ΔΙΕΘΝΕΣ
24/03/2020 22:07 EET

Βρετανία: Διαφωνία ανάμεσα στον υπουργό Υγείας και στον δήμαρχο του Λονδίνου για τους συρμούς του μετρό

Οι επιβάτες αναγκάζονται να συνωστίζονται σε αντίθεση με άλλα μέσα μεταφοράς.

Alena Kravchenko via Getty Images

Ο Βρετανός υπουργός Υγείας και ο δήμαρχος του Λονδίνου διαφώνησαν σήμερα αν το συγκοινωνιακό δίκτυο της βρετανικής πρωτεύουσας θα πρέπει να επεκτείνει τις υπηρεσίες, καθώς επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς ταξιδεύουν στριμωγμένοι μέσα σε βαγόνια του μετρό παρά τις προειδοποιήσεις να κρατούν αποστάσεις για τον περιορισμό εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Το Λονδίνο έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα του ιού από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας και οι επιβάτες αναγκάζονται να συνωστίζονται σε αντίθεση με άλλα μέσα μεταφοράς μετά την απόφαση των δημοτικών αρχών του Λονδίνου να μειώσουν τον αριθμό των τρένων.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος το συγκοινωνιακό δίκτυο να πρέπει να εκτελεί λιγότερα δρομολόγια.

«Πρέπει να λειτουργούν περισσότερες αμαξοστοιχίες του μετρό», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος, από τις πληροφορίες που έχω δει, οι αριθμοί αμαξοστοιχιών αυτή τη στιγμή να είναι τόσο χαμηλοί όσο είναι».

Η υπηρεσία δημόσιων συγκοινωνιών του Λονδίνου, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο του μετρό, έχει συμβουλεύσει τους ανθρώπους να μην μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εκτός εάν είναι απαραίτητο και έχει μειώσει τις υπηρεσίες, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν εντολή να μένουν στα σπίτια τους. Αλλά χιλιάδες εργαζόμενοι σε τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και άλλοι εξακολουθούν να βασίζονται στο μετρό για να μεταβούν στους χώρους εργασίας τους.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν δήλωσε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να προστεθούν περισσότερες αμαξοστοιχίες επειδή πολλοί οδηγοί και προσωπικό του μετρό βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια ή αναγκάστηκαν να τεθούν σε καραντίνα.

«Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε περισσότερες υπηρεσίες από όσες λειτουργούμε αυτή τη στιγμή» είπε ο Χαν.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Λονδίνου τόνισε ότι η αστυνομία μπορεί να διενεργεί επιτόπιους ελέγχους στους επιβάτες που χρησιμοποιούν το δίκτυο του μετρό, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αγνοούν τις προειδοποιήσεις να αποφύγουν τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Ο Χαν ανέφερε ότι η αστυνομία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ελέγχει μεμονωμένους επιβάτες και να εξασφαλίζει ότι πληρούν τις προϋποθέσεις ως εργαζόμενοι σε βασικές υπηρεσίες που έχουν νόμιμους λόγους να χρησιμοποιούν τα μέσα μεταφοράς.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Με πληροφορίες από το Reuters