Βίντεο μέσα από το βρετανικό αντιτορπιλικό-Τι συνέβη στη Κριμαία με τα ρωσικά πλοία και μαχητικά

Τι κατέγραψε δημοσιογράφος του BBC. "Αλλάξτε πορεία αλλιώς ανοίγουμε πυρ" είπαν οι Ρώσοι. "20 μαχητικά σκέπασαν το πλοίο".

Στιγμές έντασης και αδρεναλίνης στη γέφυρα του αντιτορπιλικού του Βασιλικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου κατέγραψε ο δημοσιογράφος του BBC που επέβαινε σε αυτό και έγινε μάρτυρας όσων ακολούθησαν μετά το απόπλου του από την Οδησσό και όσο αυτό πλησίαζε τα χωρικά ύδατα που η Ρωσία χαρακτηρίζει ως δικά της, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, στη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφος του BBC, το αντιτορπιλικό που έπλεε από την Οδησσό με προορισμό την Γεωργία, τέθηκε λίγο μετά τον απόπλου του υπό παρακολούθηση από σκάφος του ρωσικού ΠΝ ενώ το σκέπασαν “20 μαχητικά” των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο βίντεο είναι εμφανής η ένταση που επικράτησε στη γέφυρα του πλοίου ενώ όσο το πλοίο προσέγγιζε τις ακτές της κριμαίες ένα σκάφος της ρωσικής ακτοφυλακής ”έκανε επικίνδυνους ελιγμούς” και ”προσπάθησε να μας κάνει να αλλάξουμε πορεία” λέει ο δημοσιογράφος που περιγράφει τα γεγονότα από το κατάστρωμα του αντιτορπιλικού.

Στο ασύρματο ακούγονται ”εχθρικές προειδοποιήσεις” ενώ μια φωνή με ρωσική προφορά λέει ”εάν δεν απομακρυνθείτε θα ανοίξω πυρ” και στη συνέχεια το πλήρωμα βάζει τον προστατευτικό του εξοπλισμό για παν ενδεχόμενο.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος, ακούστηκαν πυρά ”αλλά ήταν εκτός εμβέλειας”.

Τι λένε Μόσχα και Λονδίνο

Η Ρωσία ισχυρίζεται πως το HMS Defender, παραβίασε τα χωρικά ύδατα και ένα περιπολικό σκάφος της ακτοφυλακής και ένα μαχητικό έκαναν ρίψη προειδοποιητικών πυρών ενώ ο βρετανός πρέσβης κλήθηκε να παρουσιαστεί στο υπ.Άμυνας.

Το Λονδίνο όμως υποστηρίζει πως αφενός δεν έγινε ρίψη προειδοποιητικών βολών ούτε όμως και παραβίαση των χωρικών υδάτων που η Μόσχα χαρακτηρίζει ως δικά της, παρά το γεγονός πως η προσάρτηση της Κριμαίας δεν έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης.

Σύμφωνα με την βρετανική κυβέρνηση, το HMS Defender ακολουθούσε ρότα που συμπίπτει με τον διεθνή θαλάσσιο διάδρομο -εντός των αποκαλούμενων ρωσικών χωρικών υδάτων- και στην περιοχή διεξαγόταν άσκηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Οι ριπές που ακούστηκαν ήταν από την άσκηση και δεν στέφονταν προς το πλοίο του βασιλικού ναυτικού.