Βραζιλία: Ρεκόρ αποψίλωσης στον Αμαζόνιο

To ένα μετά το άλλο καταρρίπτονται τα ρεκόρ περιβαλλοντικής καταστροφής, μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Φωτογραφία Αρχείου
Φωτογραφία Αρχείου
Andre Pinto via Getty Images

Η αποψίλωση του Αμαζονίου στη Βραζιλία έφτασε σε νέο ρεκόρ μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2022. Παράλληλα ο Ιούνιος υπήρξε ο χειρότερος μήνας από το 2007 ως προς τις δασικές πυρκαγιές,σύμφωνα με επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Παρασκευή.

Από τις αρχές του χρόνου, το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον πλανήτη συρρικνώθηκε κατά 3.750 τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί από το 2016, όταν άρχισαν να συγκεντρώνονταν δημόσια δεδομένα για το φαινόμενο από τον δορυφόρο παρατήρησης Deter του βραζιλιάνικου Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE).

Το προηγούμενο ρεκόρ αποψίλωσης κατά το πρώτο εξάμηνο, είχε καταγραφεί μόλις πέρυσι (3.605 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Φέτος είχε ήδη σπάσει το πρώτο εξαήμερο του Ιουνίου.

Ρεκόρ καταρρίφθηκαν επίσης σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εν μέσω της υγρής περιόδου, οπότε η καταστροφή του δάσους είναι συνήθως μικρότερη, αλλά και τον Απρίλιο.

Ως προς τις πυρκαγιές στον «πνεύμονα του πλανήτη» Αμαζόνιο, οι δορυφόροι του INPE εντόπισαν 2.562 εστίες τον περασμένο μήνα, αριθμό-ρεκόρ τα τελευταία 15 χρόνια (3.519 τον Ιούνιο του 2007), αυξημένο κατά 11% σε σύγκριση με πέρυσι.

Συνολικά, έχουν καταγραφεί 7.533 εστίες φωτιάς από την αρχή του 2022, αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021 και ο χειρότερος από το 2010.

«Η ξηρή περίοδος δεν έχει ακόμα αρχίσει στην Αμαζονία και ήδη σπάνε ρεκόρ καταστροφής του περιβάλλοντος», στηλίτευσε σε δήλωση της η Κριστιάνε Μαζέτι, εκπρόσωπος του παραρτήματος της Greenpeace στη Βραζιλία.

«Η αμέλεια των αρχών θα έχει ολοένα μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανθεκτικότητα των οικοσυστημάτων, θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στις τοπικές κοινότητες», σχολίασε σχετικά η Μαριάνα Ναπολιτάνου, του παραρτήματος της WWF στη Βραζιλία.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρο, ο οποίος τάσσεται ανοικτά υπέρ της χορήγησης αδειών για την εκμετάλλευση μεταλλείων και την αγροτική αξιοποίηση προστατευόμενων περιοχών, δέχεται σφοδρή κριτική από τη διεθνή κοινότητα για την περιβαλλοντική του πολιτική

Οικολόγοι τον κατηγορούν κυρίως πως διευκόλυνε την ατιμωρησία των χρυσωρύχων, των γεωργών και των λαθρεμπόρων ξυλείας που επιδίδονται σε παράνομη υλοτομία και ότι προχώρησε σε περικοπές του προϋπολογισμού των οργάνων περιβαλλοντικής προστασίας.

Την περασμένη χρονιά η IBAMA, η κυριότερη δημόσια υπηρεσία της Βραζιλίας για την προστασία του περιβάλλοντος, δαπάνησε μόλις το 41% του προϋπολογισμού της που είναι αφιερωμένο στην εποπτεία και στους ελέγχους, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για το Κλίμα, συλλογικότητα που έχουν ιδρύσει ΜΚΟ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ.