Βαθυσκάφος Titan: Πώς θα βρεθεί τι ακριβώς συνέβη στο μοιραίο υποβρύχιο

Οι προσπάθειες εστιάζονται στην εξιχνίαση του συμβάντος.
Anadolu Agency via Getty Images

Μετά την ανακάλυψη συντριμμιών από το βαθυσκάφος Titan, που έδωσε τέλος στο πολυήμερο «θρίλερ» στους βυθούς του Ατλαντικού, οι προσπάθειες τώρα εστιάζονται στην εξιχνίαση του συμβάντος: Τι ακριβώς συνέβη;

Σύμφωνα με τον υποναύαρχο Τζον Μάουγκερ της ακτοφυλακής των ΗΠΑ, αυτά που βρέθηκαν υποδεικνύουν «καταστροφική ενδόρρηξη». Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, αυτό οφείλεται στο ότι βρέθηκαν δύο συγκεντρώσεις συντριμμιών, μία με τον κώνο της ουράς και η άλλη με το τμήμα προσεδάφισης, κάτι που δείχνει ότι το σκάφος ανατινάχτηκε.

Για να δοθεί απάντηση στο ερώτημα «γιατί συνέβη αυτό» και τι μπορούσε να είχε γίνει για να αποτραπεί, οι αρχές θα μαζέψουν κάθε κομμάτι που θα μπορέσουν να βρουν, σύμφωνα με τον Ράιαν Ράμσεϊ, πρώην κυβερνήτη υποβρυχίου του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού.

«Δεν υπάρχει μαύρο κουτί, οπότε δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις τελευταίες κινήσεις του ίδιου του σκάφους» λέει, συμπληρώνοντας ωστόσο πως κατά τα άλλα η διαδικασία θυμίζει αυτήν της συντριβής αεροπλάνου.

Όταν ανελκυστούν τα κομμάτια, θα αναζητηθεί η δομή του ραγίσματος στη δομή ινών άνθρακα, κάτι που αποτελεί «κλειδί» ως προς την κατανόηση του τι συνέβη τις τελευταίες στιγμές. Κάθε κομμάτι θα εξεταστεί λεπτομερώς με σκοπό την αναζήτηση του σημείου από όπου άρχισε η ρωγμή.

Το κύριο ερώτημα που θα απασχολήσει τους ερευνητές είναι εάν επρόκειτο για δομική αποτυχία. Εάν ήταν, τότε το σκάφος θα υπέστη απίστευτα μεγάλες πιέσεις, αντίστοιχες αυτής του βάρους του Πύργου του Άιφελ, λέει ο καθηγητής Μπλερ Θόρντον του University of Southampton. «Μιλάμε για μια πολύ ισχυρή ενδόρρηξη του κυρίου τμήματος» σημειώνει.

Εάν έγινε αυτό, το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν οφειλόταν σε έλλειψη των απαιτούμενων δοκιμών, όπως εικάζουν κάποιοι ειδικοί. «Η ίνα άνθρακα αποτυγχάνει από εσωτερικά ελαττώματα στη δομή του» λέει ο καθηγητής Ρόντερικ Σμιθ του Imperial College London. Οι αρθρώσεις μεταξύ των ινών άνθρακα και του τιτανίου χρήζουν πολύ λεπτομερούς εξέτασης, προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, η βιαιότητα της ενδόρρηξης σημαίνει πως θα είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί η αλληλουχία των γεγονότων, οπότε και προκύπτει η ανάγκη για ανάσυρση και λεπτομερή εξέταση.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ασαφές το ποια υπηρεσία θα αναλάβει την έρευνα, καθώς δεν υπάρχει πρωτόκολλο για τέτοια περιστατικά, ενώ επίσης το συμβάν έλαβε χώρα σε μακρινό σημείο του ωκεανού, και σε αυτό εμπλέκονταν άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων. Ωστόσο σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει η αμερικανική ακτοφυλακή.

Δημοφιλή