Βρετανία: Πώς μια σειρά λαθών οδήγησε στην μετάλλαξη του κορονοϊού

Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης μετάλλαξης.
ASSOCIATED PRESS

Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της Covid-19 στη Βρετανία, πολλοί επιστήμονες - συμπεριλαμβανομένου του Αντονι Κοστέλο, που υπογράφει το επίμαχο άρθρο στον Guardian - επέμεναν ότι η κυβέρνηση της χώρας έπρεπε να ακολουθήσει στρατηγική «μέγιστης καταστολής» ή ακόμη και «μηδενισμού του κορονοϊού».

Ενας από τους πολλούς λόγους για αυτό ήταν να αποτρέψει τη φυσική επιλογή να κάνει τη δουλειά της. Οταν επιτρέπεται η εξάπλωση ενός ιού, εξηγεί ο καθηγητής παγκόσμιας υγείας και βιώσιμης ανάπτυξης στο University College London και πρώην διευθυντής της υγείας των μητέρων και των παιδιών στον ΠΟΥ, περνώντας χρόνο σε διαφορετικούς ξενιστές, εξελίσσεται και μεταλλάσσεται.

Οι επιστήμονες έχουν βρει τώρα μια «μεταλλαγμένη» παραλλαγή του ιού που προκαλεί την Covid-19, ο οποίος έχει 17 αλλαγές στις γενετικές του αλληλουχίες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην ακίδα πρωτεΐνης που επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα κύτταρα μας.

Παρά τις προειδοποιήσεις, η στρατηγική της βρετανικής κυβέρνησης σε όλη την πανδημία ήταν να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού και να μειώσει την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΝHS), αντί να προσπαθήσει να εξαλείψει εντελώς την Covid.

Μέχρι τις 13 Μαρτίου, η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα έκτακτων αναγκών (Sage) είχε επισημάνει ότι «τα μέτρα που επιδιώκουν να καταστείλουν πλήρως την εξάπλωση της Covid-19 θα προκαλέσουν μια δεύτερη κορύφωση». Οι σύμβουλοι προειδοποιούσαν ότι χώρες όπως η Κίνα, όπου είχε ήδη αρχίσει η βαριά καταστολή «θα βιώσουν μια δεύτερη κορύφωση μόλις χαλαρώσουν τα μέτρα».

Αντί να εξαλείψει τον κορονοϊό, η λογική της Βρετανίας ήταν να μάθει να ζει με αυτόν.

Εννέα μήνες αργότερα, η Κίνα και η Νότια Κορέα καταγράφουν 3 και 12 θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπους αντίστοιχα. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει 970 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Οι επιστήμονες περίμεναν από τον ιό που προκαλεί την Covid-19 να υφίσταται μόνο μία έως δύο μεταλλάξεις κάθε μήνα - αλλά με περίπου 2 εκατομμύρια άτομα να έχουν μολυνθεί τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν πολλές περισσότερες ευκαιρίες για τον ιό να μεταλλαχθεί.

Η νέα παραλλαγή φαίνεται να επιταχύνει τη μετάδοση του κορονοϊού. Πολλοί διερωτώνται εάν αυτό θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων - αλλά αυτό είναι κάτι που οι επιστήμονες θα μπορούσαν πιθανώς να διορθώσουν αρκετά γρήγορα προσαρμόζοντας την κωδικοποίηση RNA των νέων εμβολίων. Δεν είναι ακόμη δυνατό, όμως, να πει κανείς αν η νέα παραλλαγή του ιού θα αλλάξει τη σοβαρότητα της Covid-19 σε όσους μολύνονται από αυτήν.

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ατόμων που έχουν μολυνθεί, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να εξελιχθεί ένας ιός.

Η κυβέρνηση της χώρας δικαίως φοβάται ότι μια αύξηση των κρουσμάτων στη νότια Αγγλία, όπου η μετάδοση είναι ανησυχητικά υψηλή, θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα και τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν απαγορεύσει τα ταξίδια και εμπορικών μεταφορών από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν την εξάπλωση της παραλλαγής.

Τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού είναι σχεδόν τα ίδια με πριν - περιορισμός της ανάμειξης μελών από διαφορετικά νοικοκυριά, κοινωνική απόσταση, απαγορεύσεις ταξιδιών, rapid τεστ, ανίχνευση επαφών και απομόνωση, μάσκες προσώπου, υγιεινή χεριών, κλειστά σχολεία και τηλεργασία.

Προς το παρόν, προτεραιότητα της βρετανικής κυβέρνησης πρέπει να είναι η αύξηση των εμβολιασμών το συντομότερο δυνατό και η παροχή κατάλληλης υποστήριξης σε όσους επηρεάζονται από μέτρα του lockdown και την καραντίνα.

Αλλά κανένα από αυτά δεν ήταν αναπόφευκτο. Η πρόσφατη αύξηση δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την μετάλλαξη του ιού. Στην πραγματικότητα, η κυβερνητική κακή διαχείριση της πανδημίας οδήγησε πολλούς περισσότερους ανθρώπους στην μόλυνση, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση μεταλλάξεων.

Οι αποτυχίες αντίδρασης της κυβέρνησης Τζόνσον στην πανδημία είναι απανωτές. Ενα γρηγορότερο lockdown, μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα την άνοιξη, θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ το ποσοστό των θανάτων, σύμφωνα με τον Νικ Ντέιβις, σύμβουλο του Sage.

Οι υπουργοί σπατάλησαν δισεκατομμύρια για την εξωτερική ανάθεση ενός υποτιθέμενου «ασυναγώνιστου παγκοσμίως» συστήματος τεστ και εντοπισμού κρουσμάτων σε ιδιωτικές εταιρείες. Αλλά απέτυχαν να παρακολουθήσουν τα ποσοστά αυτο-απομόνωσης και παρείχαν ελάχιστη οικονομική υποστήριξη σε όσους μπήκαν υποχρεωτικά σε καραντίνα στο σπίτι.

Μετά το άνοιγμα της Βρετανίας την άνοιξη, τα ποσοστά μόλυνσης μειώθηκαν, αλλά η κυβέρνηση απέτυχε και πάλι να κάνει ό, τι χρειαζόταν εγκαίρως για να καταστείλει τον ιό.

Ο κακός έλεγχος της Covid-19 από την κυβέρνηση αύξησε τη δυναμική της διασποράς και επέτρεψε να συμβούν περισσότερες μεταλλάξεις.

Εκτός από το οικονομικό κόστος των περιοριστικών μέτρων, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον απομονωθεί και από τη διεθνή κοινότητα.

Η επανειλημμένη αμφιταλάντευση του Μπόρις Τζόνσον, οι καθυστερήσεις και η διαφαινόμενη αδυναμία του να λάβει μη αρεστές στον λαό αποφάσεις οδήγησαν τη Βρετανία στο να έχει ένα από τα χειρότερα ποσοστά θανάτων στον κόσμο.

Τώρα, έχει ακυρώσει τα Χριστούγεννα, προκαλώντας διεθνή συναγερμό.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή