Βρετανία: Γυναίκα τοποθετημένη σε μολύβδινο φέρετρο βρέθηκε σε κρυμμένο νεκροταφείο 1600 ετών

Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό είναι το πρώτο αγγλοσαξωνικό νεκροταφείο που έχει βρεθεί στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ.
.
.
WEST YORKSHIRE JOINT SERVICES/LEEDS CITY COUNCIL

Σε ένα κρυμμένο νεκροταφείο στο Γιόρκσαϊρ που χρονολογείται πριν από 1.600 χρόνια, ανακαλύφθηκαν τα λείψανα από τον σκελετό μιας γυναίκας της υψηλής κοινωνίας από τη ρωμαϊκή εποχή.

Η γυναίκα φαίνεται πως είχε τοποθετηθεί σε ένα μολύβδινο φέρετρο.

Τα γυναικεία λείψανα, τα οποία περιγράφονται ως «ένα εύρημα που γίνεται μια φορά στη ζωή» ανακαλύφθηκαν μαζί με 60 ακόμα σκελετούς στο Γκάρφορθ του Λιντς.

Μεταξύ αυτών εντοπίστηκαν επίσης σκελετοί από τη ρωμαϊκή και σαξονική εποχή.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι αυτό είναι το πρώτο αγγλοσαξωνικό νεκροταφείο που έχει βρεθεί στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ.

Το νεκροταφείο ανακαλύφθηκε στο πλαίσιο τυπικών ανασκαφών. Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν πως το γεγονός ότι το φέρετρο της γυναίκας είναι κατασκευασμένο από μόλυβδο υποδεικνύει ότι πρόκειται για κάποιο σημαντικό άτομο, αναφέρει το BBC.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής Ντέιβιντ Χάντερ, είπε ότι «τα μολύβδινα φέρετρα είναι ακριβά. Το γεγονός ότι η οικογένεια παρείχε σε αυτό το άτομο τα έξοδα για φύλλα μολύβδου και την τεχνογνωσία για να φτιάξει το φέρετρο, μας λέει πολλά».

Άλλες ταφικές πρακτικές που βρέθηκαν στο νεκροταφείο υποδηλώνουν παλαιοχριστιανικές πεποιθήσεις καθώς και σαξονικές ταφές, οι οποίες συνοδεύονταν από προσωπικά αντικείμενα όπως μαχαίρια και αγγεία.

.
.
WEST YORKSHIRE JOINT SERVICES/LEEDS CITY COUNCIL

Ο Χάντερ είπε ότι η ανακάλυψη θα συμβάλει στην κάλυψη ιστορικών κενών σχετικά με το Βασίλειο του Έλμετ - την τεράστια έκταση γης προτού διασπαστεί σε υποδιαιρέσεις του Γιόρκσαϊρ.

Περιγράφοντας την αποκάλυψη του νεκροταφείου ως κορυφαίο σημείο της καριέρας του, σημείωσε πως «Αυτό έχει τη δυνατότητα να είναι ένα εύρημα τεράστιας σημασίας για αυτό που καταλαβαίνουμε για την ανάπτυξη της αρχαίας Βρετανίας και του Γιόρκσαϊρ.

«Η παρουσία δύο κοινοτήτων που χρησιμοποιούν τον ίδιο χώρο ταφής είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη και εάν η χρήση αυτού του νεκροταφείου επικαλύπτεται ή όχι, θα καθορίσει πόσο σημαντικό είναι το εύρημα».

.
.
WEST YORKSHIRE JOINT SERVICES/LEEDS CITY COUNCIL

Αν και η ακριβής τοποθεσία έχει παραμείνει εμπιστευτική κατόπιν αιτήματος, η ανασκαφή ήταν αποτέλεσμα εν μέρει προηγούμενης ανακάλυψης σε κοντινό σημείο, πέτρινων κτισμάτων της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου και ενός μικρού αριθμού κατασκευών αγγλοσαξονικού στυλ.

Η ανασκαφή έχει ολοκληρωθεί και θα ακολουθήσει σχετική ανάλυση από εμπειρογνώμονες.

Επειδή περίπου οι μισοί σκελετοί ήταν νεότεροι από την συνηθισμένη τότε ενήλικη ζωή και εντοπίστηκαν και ορισμένες μαζικές ταφές, θα εξεταστούν επίσης και ενδείξεις ασθένειας ή τραυματισμού.

Όμως αυτό που δεν θα γίνει ποτέ γνωστό είναι ποιοι ήταν αυτοί οι άνθρωποι, που θάφτηκαν εκεί.

«Μπορούμε να μάθουμε με αρχαιολογικά μέσα και επιστημονικές τεχνικές πολλά για τη ζωή τους και από πού προέρχονται, αλλά δυστυχώς δεν θα μάθουμε ποτέ τα ονόματά τους».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα