πομπή έφτασε στο Αβαείο του Γουεστμίνιστερ, το φέρετρο τοποθετείται στο εσωτερικό και αρχίζει η νεκρώσιμη ακολουθία.

12:53 Οι ατάκες της βασίλισσας που περνούν στην ιστορία όπως και η ίδια

12:45 Η νεκρώσιμη πομπή

Το φέρετρο με την βασίλισσα Ελισάβετ εξέρχεται του Γουεστμίνστερ Χολ και συνοδευόμενο από αγήματα των ενόπλων δυνάμεων κατευθύνεται προς το Αβαείο του Γουεστμίνστερ για την νεκρώσιμη ακολουθία.

Πάνω στο φέρετρο είναι τοποθετημένα το στέμα, η σφαίρα και το σκήπτρο του μονάρχη του Η.Β.

Τη σορό τη βασίλισσας ακολουθούν πεζοί ο Βασιλιάς Κάρολος, τα τρία αδέρφια του Άννα, Άντριου και Έντουαρντ, ο γιος τη πρίγκιπας διάδοχος Γουίλιαμ και ο αδερφός του Χάρι.

Kai Pfaffenbach via Reuters
Kai Pfaffenbach via Reuters
John Sibley via Reuters
Kai Pfaffenbach via Reuters

Το σκωτσέζικο και ιρλανδικό Σύνταγμα με γκάιντες και τύμπανα ηγούνται της πομπής μαζί με μέλη της Βασιλικής Αεροπορίας και τους Γκούρκα (Νεπαλέζοι στρατιώτες που στρατολογούνται στον βρετανικό στρατό). Μετέχουν αγήματα του Βασιλικού Ναυτικού, Πεζοναυτών και μια τιμητική φρουρά θα σταθεί στην πλατεία του Κοινοβουλίου, από όπου περνά η πομπή αποτελούμενη και από τις τρεις στρατιωτικές υπηρεσίες, συνοδευόμενη από μια μπάντα των Royal Marines.

12:30 Άφιξη του Βασιλιά Καρόλου στο Γουεστμίνστερ Χολ για να αρχίσει η νεκρώσιμη πομπή που θα καταλήξει στο Αβαείο του Γουέστμίνστερ.

12:15 Και άλλες αφίξεις επισήμων

Αφίχθησαν στο Αβαείο του Γουστμίνστερ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας και Σκωτίας, Νίκολας Στέρτζον.

11:58 H κηδεία της Βασίλισσας περιλαμβάνει μια προσεκτικά ”χορογραφημένη” παρέλαση αγημάτων που ετοιμάζονται για αυτό γεγονός εδώ και χρόνια.

Kai Pfaffenbach via Reuters
Dan Kitwood via Getty Images
John Sibley via Reuters
POOL New via Reuters
Kai Pfaffenbach via Reuters
Phil Noble via Reuters
Hannah Mckay via Reuters

11:50 Πλήθος συγκεντρώνεται και στο Γούινδσορ

Κόσμος έχει αρχίσει να συγκεντρώνεται κατά μήκος του Long Walk από όπου θα περάσει η πομπή με το φέρετρο της βασίλισσας για να καταλήξει στο Κάστρο του Γούινδσορ και τον ναό του Αγίου Γεωργίου όπου θα γίνει η ταφή της Ελισάβετ όπως και αυτή του συζύγου της, πλάι της.

Αν και η πομπή δεν αναμένεται πριν τις 5 το απόγευμα πολλοί θέλουν να εξασφαλίσουν μια καλή θέση και προφανώς είναι διατεθειμένοι να περιμένουν για ώρες.

11:34 Αφίξεις επισήμων με πούλμαν, αναμονή στα πάρκα και ειδικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

RUSSELL CHEYNE via REUTERS
JOHN SIBLEY via REUTERS
MOLLY DARLINGTON via REUTERS

11:13 Ποιοι παρίστανται στην κηδεία

Σύσσωμη θα παρευρεθεί φυσικά η βασιλική οικογένεια με πρώτο τον βασιλιά Κάρολο και την βασιλική σύζυγο Καμίλα, ο διάδοχός του Γουίλιαμ με την σύζυγό του και τα δύο μεγαλύτερα παιδιά τους Τζόρτζ και Σάρλοτ, τα άλλα δυο τρία παιδιά της Βασίλισσας πριγκίπισσα Άννα, πριγκιπες Άντριου και Έντουαρντ με τα παιδιά τους.

Στην κηδεία θα παραστούν επίσης μέλη βασιλικών οικογενειών από όλη την Ευρώπη και συγκεκριμένα βασιλιάδες και τις βασίλισσες του Βελγίου, της Ολλανδίας και της Ισπανίας. Από πιο μακριά, ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας Ναρουχίτο και η αυτοκράτειρα Μασάκο.

