Κλυδωνίζεται η άλλοτε ισχυρή οικονομία της Κίνας για πρώτη φορά από το 1990

Σοβαροί τριγμοί με απρόβλεπτες συνέπειες στην παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη.
Javier Ghersi via Getty Images

Ανακατατάξεις στον παγκόσμιο γεωστρατηγικό χάρτη έχει προκαλέσει η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση με την ισχυρή Κίνα να χάνει σημαντικό μέρος της παραγωγής της σε σχέση με την υπόλοιπη Ασία, για πρώτη φορά από το 1990.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από την συνεδρίαση του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας, στις 16 Οκτωβρίου, όπου θα ανακοινωθεί και τυπικά η τρίτη θητεία του Χι Τζιπίνγκ, η εικόνα της άλλοτε πανίσχυρης οικονομίας του κόσμου κλυδωνίζεται σημαντικά από τις πολιτικές αποφάσεις για τον κορονοιό και την κτηματομεσιτική «φούσκα» που συνεχίζει να απειλεί τη μεγαλύτερη αγοράς ακινήτων στον κόσμο.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για αύξηση του ΑΕΠ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε 2,8% από 8,1% πέρυσι, κατά πολύ χαμηλότερα από την πρόβλεψή της τον Απρίλιο για ανάπτυξη 4% με 5% το 2022.

Κι ενώ η οικονομία της Κίνας συρρικνώνεται σημαντικά, οι υπόλοιπες χώρες της ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού καταγράφουν ανοδικά οικονομικά στοιχεία με την ανάπτυξη να φτάνει το 5,3% το 2022, από 2,6% πέρυσι, χάρη στις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και την ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης μετά την πανδημία του κορονοϊού.

«Η Κίνα, η οποία πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση της πανδημίας, πληρώνει μεγάλο οικονομικό τίμημα», δήλωσε η Aaditya Mattoo, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, στους Financial Times.

Η Κίνα είχε θέσει στόχο για το ΑΕΠ περίπου το 5,5% φέτος, το οποίο είναι στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, με τις προοπτικές ωστόσο να έχουν επιδεινωθεί σημαντικά τους τελευταίους έξι μήνες, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

Η τελευταία πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας, που έχει λάβει υπόψη της οικονομικές αναλύσεις των Goldman Sachs και Nomura, μειώνουν τις προοπτικές τους για ανάπτυξη για το επόμενο έτος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων, που αντιπροσωπεύει το 30% της κινεζικής οικονομίας, θα αντιμετωπιστεί εάν το Πεκίνο καταβάλει αποζημιώσεις στους επενδυτές που έχουν ζημιωθεί και οικονομικές εγγυήσεις για τα υπόλοιπα έργα που είναι σε εξέλιξη, κάτι για το οποίο δεν είναι στις επιδιώξεις του Πεκίνου.

Σε άνθιση η Ασία

Αντίθετα, οι οικονομίες της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, ιδιαίτερα οι εξαγωγές τους, αναμένεται να αναπτυχθούν ταχύτερα και να έχουν χαμηλότερο πληθωρισμό το 2022.

Στην Ινδονησία, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία, οι κρατικές επιδοτήσεις καυσίμων συνέβαλαν στη διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα με τα παγκόσμια πρότυπα. Η εγχώρια κατανάλωση έχει αυξηθεί καθώς η περιοχή εγκατέλειψε τα αυστηρά lockdown και τα περιοριστικά μέτρα.

Ταυτόχρονα, οι υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων που προκλήθηκαν από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση έχουν τονώσει τις εξαρτώμενες από τις εξαγωγές οικονομίες της περιοχής.

Η Ινδονησία, ένας μεγάλος εξαγωγέας άνθρακα, την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε ότι οι εξαγωγές έφεραν ρεκόρ 27,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο.

Ορισμένες κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, του Βιετνάμ και των Φιλιππίνων, έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια.

Πτώση του γουάν

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της Κίνας είναι και η ιστορική πτώση του γουάν τους τελευταίους μήνες με τη χθεσινή ισοτιμία να είναι η χειρότερη των τελευταίων 14 ετών.

Το κινεζικό νόμισμα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο, με απώλειες περίπου 4% από τον περασμένο μήνα με τον κίνδυνο φυγής κεφαλαίων από την Κίνα να είναι πλέον ορατός.

Το γουάν διαπραγματεύεται κοντά στα 7,2 ανά δολάριο, από το 2008 ενώ οι αναλυτές εκτιμούν οτι οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση του από το 1994, όταν η Κίνα ενοποίησε την αγορά συναλλάγματος, που οδήγησε σε υποτίμηση 30% της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας της.

(με πληροφορίες από FT και Bloomberg)

Δημοφιλή