Βρετανία - Παραίτηση Μπόρις Τζόνσον: "Με θέλουν εκτός Βουλής για το partygate"

Δηλώνει «σαστισμένος και αποτροπιασμένος» αφού έλαβε μια επιστολή από την επιτροπή, η οποία διερευνά εάν είπε ψέματα στους Βρετανούς βουλευτές που ερευνούν το σκάνδαλο «Partygate».
(AP Photo/Alberto Pezzali, File)
(AP Photo/Alberto Pezzali, File)
via Associated Press

Ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, παραιτείται από βουλευτής, αφού κατηγόρησε τη Βουλή των Κοινοτήτων ότι - μέσω μίας έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη - προσπαθεί να «με εκδιώξει».

Δηλώνει ακόμα, ότι είναι «σαστισμένος και αποτροπιασμένος» αφού έλαβε μια επιστολή από την επιτροπή, η οποία διερευνά εάν είπε ψέματα στους Βρετανούς βουλευτές που ερευνούν το σκάνδαλο «Partygate».
Ο Τζόνσον είπε ότι η επιστολή κατέστησε σαφές, ”προς μεγάλη μου έκπληξη, ότι είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία εναντίον μου για να με εκδιώξουν από το Κοινοβούλιο”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική Press Association.
«Λυπάμαι πολύ που αφήνω την υπέροχη εκλογική μου περιφέρεια. Ήταν τεράστια τιμή να τους υπηρετήσω, τόσο ως δήμαρχος όσο και ως βουλευτής».

Ο Τζόνσον, του οποίου η πρωθυπουργία διακόπηκε εν μέρει από την οργή που προκάλεσε στο κόμμα του και σε ολόκληρη τη Βρετανία με τα πάρτι στη διάρκεια του lockdown λόγω του COVID, στο γραφείο και την κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ.

 (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
(AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
via Associated Press

Ωστόσο, ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί την επιτροπή που διεξάγει την έρευνα ότι τον έχει στοχοποιήσει: «Τα περισσότερα μέλη της επιτροπής - ειδικά ο πρόεδρος - είχαν ήδη εκφράσει βαθιές προκαταλήψεις σχετικά με την ενοχή μου πριν καν δουν τα στοιχεία», είπε.
«Εκ των υστέρων, ήταν αφελές να σκεφτώ ότι αυτές οι διαδικασίες θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες ή δίκαιες».
Ο Τζόνσον χρησιμοποίησε επίσης τη δήλωση παραίτησής του για να επιτεθεί στην πρωθυπουργία του Ρίσι Σουνάκ.
”Όταν έφυγα από το αξίωμά μου πέρυσι, η κυβέρνηση ήταν μόνο λίγες μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις. Αυτό το χάσμα έχει πλέον διευρυνθεί μαζικά”, είπε.
«Το κόμμα μας χρειάζεται επειγόντως να ανακτήσει την αίσθηση της ορμής του και την πίστη του στο τι μπορεί να κάνει αυτή η χώρα».

πηγές: Reuters, CNN

Δημοφιλή