Βρετανία: Πέθανε ο μικρός Αρτσι μετά την αποσύνδεση από τη μηχανική υποστήριξη

Παγκόσμια θλίψη για το αγόρι που βρισκόταν σε κώμα και του στέρησαν το δικαίωμα να παλέψει για τη ζωή του.
via Associated Press

Ο μικρός Αρτσι, το 12χρονο αγόρι που βρισκόταν σε κώμα για τέσσερις μήνες, πέθανε το Σάββατο σε νοσοκομείο του Λονδίνου.

Οι γιατροί τον έβγαλαν από τη μηχανική υποστήριξη, μέσω της οποίας κρατιόταν στη ζωή, δίνοντας έτσι τραγικό τέλος σε μια δικαστική διαμάχη που είχε προκαλέσει την προσοχή όλης της υφηλίου.

via Associated Press

Η μητέρα του είπε ότι πέθανε στις 12:15 μ.μ., περίπου δύο ώρες αφότου το νοσοκομείο άρχισε να διακόπτει τη θεραπεία. Τα βρετανικά δικαστήρια είχαν απορρίψει το αίτημα της οικογένειας να μεταφερθεί ο Αρτσι σε μονάδα αποκατάστασης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αρνήθηκε για δεύτερη φορά να παρέμβει στην υπόθεση.

«Πάλεψε μέχρι το τέλος», είπε ο μητέρα του, κλαίγοντας έξω από το νοσοκομείο. «Είμαι η πιο περήφανη μαμά στον κόσμο», δήλωσε.

via Associated Press

Η περίθαλψη του μικρού αγοριού έγινε αντικείμενο νομικής διαμάχης, καθώς οι γονείς του προσπάθησαν να αναγκάσουν το νοσοκομείο να συνεχίσει τις θεραπείες που τον συντηρούσαν τη ζωή ενώ οι γιατροί υποστήριξαν ότι δεν υπήρχε πιθανότητα ανάρρωσης και θα έπρεπε να του επιτραπεί να πεθάνει.

Η οικογένεια ζήτησε άδεια για να μεταφέρει τον Αρτσι σε κέντρο περίθαλψης, αφού τα βρετανικά δικαστήρια έκριναν ότι ήταν προς το συμφέρον του να τερματίσει τη θεραπεία. Το νοσοκομείο είπε ότι η κατάσταση του Αρτσι ήταν τόσο ασταθής που η μετακίνησή του θα επιτάχυνε τον θάνατό του.

Την Παρασκευή, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα της οικογένειας, λέγοντας ότι ο Αρτσι θα πρέπει να παραμείνει στο νοσοκομείο μέχρι να διακοπεί η θεραπεία.