Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Η ΝΔ απέναντι στις αντισυστημικές και ακροδεξιές δυνάμεις

Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου στη HuffPost - Ο «εναγκαλισμός» Σαλβίνι-Όρμπαν, η ακροδεξιά και η νίκη στις 26 Μαϊου.
Eurokinissi

Οι ευρωεκλογές του 2019 εξελίσσονται σε «δημοψήφισμα», ενόψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα. Ωστόσο, στο μεγάλο μέρος της Ευρώπης το δημοψήφισμα πίσω από τις κάλπες της 26ης Μαίου είναι διαφορετικό: Ενωμένη Ευρώπη ή λαϊκισμός και αντιευρωπαϊκά άκρα;

O Bαγγέλης Μεϊμαράκης φέρνει μαζί του την εμπειρία που αποκόμισε τους δύσκολους μήνες του καλοκαιριού του 2015, όταν η Ελλάδα απειλήθηκε άμεσα με χρεοκοπία και έξοδο από την ευρωζώνη, ενώ ήταν αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

Σε μία χρονική στιγμή όπου ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να «χρεώσει» στην ηγεσία της ΝΔ συμπόρευση με πρόσωπα που εκφράζουν ακροδεξιές απόψεις, ο επικεφαλής των υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε είδους σχέση ή πρόθεση για ταύτιση με ακραίες φωνές: «Η ρητορική του σκληρού λαϊκισμού, πλαισιωμένη με πρακτικές ξενοφοβίας και οι αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις τους είναι ξένες με τη φιλοσοφία και τις αρχές που πρεσβεύει η ΝΔ», δηλώνει στη HuffPost, τραβώντας καθαρή διαχωριστική γραμμή. Ταυτόχρονα, δεν διστάζει να απαντήσει και ονομαστικά για το δίδυμο Σαλβίνι - Όρμπαν...

Eurokinissi

HuffPost: Παραμονές των ευρωεκλογών διαπιστώνουμε ότι κυριαρχούν δυο διλήμματα. Το πρώτο, είναι εάν πρέπει να πέσει η κυβέρνηση στην Ελλάδα και το δεύτερο, είναι εάν η Ευρώπη απειλείται από ακροδεξιούς και λαϊκιστές. Τελικά, δεν υπάρχει κάποιος που αγαπά πραγματικά την Ευρώπη και προτάσσει το κοινό μέλλον σε αυτές τις ευρωεκλογές;
B.Mεϊμαράκης: Η ψήφος των πολιτών στις ευρωεκλογές επηρεάζεται από την εσωτερική πολιτική κατάσταση και ως εκ τούτου είναι απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία είναι καθολικά παραδεκτό ότι δεν εκφράζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Είναι μια κυβέρνηση που συμπορεύτηκε με τον λαϊκισμό. Περιφρόνησε, δίχασε, εξαπάτησε και φτώχυνε τη μεσαία τάξη. Μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να στηρίζεται στο ψέμα και την εικονική πραγματικότητα, επιστρατεύοντας κάθε μέσο για να περιορίσει τη μη αναστρέψιμη φθορά της. Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, πράγματι, η Ευρώπη βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας της. Διέρχεται περίοδο αποσταθεροποίησης και βαθιάς υπαρξιακής κρίσης, με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα να υπονομεύεται από δυνάμεις και πολιτικές εξουσίες, που αντιδρούν σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Εμείς ως ΝΔ, ως ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, μέλος του ΕΛΚ, είμαστε απέναντι από αντισυστημικές και ακροδεξιές δυνάμεις που απεργάζονται τη διάλυση της Ευρώπης. Εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη και θέλουμε να την επαναφέρουμε κοντά στον πολίτη, στον άνθρωπο.
Η Ευρώπη είναι το κοινό μας μέλλον. Αυτό το μέλλον θέλουμε να προασπίσουμε. Για την Ευρώπη της ισότητας, της συνοχής και της αλληλεγγύης με μια νέα κοινωνική αντίληψη και πιο αποτελεσματική συνεργασία.

“Η αποπομπή του κυρίου Όρμπαν και του κόμματός του από την οικογένεια του ΕΛΚ επετεύχθη μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι κύριοι Όρμπαν και Σαλβίνι ακολουθούν το δικό τους δρόμο φλερτάροντας πλέον ανοιχτά με ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα.”

HuffPost: Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε ότι Όρμπαν και Σαλβίνι έρχονται όλο και πιο κοντά. Η ΝΔ είχε ζητήσει την αποπομπή του Ούγγρου ηγέτη από το ΕΛΚ. Ποια είναι η θέση της για αυτή την εξέλιξη και τις ακροδεξιές απόψεις που εκφράζουν οι δυο πολιτικοί;
B.Mεϊμαράκης: Ως γνωστόν η αποπομπή του κυρίου Όρμπαν και του κόμματός του από την οικογένεια του ΕΛΚ επετεύχθη μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι κύριοι Όρμπαν και Σαλβίνι ακολουθούν το δικό τους δρόμο φλερτάροντας πλέον ανοιχτά με ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα. Ως ΝΔ, είμαστε αντίθετοι με τις ιδιόμορφες θέσεις που διατυπώνουν και εκφράζουν, οι οποίες δε συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Η ρητορική του σκληρού λαϊκισμού, πλαισιωμένη με πρακτικές ξενοφοβίας και οι αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις τους είναι ξένες με τη φιλοσοφία και τις αρχές που πρεσβεύει η ΝΔ.

O Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ
O Βαγγέλης Μεϊμαράκης με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ
Facebook

HuffPost: Αυξάνονται σημαντικά οι ευρωσκεπτικιστές και γενικότερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα φαίνεται να εμφανίζει «ρωγμές». Πώς μπορεί να περιοριστεί αυτή η τάση και τι προτίθεται να κάνει η ΝΔ; Και πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΕΛΚ με την ακροδεξιά;
B.Mεϊμαράκης: Είναι ευκρινές, ότι δεν έχουμε όλοι την ίδια φιλοσοφία, ούτε τις ίδιες απόψεις. Διανύουμε μια περίπλοκη περίοδο, που επικρατούν διαφορετικές αντιλήψεις ως προς τη συνοχή της Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

“Δίνουμε τον αγώνα για μια Ένωση αξιών, για μια καλύτερη και διαφορετική Ευρώπη. Συνεπώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεργασίας, του ΕΛΚ με την ακροδεξιά, είναι εκ προοιμίου απορριπτέο.”

Το ευρωπαϊκό πρόταγμα για την ευρωπαϊκή εμβάθυνση υπονομεύεται εντός των τειχών από μια φοβική και εσωστρεφή στάση χωρών, ηγετών και λαϊκιστών, κάθε απόχρωσης. Αναπτύσσεται επίσης, τα τελευταία χρόνια, ένας υφέρπων ευρωσκεπτικισμός στον οποίο εμφιλοχωρούν λογικές ευρωαπόρριψης. Ως εκ τούτου, εθνοκεντρισμός και απομάκρυνση από την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης συμβαδίζουν - και απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ως ΝΔ θα παλέψουμε, ώστε τέτοιες φωνές και λογικές να απομονωθούν και να απομακρυνθούν. Με τις θέσεις μας, ταυτόσημες με εκείνες του ΕΛΚ, δίνουμε τον αγώνα για μια Ένωση αξιών, για μια καλύτερη και διαφορετική Ευρώπη. Συνεπώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνεργασίας, του ΕΛΚ με την ακροδεξιά, είναι εκ προοιμίου απορριπτέο.

“Αναμφίβολα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις. Η ελληνική κοινωνία κουρασμένη και απογοητευμένη από τις ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις, θυμωμένη από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης”

HuffPost: Ποια είναι η εκτίμησή σας για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες, αλλά και τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών;
B.Mεϊμαράκης: Αμετακίνητος στόχος μας είναι να καταγράψουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, καθώς επίσης και στις αυτοδιοικητικές, ώστε το αποτέλεσμα της κάλπης να αποτελέσει προμήνυμα νίκης για τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν. Αναμφίβολα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις. Η ελληνική κοινωνία κουρασμένη και απογοητευμένη από τις ανέξοδες κυβερνητικές υποσχέσεις, θυμωμένη από τις σκληρές πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης και προβληματισμένη από τις πολωτικές και διχαστικές πρακτικές της, αναζητά διέξοδο. Αναζητά την αλήθεια από τη δύναμη εκείνη που μπορεί να την εμπνεύσει, δύναμη σταθερότητας και προοπτικής. Και αυτή η δύναμη είναι η ΝΔ. Εκτιμώ, λοιπόν, ότι οι πολίτες θα εκφράσουν την αγωνία τους για την πορεία της χώρας και με την ψήφο τους θα απαιτήσουν πολιτική αλλαγή.

Eurokinissi

HuffPost: Πόσο ευνοεί τη ΝΔ το κλίμα πόλωσης που παρατηρείται; Και πόσο εύκολο είναι να υπάρξει συνεργασία με άλλα κόμματα, αν στις εθνικές εκλογές δεν επιτευχθεί από το κόμμα σας αυτοδυναμία;
B.Mεϊμαράκης: Η δημιουργία διχαστικού και πολωτικού κλίματος είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Είναι επιλογή και στρατηγική της, προκειμένου να κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για την πολιτική και τα κόμματα. Πρόκειται για την κατεξοχήν έκφραση μιας παλαιοκομματικής νοοτροπίας, δηλαδή ενός αυτοάνοσου πολιτικού νοσήματος, που ευνοεί την αποχή, πλήττει τη χώρα και βλάπτει το εθνικό συμφέρον.

“Επιδίωξη και στόχος μας είναι η αυτοδυναμία, για την επίτευξη της οποίας αγωνιζόμαστε ενημερώνοντας σωστά τους πολίτες για το πρόγραμμα και τις θέσεις μας.”

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η ολοένα και περισσότερο κλιμακούμενη πόλωση, ευνοεί και υπηρετεί τις κυβερνητικές επιλογές. Επιλογές επιζήμιες για τον τόπο.
Η ΝΔ έχει χρέος να περιφρουρήσει το ήπιο πολιτικό κλίμα, διασφαλίζοντας την κοινωνική ηρεμία, ως προϋπόθεση για την ομαλή διεξαγωγή κάθε εκλογικής αναμέτρησης.
Επιδίωξη και στόχος μας είναι η αυτοδυναμία, για την επίτευξη της οποίας αγωνιζόμαστε ενημερώνοντας σωστά τους πολίτες για το πρόγραμμα και τις θέσεις μας.

ASSOCIATED PRESS