Βέλγιο: Καταδίκη επιχειρηματία με site «γνωριμιών με εκατομμυριούχους» για προώθηση πορνείας

Διαφήμιζε γνωριμίες με «sugar daddies».
AFP Contributor via Getty Images

Ποινή έξι μηνών με αναστολή επιβλήθηκε σε Νορβηγό επιχειρηματία που βρίσκεται πίσω από ιστοσελίδα για «γνωριμίες με εκατομμυριούχους» από βελγικό δικαστήριο, για προώθηση πορνείας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η ποινή επιβλήθηκε στον Σίγκουρντ Βεντάλ, τον επενδυτή πίσω από το RichMeetBeautiful, που φέρνει σε επαφή πλούσιους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας με νεαρές γυναίκες. Στον Βεντάλ επιβλήθηκε πρόστιμο 24.000 ευρώ και στην εταιρεία 240.000 ευρώ.

Η ιστοσελίδα, που παρουσιάζεται ως site για «γνωριμίες με εκατομμυριούχους», είχε βρεθεί στο επίκεντρο σκανδάλου του 2017, μετά από διαφημίσεις για «sugar daddies» σε φοιτητές/ φοιτήτριες στο Βέλγιο: Κινητές διαφημιστικές πινακίδες της εταιρείας κυκλοφορούσαν σε περιοχές κοντά στο campus του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, παροτρύνοντας σε εγγραφή στην υπηρεσία για οικονομικά οφέλη.

Οι διαφημίσεις περιελάμβαναν εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου και προέτρεπαν σε «βελτίωση του lifestyle» ή σε «μηδενικά φοιτητικά δάνεια» μέσω γνωριμίας με «sugar daddies»- μεγαλύτερης ηλικίας πλούσιους άνδρες που ενδιαφέρονται για σχέσεις με νεαρές γυναίκες.

Παρόμοιες διαφημίσεις είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και στη Γαλλία, όπου έκαναν λόγο για «ρομαντισμό, πάθος και καθόλου φοιτητικά δάνεια». Ο Βεντάλ εκεί κατηγορείται επίσης για μαστροπεία.

Στην περίπτωση του Βελγίου, το πανεπιστήμιο έκανε καταγγελία στην αστυνομία, που προέβη σε κατάσχεση των διαφημίσεων. Ακολούθησε απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για υποκίνηση σε ακολασίες και πορνεία

Ο ίδιος υποστηρίζει πως η εταιρεία του απλά διευκολύνει «ασυνήθιστες» γνωριμίες. Τον Απρίλιο, ενώ ήταν σε εξέλιξη η δίκη, είχε πει στο δικαστήριο πως δεν θα τον πείραζε αν η κόρη του έκανε εγγραφή στο site, «αν το θέλει και το θέλει επειδή επιθυμεί να αρχίσει μια πραγματική σχέση», σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα De Standaard.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την εισαγγελία, είναι προφανείς οι σκοποί του site: «Όλοι ήξεραν για τι επρόκειτο» είπε ο εισαγγελέας στο δικαστήριο. «Υπάρχουν ημίγυμνες γυναίκες στο site, δεν υπάρχουν εικόνες με ζευγάρια σε εστιατόρια. Οι φοιτήτριες υποβαθμίζονται σε αντικείμενα του σεξ που πρέπει να γδύνονται για χρήματα».

Η βελγική έκδοση του RichMeetBeautiful είχε μπλοκαριστεί στη χώρα όσο ήταν σε εξέλιξη η υπόθεση, και το δικαστήριο διέταξε να παραμείνει έτσι. Ωστόσο, συνεχίζει να λειτουργεί σε πολλές χώρες στην Ευρώπη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), η Ασία και οι ΗΠΑ. Σημειώνεται πως, στη σελίδα υποστηρίζεται πως δεν πρόκειται για «sugar dating», μα για μια «ελίτ ιστοσελίδα γνωριμιών για εύπορους και ελκυστικούς αδέσμευτους άντρες και γυναίκες και δεν παρέχει υπηρεσίες για όσους επιδιώκουν οικονομική ή άλλη εξασφάλιση». Παράλληλα, διαβεβαιώνεται πως «τα μέλη μας είναι πραγματικοί εκατομμυριούχοι με πολυτελή τρόπο ζωής» και πως η ιστοσελίδα διαθέτει «μεγάλο αριθμό γυναικών- μελών».

Δημοφιλή