Βρετανία: Ο νέος υπουργός Οικονομικών "ξήλωσε" όλες τις μεταρρυθμίσεις που εξήγγειλε η Τρας

Το πλαφόν στους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών θα ισχύσει μέχρι τον Απρίλιο και όχι για δύο χρόνια. Θα ακολουθήσουν "και άλλες σκληρές αποφάσεις".
via Associated Press

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ ανέτρεψε σήμερα σχεδόν όλο τον μίνι προϋπολογισμό της πρωθυπουργού, Λιζ Τρας που είχε πυροδοτήσει αναταραχή στην αγορά και ”ψαλίδισε” το σχέδιο ενεργειακής επιδότησης λέγοντας ότι η χώρα πρέπει να ανοικοδομήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο Χαντ, ο οποίος διορίστηκε την Παρασκευή -μετά την καρατόμηση του προκατόχου του- για να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά μετά το οικονομικό σχέδιο της Τρας που έπληξε την αξία των βρετανικών περιουσιακών στοιχείων, είπε ότι η χώρα έπρεπε να δημιουργήσει εμπιστοσύνη και σταθερότητα πριν μπορέσει να επιδιώξει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Όπως είπε, οι αλλαγές στις προγραμματισμένες φορολογικές περικοπές θα συγκεντρώνουν 32 δισ. λίρες (36 δισ. δολάρια) κάθε χρόνο.

Θα απαιτηθούν επίσης περικοπές των κρατικών δαπανών για να περιοριστεί μια τρύπα στα δημόσια οικονομικά που οι Sunday Times ανέφεραν ότι ανέρχεται σε 72 δισ. λίρες (81 δισ. δολάρια).

«Παραμένω βέβαιος για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές του Ηνωμένου Βασιλείου καθώς εκπληρώνουμε την αποστολή μας για ανάπτυξη...Αλλά η ανάπτυξη απαιτεί εμπιστοσύνη και σταθερότητα».

Η στερλίνα επέκτεινε τα κέρδη της έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας άνοδο 1,2% το πρωί (Δευτέρα) και οι τιμές των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν.

Η σχεδόν ολική ανατροπή του οικονομικού σχεδίου αφήνει την Τρας, την τέταρτη πρωθυπουργό της Βρετανίας σε έξι χρόνια, να παλεύει να επιβιώσει στην Ντάουνινγκ Στριτ λιγότερο από έξι εβδομάδες αφότου ανέβηκε στην εξουσία, υποσχόμενη τολμηρές φορολογικές περικοπές για να αναζωπυρώσει την οικονομική ανάπτυξη.

Αναγκάστηκε να αλλάζει ριζικά πορεία αφού οι αγορές αντέδρασαν βίαια στο σχέδιό της, σφυροκοπώντας την αξία της λίρας και τις τιμές των κρατικών ομολόγων και αναγκάζοντας την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει για την προστασία των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Η Τράπεζα τήρησε το χρονοδιάγραμμά της για τον τερματισμό της στήριξης την Παρασκευή, εντείνοντας την πίεση στον Χαντ το Σαββατοκύριακο να βρει τρόπους μείωσης των δαπανών πριν ανοίξουν ξανά οι αγορές ομολόγων σήμερα.

Ενώ αναμενόταν να ανατρέψει ορισμένες από τις φορολογικές περικοπές, η αλλαγή στο καθεστώς ενεργειακής στήριξης ήταν απροσδόκητη.

Η Τρας είχε ανακοινώσει ένα διετές πρόγραμμα επιδοτήσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων κατά την περίοδο της ανόδου των τιμών της ενέργειας, με κόστος 60 δισεκατομμύρια λίρες σε έξι μήνες.

Ο Χαντ λέει τώρα ότι το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, και μετά θα γίνει πιο στοχευμένο εξηγώντας πως θα υπάρξουν περιορισμοί.