22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
11/04/2021 08:04 EEST

Βίντεο: Η Neuralink παρουσίασε πίθηκο να παίζει βιντεοπαιγχνίδι μόνο με το μυαλό του

«Στόχος μας άτομα με παράλυση να χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή ή ένα τηλέφωνο μέσω του εγκεφάλου τους».

Η Neuralink, η εταιρεία εμφυτευμάτων τεχνητής νοημοσύνης, που ανήκει στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της SpaceX και της Tesla (TSLA), Έλον Μασκ, κυκλοφόρησε ένα βίντεο στο οποίο ένας πίθηκος φαίνεται να παίζει το ηλεκτρονικό παιχνίδι Pong, χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό του.

Στο βίντεο που κυκλοφόρησε η Neuralink, εμφανίζεται ο Πέιτζερ, ένας μακάκος εννέα ετών με εμφυτεύματα της εταιρείας τοποθετημένα και στα δύο ημισφαίρια.

Η Neuralink κατασκευάζει εμφυτεύσιμα τσιπ με δυνατότητα Bluetooth που μπορούν να επικοινωνούν με υπολογιστές μέσω ενός μικρού δέκτη.

«Η αλληλοεπίδραση με τον υπολογιστή γίνεται μέσω ενός μπανάνα σμούδι με καλαμάκι», εξηγεί ο αφηγητής στο βίντεο, ενώ ο Πέιτζερ χρησμιοποιεί το χειριστήριο για να παίζει Pong.

Οι δύο συσκευές Neuralink καταγράφουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου μέσω περισσότερων από 2.000 μικροσκοπικών ηλεκτροδίων που εμφυτεύονται στον κινητικό φλοιό του Pager, ο οποίος ελέγχει τις κινήσεις στα χέρια και τις παλάμες.

Το Neuralink τροφοδοτεί τις πληροφορίες από τους νευρώνες του πιθήκου σε έναν αποκωδικοποιητή, ο οποίος μπορεί να προβλέψει τις επόμενες κινήσεις των χεριών του Πέιτζερ και να καταγράψει τη σχέση μεταξύ της εγκεφαλικής δραστηριότητας και των κινήσεων του χειριστηρίου.

«Στόχος μας είναι να επιτρέψουμε σε ένα άτομο με παράλυση να χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή ή ένα τηλέφωνο μόνο με τη δραστηριότητα του εγκεφάλου του».

Παράλληλα ο Έλον Μασκ μοιράστηκε μέσω Twitter τα σχέδια του για τις συσκευές.

«Η πρώτη συσκευή θα επιτρέψει σε κάποιον με παράλυση να χρησιμοποιήσει ένα smartphone με το μυαλό του ταχύτερα από κάποιον που χρησιμοποιεί τα δάχτυλα του. Οι μεταγενέστερες εκδόσεις θα μπορούν να μεταφέρουν σήματα από τα Neuralinks του εγκεφάλου σε αυτά του σώματος, δίνοντας και πάλι την δυνατότητα σε παραπληγικούς να περπατάνε».

Πηγή: CNN.com