Βρετανία: Σκάνδαλο διαφθοράς κλυδωνίζει την κυβέρνηση Σουνάκ, έδιωξε τον ηγέτη των Τόρις

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απομάκρυνε σήμερα από την κυβέρνηση τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος.
via Associated Press

Σκάνδαλο διαφοράς, με πρωταγωνιστή τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος Ναντίμ Ζαχάουι, κλυδωνίζει την κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, απομάκρυνε σήμερα, από την κυβέρνηση τον Ζαχάουι, όταν η ανεξάρτητη έρευνα για τις φορολογικές του υποθέσεις διαπίστωσε σοβαρή παραβίαση του υπουργικού κώδικα.

«Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας Ανεξάρτητου Συμβούλου (για θέματα δεοντολογίας) -τα πορίσματα της οποίας τα κοινοποίησε και στους δύο- είναι σαφές ότι υπήρξε σοβαρή παραβίαση του Υπουργικού Κώδικα», αναφέρει ο Σούνακ σε επιστολή του προς τον Ζαχάουι, την οποία έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ντάουνινγκ Στριτ.

«Ως αποτέλεσμα, σας ενημερώνω για την απόφασή μου να σας απομακρύνω από τη θέση σας στην Κυβέρνηση της Αυτού Μεγαλειότητας», προσθέτει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας στην επιστολή του.

Σύμφωνα με το Reuters, υπήρχαν σοβαρές πληροφορίες ότι ο Ζαχάουι πλήρωσε πρόστιμο μετά από συμβιβασμό ύψους 4,8 εκατ. λιρών με την βρετανική εφορία.

Σε δήλωσή του είχε παραδεχθεί ότι πλήρωσε οφειλή στην εφορία «μετά από διαφωνία για τα ακριβή ποσοστά» σε μετοχές της εταιρείας δημοσκοπήσεων YouGov που είχε ιδρύσει ο ίδιος, ένα λάθος που, όπως ανέφερε, ήταν «αβλεψίας» και όχι σκόπιμο.

Ωστόσο ο Ζαχάουι δεν είχε αποκαλύψει το ύψος του συμβιβασμού ή αν κατέβαλε πρόστιμο.

Πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή