Βρετανία: Δοκιμές εμβολίου για τον κορονοϊο ξεκινούν σε ανθρώπους την Πέμπτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ευελπιστούν να δώσουν σύντομα τη λύση στον εφιάλτη που βιώνει ο πλανήτης.
Meyer & Meyer via Getty Images

Δοκιμές εμβολίου για τον κορονοϊό αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη σε εθελοντές στη Βρετανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ.

Πρόκειται για κλινικές δοκιμές που θα πραγματοποιηθούν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οξφορντ ενώ αντίστοιχη προσπάθεια αναμένεται σε δεύτερο χρόνο από τους επιστήμονες του Ιmperial College London. Ο Χάνκοκ χαρακτήρισε «υποσχόμενα» αμφότερα τα πρότζεκτ, κάνοτας λόγο για «ραγδαία πρόοδο».

Ενα εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι η ανακάλυψη που περιμένει όλος ο πλανήτης, καθώς θα χαρίσει στην ανθρωπότητα έναν τρόπο να νικήσει τη μόλυνση και να σώσει ζωές.

Η ομάδα της Οξφόρδης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρα Γκίλμπερτ, πρόκειται να ξεκινήσει τη δοκιμή του εμβολίου της σε ανθρώπους αυτήν την εβδομάδα. Η ομάδα της στο Ινστιτούτο Jenner ξεκίνησε να σχεδιάζει το εμβόλιο μόλις ο γενετικός κώδικας του κορονοϊού έγινε διαθέσιμος τον Ιανουάριο.

Το εμβόλιο χρησιμοποιεί ένα μικρό τμήμα αυτού του κώδικα που είναι «κρυμμένο» σε έναν αβλαβή ιό. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ελεγχόμενη μετάδοση αυτού του τμήματος στο ανθρώπινο σώμα θα «διδάξει» στο ανοσοποιητικό σύστημα πώς να καταπολεμήσει την ασθένεια, χωρίς να χρειάζεται να μολυνθεί με τον κορονοϊό.

Στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι ο δοκιμαστικός εμβολιασμός περίπου 500 εθελοντών έως τα μέσα Μαΐου και εάν στεφθεί με επιτυχία να συνεχιστεί σε χιλιάδες άλλους εθελοντές.

(με πληροφορίες από BBC)