Από πολιτικούς ηγέτες θα παρευρεθούν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μκαρόν, ο οι πρωθυπουργοί της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νέας Ζηλανδίας και άλλοι ηγέτες από πολλά άλλα έθνη της Κοινοπολιτείας. Ο Σίριλ Ραμαφόσα από τη Νότια Αφρική έφτασε, όπως και ο Γουίλιαμ Ρούτο από την Κένυα. Η Ρωσία, η Λευκορωσία και η Συρία έχουν αποκλειστεί ενώ τελικά δεν ταξίδεψε γαι το Λονδίνο ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας μετά και την κατακραυγή για την πρόσκληση που του απευθύνθηκε αφού κατηγορεί για την δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Φυσικά θα παρευρεθεί η πρωθυπουργός της Βρετανίας, πρώην πρωθυπουργοί και υπουργοί, πολιτικοί κομμάτων της αντιπολίτευσης, υψηλόβαθμοί δημόσιοι αξιωματούχοι.

10:55 Το Παλάτι του Μπάκιγχαμ έδωσε στην δημοσιότητα μια από τα τελευταία επίσημα φωτογραφικά πορτρέτα της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 22 ΜαΪου 2022 στο Κάστρο του Γουίνδσορ

via Associated Press

10:45 Η κηδεία της βασίλισσας σε αριθμούς

-2.000 επίσημοι καλεσμένοι στην τελετή στο Αβαείο του Γουέστμίνιστερ και 800 στο ναό του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνδσορ

- 8.741 μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων που λαμβάνουν μέρος στην νεκρώσιμη πομπή, στα αγήματα, στις τιμητικές φρουρές.

-10.000 αστυνομικοί επί ποδός για τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

-36χλμ η έκταση των μεταλλικών οδοφραγμάτων που έχουν στηθεί

-1εκατ. άνθρωποι αναμένεται να μετακινηθούν με ΜΜΕ προς το Λονδίνο για την κηδεία

-2.868: Διαμάντια, 17 ζαφείρια, 11 σμαράγδια, 269 μαργαριτάρια και τέσσερα ρουμπίνια, αστράφτουν στο Imperial State Crown που τοποθετήθηκε στο φέρετρο της βασίλισσας

-2 λεπτά σιγής θα τηρηθούν μόλις ολοκληρωθεί η τελετή στο Αβαείο του Γουέστμίνστερ.

10:40 Άφιξη προσκεκλημένων στο Αβαείο Γουεστμίνστερ και βετεράνοι εν αναμονή για μια τελευταία υπόκλιση στη Βασίλισσα

POOL via via REUTERS
POOL via via REUTERS
A veteran waits on The Mall on the day of the state funeral and burial of Britain’s Queen Elizabeth in London, Britain September 19, 2022. REUTERS/Kevin Coombs
A veteran waits on The Mall on the day of the state funeral and burial of Britain’s Queen Elizabeth in London, Britain September 19, 2022. REUTERS/Kevin Coombs
Kevin Coombs via Reuters

10:30 Live μετάδοση σε σινεμά, γιγαντο-οθόνες σε πάρκα και πλατείες

Τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της Βρετανίας φυσικά μεταδίδουν ζωντανά όπως και τα βρετανικά ραδιόφωνα παράλληλα όμως έχουν ανοίξει και 125 κινηματογράφοι σε όλη τη χώρα που θα προβάλουν την κηδεία.

Καθεδρικοί ναοί και θέατρα είναι επίσης μεταξύ των χώρων όπου οι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση σε γιγαντο-οθόνες που έχουν επίσης στηθεί σε τοποθεσίες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως το Χόλιρουντ Παρκ στο Εδιμβούργο, στο Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο, στην Πλατεία του Καθεδρικού στο Σέφιλντ, στο Δημαρχείο του Μπέλφαστ κ.α.

10:25 Άνοιξαν οι πύλες του Αβαείου του Γουεστμίντερ ενώ ο κόσμος συρρέει στους δρόμους από όπου θα περάσει η νεκρώσιμη πομπή

Hannah Mckay via Reuters
SARAH MEYSSONNIER via REUTERS
POOL New via Reuters

10:15 Πριγκίπισσα Κέιτ: Η κοινή θνητή που κράτα το ”κλειδί” για το μέλλον της βρετανικής μοναρχίας

10:00 Στην τελική ευθεία για την έναρξη του 12ωρου προγράμματος της κηδείας

Στις 8:30 (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε το λαϊκό προσκύνημα και οι πύλες του Γουεστμίνστερ Χολ έκλεισαν για το κοινό.

Ανοιχτές όμως είναι πλέον οι πύλες του Αβαείου του Γουέστμίνστερ για να ανοίξουν ξανά στις 10:00 για να αποτίσουν φόρο τιμής οι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Περί τις 12:45 το φέρετρο της Βασίλισσας θα μεταφερθεί στο Αβαείο για την νεκρώσιμη ακολουθία που θα αρχίσει στις 13:00.

Δημοφιλή