Καταρρέει η στερλίνα μετά τις ιστορικές περικοπές φόρων που φέρνουν στα όρια της την οικονομία

Η Τρας έκανε μιασημαντική στροφή στη βρετανική χρηματοπιστωτική πολιτική, θυμίζοντας το δόγμα της Θάτσερ του 1980,
Matt Cardy via Getty Images

Καταρρέει σήμερα η στερλίνα σε ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών, μετά τη νέα πτώση κοντά στο 5% καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα το δημοσιονομικό σχέδιο της νέας κυβέρνησης που απειλεί να φτάσει την βρετανική οικονομία στα όριά της.

Η στερλίνα υποχώρησε έως και 4,85% στα 1,0327 δολάρια, ενισχύοντας την πτώση κατά 3,61% από την Παρασκευή, όταν ο υπουργός Οικονομικών Kwasi Kwarteng ανακοίνωσε ιστορικές φορολογικές περικοπές και το μεγαλύτερο ποσοστό δανεισμού από το 1972, για να εξοικονομήσει 72 δισ. στερλίνες στους επόμενους έξι μήνες για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα για την ελάφρυνση της ενεργειακής κρίσης.

Επιπλέον, το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει ακύρωση της αύξησης του φόρου επιχειρήσεων, κατάργηση του ανώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και άρση των ορίων στα μπόνους τραπεζιτών.

Οικονομολόγοι και επενδυτές υποστηρίζουν οτι η κυβέρνηση της Λίζ Τρας που έχει μόλις τρεις εβδομάδες στην εξουσία, έχασε την αξιοπιστία της με την ανακοίνωση ενός τέτοιου δημοσιονομικού σχεδίου μια μόλις ημέρα αφότου η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο Μαρκ Σάντλερ, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην Bannockburn Global Forex, χαρακτήρισε την πτώση ρεκόρ του νομίσματος «απίστευτη» ενώ το Σαββατοκύριακο ο βρετανικός Τύπος έκανε λόγο για «φτερωτή στερλίνα».

Η ανακοίνωση του Kwarteng σηματοδότησε μια σημαντική αλλαγή στη βρετανική χρηματοπιστωτική πολιτική, θυμίζοντας το δόγμα της Θάτσερ τη δεκαετία του 1980, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μια οπισθοδρόμηση στην οικονομία.

«Σε αυτό το περιβάλλον, είτε θα επέλθει πολύ υψηλή ανάπτυξη - κάτι που δεν συμβαίνει αυτή τη στιγμή - είτε θα αυξηθούν σημαντικά οι αποδόσεις ομολόγων για να δοθούν κίνητρα στις εισροές κεφαλαίων» εκτιμά ο Κρις Γουέστον, επικεφαλής ερευνητής της χρηματιστηριακής Pepperstone.

Δημοφιλή