Η «μαύρη» βδομάδα της βρετανικής οικονομίας ρίχνει ξανά τη στερλίνα και τρομάζει το ΔΝΤ

Νέα πτώση της στερλίνα σήμερα κατά 0,7% φτάνοντας στα 1,066 δολάρια
Hannah Mckay via Reuters

Σε «μαύρη» εβδομάδα για την Βρετανική οικονομία εξελίσσονται οι μέρες μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης Τράς, με τη στερλίνα να διολισθαίνει ασταμάτητα και το ΔΝΤ να προειδοποιεί για μαζικές αντιδράσεις.

Σήμερα η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,7% φτάνοντας στα 1,066 δολάρια καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της κυβέρνησης να εξασφαλίσει 72 δισ λίρες τους επόμενους 6 μήνες για να καλύψει το πακέτο των φορολογικών περικοπών.

Το άλλοτε ισχυρό νόμισμα είχε κάνει βουτιά στα 1,035 δολάρια, με το άνοιγμα της Δευτέρας, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Παρότι κάποιοι οικονομολόγοι μιλώντας στο Bloomberg Opinion υποστήριξαν ότι είναι δύσκολο η Βρετανία να οδηγηθεί σε χρεοκοπία, (δανείζεται με αρνητικό πραγματικό επιτόκιο στο 2% και το δημόσιο χρέος δε είναι ιδιαίτερα υψηλό) παραδέχθηκαν ότι «η Βρετανία θα μείνει στη μνήμη μας επειδή ακολούθησε τις χειρότερες μακροοικονομικές πολιτικές εδώ και χρόνια».

ΔΝΤ: Στηρίξτε τα αδύναμα νοικοκυριά

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) από την πλευρά του προέτρεψε το βρετανό υπουργό Οικονομικών να παρέχει πιο στοχευμένης υποστήριξης σε οικογένειες και επιχειρήσεις αντί για σημαντικές φορολογικές περικοπές και σημαντικά υψηλότερες κρατικές δαπάνες.

«Παρακολουθούμε στενά τις πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και συνεργαζόμαστε με τις αρχές», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ, απαντώντας σε ερώτημα του Reuters.

«Δεδομένων των αυξημένων πληθωριστικών πιέσεων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν συνιστούμε μεγάλα και μη στοχευμένα δημοσιονομικά πακέτα σε αυτή τη συγκυρία, καθώς είναι σημαντικό η δημοσιονομική πολιτική να μην λειτουργεί σε αντιπαράθεση με τη νομισματική πολιτική», δήλωσε ο εκπρόσωπος στο ΔΝΤ, στην πρώτη δημόσια αντίδραση του Ταμείου.

Πηγές: Bloomberg, Reuters