Βρετανία-Partygate: Ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε σκοπίμως το βρετανικό Κοινοβούλιο

Με τον ίδιο να κατηγορεί την επιτροπή ότι θέλει «να καταφέρει την τελευταία μαχαιριά μιας πολιτικής δολοφονίας» - Τα κύρια σημεία του πορίσματος.
via Associated Press

Ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε σκοπίμως και επανειλημμένως το βρετανικό Κοινοβούλιο λέγοντας ψέματα για το σκάνδαλο Partygate, αποφαίνεται κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας στο πόρισμα που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα και το οποίο ανάγκασε πριν ακόμη την δημοσίευσή του τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου σε θορυβώδη παραίτηση από την κοινοβουλευτική του θέση.

Κατά την έρευνά της, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο τότε πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου γνώριζε τους κανόνες και τις οδηγίες που είχαν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της επιδημίας της Covid, ήταν σε γνώση της παραβίασης των κανόνων και των οδηγιών που συντελέσθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ενώ παραπλάνησε σκοπίμως την Βουλή των Κοινοτήτων καταθέτοντας ότι οι ισχύοντες κανόνες και οδηγίες εφαρμόσθηκαν σε όλες τις περιπτώσεις και ότι κατά την διάρκεια όλων των εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ τηρήθηκαν οι κανόνες και οι οδηγίες, περιλαμβανομένων των εκδηλώσεων όπου ήταν και ο ίδιος παρών.

Ο Μπόρις Τζόνσον είχε ειδοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για το πόρισμα της έρευνας σχετικά με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά την διάρκεια των lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο πρώην πρωθυπουργός επέλεξε τότε να καταγγείλει «κυνήγι μαγισσών», να επιτεθεί στον διάδοχό του Ρίσι Σούνακ και να παραιτηθεί.

Σήμερα, μετά την δημοσίευση του πορίσματος, εκδίδοντας μία εξαιρετικά επιθετική μακροσκελή ανακοίνωση όπου δηλώνει ότι «η επιτροπή δεν έχει την παραμικρή απόδειξη εναντίον μας», επαναλαμβάνοντας ότι θεωρεί πως δεν έκανε τίποτε κακό και καταγγέλλοντας το «ψέμα» και τα αρρωστημένα συμπεράσματα της επιτροπής έρευνας του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορεί την επιτροπή ότι θέλει «να καταφέρει την τελευταία μαχαιριά μιας πολιτικής δολοφονίας».

Από την στιγμή που πρόλαβε και παραιτήθηκε από την έδρα του στην Βουλή των Κοινοτήτων, ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει και πολλά να ρισκάρει. Στο πόρισμα διευκρινίζεται ότι η επιτροπή θα είχε προτείνει αναστολή της βουλευτικής του ιδιότητας για 90 ημέρες, αν ο Μπόρις Τζόνσον δεν είχε παραιτηθεί, αναστολή που αποτελεί αυστηρή κύρωση και πιθανότατα θα είχε προκαλέσει εκλογές στην εκλογική του περιφέρεια.

Στο πόρισμα, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στην Βουλή, ζητείται ο αποκλεισμός της πρόσβασής του στο κτίριο του Κοινοβουλίου, πρόσβαση που συνήθως παραχωρείται στους πρώην πρωθυπουργούς.

Εναν χρόνο μετά την παραίτησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ, όπου πέρασε τρία χρόνια γεμάτα σκάνδαλα, η θορυβώδης παραίτηση του πρώην δημοσιογράφου, πρώην δημάρχου του Λονδίνου αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής του στην εξουσία, τουλάχιστον μέχρι τυχόν επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές του επόμενου έτους.

Ο Μπόρις Τζόνσον αναβίωσε τις εσωτερικές διαμάχες του Συντηρητικού Κόμματος, που κυβερνά εδώ και 13 χρόνια, στις τάξεις του οποίου ο πρώην πρωθυπουργός διατηρεί ισχυρούς συμμάχους. Διατηρεί αρκετή επιρροή στην βάση των Τόρις που του αναγνωρίζει την μεγάλη του εκλογική επιτυχία στις βουλευτικές του 2019, καθώς και την υλοποίηση του Brexit, όταν η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση είχε βρεθεί σε αδιέξοδο.

Αν και παραμένει στο επίκεντρο του πολιτικομιντιακού ενδιαφέροντος, η ικανότητά του να προκαλέσει πραγματική βλάβη δεν είναι προφανής: ούτε οι απόπειρές του να επιστρέψει στην εξουσία ούτε οι απόπειρές του να προκαλέσει στάσεις κατά ορισμένων σχεδίων της κυβέρνησης έχουν επιτύχει εδώ και έναν χρόνο.

Και μόνο δύο βουλευτές τον μιμήθηκαν και παραιτήθηκαν εδώ και μία εβδομάδα, την ώρα που εκφράζονταν φόβοι για κύμα παραιτήσεων που θα αποδυνάμωνε την κυβερνητική πλειοψηφία του Ρίσι Σούνακ.

Τα κύρια σημεία του πορίσματος

Ο Μπόρις Τζόνσον παραπλάνησε σκοπίμως το κοινοβούλιο

«Συμπεραίνουμε ότι, όταν δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων και σε αυτήν την Επιτροπή ότι οι κανόνες και οι οδηγίες τηρήθηκαν, η γνώση του ήταν τέτοια ώστε εσκεμμένα παραπλάνησε την Βουλή και αυτήν την Επιτροπή»

Ο Τζόνσον θα αντιμετώπιζε 90ημερη αναστολή κοινοβουλευτικής ιδιότητας

«Αν δεν είχε παραιτηθεί από την θέση του, θα είχαμε εισηγηθεί αναστολή 90 ημερών από την υπηρεσία του στην Βουλή για επανειλημμένη περιφρόνηση και για επιδίωξη υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Πρωτοφανής συμπεριφορά για πρωθυπουργό

«Φθάσαμε στο συμπέρασμα ότι παραπλανώντας σκοπίμως την Βουλή ο κ. Τζόνσον επέδειξε σοβαρή ασέβεια. Η ασέβεια ήταν ακόμη περισσότερο σοβαρή διότι διαπράχθηκε από πρωθυπουργό, το πλέον υψηλόβαθμο μέλος της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει προηγούμενο πρωθυπουργού που να έχει κριθεί ότι παραπλάνησε εσκεμμένα την Βουλή».

Ο Τζόνσον ήταν ανειλικρινής

«Οδηγηθήκαμε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες αρνήσεις και εξηγήσεις του κ. Τζόνσον υπήρξαν τόσο ανειλικρινείς που αποτέλεσαν εκ της φύσεώς του εσκεμμένες απόπειρες για να παραπλάνηση της Επιτροπής και της Βουλής, ενώ άλλες έδειξαν σκοπιμότητα εξαιτίας της πληθώρας των περιπτώσεων κατά τις οποίες έκλεισε το μυαλό του στην αλήθεια»

Η επίθεση στην επιτροπή ήταν μια ακόμη έκφραση περιφρόνησης προς το κοινοβούλιο

«Η επίθεση αυτή κατά μιας επιτροπής που εκτελεί την αποστολή που της ανατέθηκε από την δημοκρατικά εκλεγμένη Βουλή συνιστά από μόνη της επίθεση κατά των δημοκρατικών μας θεσμών. Θεωρούμε ότι αυτές οι δηλώσεις είναι απολύτως απαράδεκτες. Κατά την άποψή μας, μαζί με την κατάφωρη παραβίαση της εμπιστευτικότητας, συνιστά σοβαρή ασέβεια».

Από τον Τζόνσον πρέπει να αφαιρεθεί η άδεια πρόσβασης στο κοινοβούλιο

Τα πρώην μέλη του Κοινοβουλίου διαθέτουν άδεια πρόσβασης στους χώρους του βρετανικού Κοινοβουλίου.

«Εκ του γεγονότος ότι ο κ. Τζόνσον δεν αποτελεί πλέον μέλος, εισηγούμαστε να μην του δοθεί άδεια εισόδου πρώην μέλους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δημοφιλή