Βρετανία: Τα ασφαλιστικά ταμεία πουλούν περιουσιακά στοίχεια για να πληρώσουν συντάξεις

Η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκινά προσωρινό πρόγραμμα αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων για να σταθεροποιήσει την αγορά
Maja Smiejkowska via Reuters

Σε πώληση περιουσιακών στοιχείων τους προχωρούν τα συνταξιοδοτικά ταμεία στη Βρετανία σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσουν μετρητά για να πληρώσουν συντάξεις.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times , τα ταμεία πωλούν μετοχές και ομόλογα ενώ αναζητούν προγράμματα διάσωσης, καθώς η δημοσιονομική κρίση και οι μεγάλες απώλειες της στερλίνας πλήττουν και τον ασφαλιστικό κλάδο.

Τα περισσότερα από τα 5.200 συστήματα καθορισμένων παροχών του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν παράγωγα για να αντισταθμίσουν τις κινήσεις των επιτοκίων και του πληθωρισμού, τα οποία ωστόσο απαιτούν την προσθήκη χρηματικών εξασφαλίσεων ανάλογα με τις κινήσεις της αγοράς.

Η απότομη πτώση της τιμής των κρατικών ομολόγων 30ετούς διάρκειας, που προκλήθηκε από την ανακοίνωση του δημοσιονομικού πλάνου της κυβέρνησης της Λιζ Τρας με το αμφιλεγόμενο μέτρο της μείωσης φορολογικών συντελεστών, οδήγησε σε άνευ προηγουμένου απαιτήσεις για περισσότερα μετρητά.

Για να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, τα συνταξιοδοτικά ταμεία πούλησαν περιουσιακά στοιχεία όπως κρατικά ομόλογα, οδηγώντας σε μεγαλύτερη πτώση τις τιμές.

Την Τετάρτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ανακοίνωσε ότι ξεκινά προσωρινό πρόγραμμα αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ αντίστοιχα ανέβαλε την έναρξη του προγράμματος πώλησης που είχε προγραμματίσει.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα