Βίντεο: Οι πιλότοι που κυνηγούν τους ρωσικούς πυραύλους cruise στην Ουκρανία

«Αποστολή σου είναι να σώσεις ζωές στο έδαφος, να σώσεις την πόλη. Αν δεν μπορείς, είναι απαίσιο το συναίσθημα πως κάποιος θα πεθάνει».
NurPhoto via Getty Images

Η Ρωσία έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πυραύλους cruise και drones εναντίον της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες, σκοτώνοντας δεκάδες αμάχους και προκαλώντας μπλακάουτ ανά τη χώρα- με τις ουκρανικές δυνάμεις να καταβάλλουν προσπάθειες για την αναχαίτισή τους, τόσο από εδάφους όσο και από αέρος.

Ένας Ουκρανός πιλότος μαχητικού MiG-29 με αποστολή την αναχαίτιση τέτοιων όπλων πριν πλήξουν ουκρανικές πόλεις μίλησε στο BBC. Είναι γνωστός μόνο με το «callsign» του, «Juice», καθώς έχει ζητηθεί να παραμείνει ανώνυμος.

«Αποστολή σου είναι να σώσεις τις ζωές στο έδαφος, να σώσεις την πόλη. Αν δεν μπορείς, είναι απαίσιο το συναίσθημα ότι κάποιος θα πεθάνει» είπε ο Ουκρανός πιλότος. «Κάποιος θα πεθάνει μέσα σε λίγα λεπτά και εσύ δεν το εμπόδισες».

Ο ίδιος μπήκε στην ακαδημία της πολεμικής αεροπορίας αμέσως αφού τελείωσε το σχολείο: «Ήταν όνειρο από την παιδική ηλικία, από τα 5 μου. Είναι η δουλειά μου, είναι η αποστολή μου».

Υπενθυμίζεται πως στην αρχή του πολέμου οι περισσότεροι πίστευαν ότι η μικρή ουκρανική πολεμική αεροπορία δεν θα άντεχε για πολύ απέναντι στη ρωσική υπεροπλία, και δεν θα προλάβαινε να παίξει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο. Ωστόσο αν και υπήρξαν απώλειες και πολλές βάσεις υπέστησαν ζημιές, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρόλαβαν να διασκορπίσουν τα αεροπλάνα τους ανά τη χώρα, εμποδίζοντας- σε συνδυασμό με τα επίγεια συστήματα αεράμυνας – τη Ρωσία να αποκτήσει τον έλεγχο των ουκρανικών ουρανών.

«Σε αερομαχία πρόσωπο με πρόσωπο, σε εμπλοκή στον αέρα, τα αεροπλάνα μας δεν έχουν σχεδόν καμία ελπίδα να νικήσουν» λέει ο ίδιος ο «Juice»- ωστόσο η ουκρανική αεροπορία έχει υιοθετήσει ένα είδος αεροπορικού ανταρτοπολέμου, αποφεύγοντας να χρησιμοποιεί μεγάλους αριθμούς αεροπλάνων για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ίδια περιοχή: Αυτό που κάνουν είναι να βρίσκονται εκεί που πρέπει να είναι, τη στιγμή που πρέπει να είναι εκεί, και όχι για πολύ χρόνο.

«Τους απωθούσαμε επειδή αναγκάζονταν να μας αποφύγουν. Και προσπαθούσαμε να φέρουμε τα ρωσικά αεροπλάνα στις “φούσκες” της αεράμυνάς μας, όπου καταρρίπτονταν. Μα οι Ρώσοι βελτιώνουν τις τακτικές τους. Χρειαζόμαστε κάτι πιο προηγμένο από τα τζετ μας για αεράμυνα, για αναχαιτίσεις πυραύλων cruise» λέει ο Ουκρανός πιλότος.

Δημοφιλή