Κηδεία Βασίλισσας Ελισάβετ: Η μεγαλειώδης νεκρώσιμη πομπή με τη σορό και η τελετή στο Αβαείο

6.000 μέλη των Ε.Δ Δυνάμεων συνόδευσαν την σορό της βασίλισσας με τις Γκάιντες του Σκωτσέζικου Συντάγματος να ξεχωρίζουν. Οι συμβολισμοί των ύμνων που επελέγησαν.

Ακολουθούμενη από τα τέσσερα παιδιά της και τα εγγόνια της, παιδιά του Βασιλιά Καρόλου, πλαισιωμένη από χιλιάδες μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων υπό τους ήχους της γκάιντας και του Μπιγκ Μπεν, η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ εν πομπή μεταφέρθηκε στο Αβαείο του Γουεστμίνιστερ.

Τα υπόλοιπα εγγόνια και δισέγγονά της και μέλη της ευρύτερης οικογένειας , φίλοι, αγαπημένοι συνεργάτες, βασιλείς και άλλοι αρχηγοί κρατών βρίσκονταν ήδη εκεί για την νεκρώσιμη ακολουθία ενώ έξω χιλιάδες κόσμου μετείχαν πνευματικά στην τελετή και στέκονταν σιωπηλοί, σκυθρωποί ή δακρυσμένοι.

Η τελετή σεμνή με πολλούς συμβολισμούς.

Όπως όταν ήχησε ο ύμνος που είχε επιλεγεί για τον γάμο της τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ και του υπολοχαγού Φίλιππου Μαουντπάντεν το 1947.

Πρόκειται για τον ύμονο “The Lord’s my shepherd...”, βασισμένος στον Ψαλμό 23. Ο ψαλμός και ο ύμνος είναι διάσημοι για τις λέξεις: «Ναι, αν και διασχίζω τη σκοτεινή κοιλάδα του θανάτου, δεν θα φοβηθώ κανέναν κακό...».

Λίγο νωρίτερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τραζ διάβασε απόσπασμα από τις Γραφές. Επέλεξε απόσπασμα απο το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο: «Μη ταράζεται η καρδιά σας· πιστεύετε στον Θεό, πιστεύετε και σε μένα». Το απόσπασμα αφορά την υπόσχεση του Χριστού στους πιστούς να κερδίσουν μια θέση στην βασιλεία των Ουρανών. «Εγώ είμαι η οδός, η αλήθεια και η ζωή· κανένας δεν έρχεται προς τον Πατέρα παρά μόνο μέσω εμού».

Η δε τελετή κλείνει με δύο λεπτά σιγής τον εθνικό ύμνο και ένα μοιρολόι από τον γκαϊντιέρη της βασίλισσας.

JOHN SIBLEY via REUTERS
CLODAGH KILCOYNE via REUTERS
Kai Pfaffenbach via Reuters
POOL via via REUTERS
Kai Pfaffenbach via Reuters
John Sibley via Reuters
Kai Pfaffenbach via Reuters
HANNAH MCKAY via REUTERS
John Sibley via Reuters
John Sibley via Reuters
POOL via via REUTERS
POOL via via REUTERS
KAI PFAFFENBACH via REUTERS
HANNAH MCKAY via REUTERS
ANDREW BOYERS via REUTERS
POOL via via REUTERS
PHIL NOBLE via REUTERS
PETER CZIBORRA via REUTERS
JASON CAIRNDUFF via REUTERS

Δημοφιλή