ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2019 13:04 EEST | Updated 11/06/2019 13:12 EEST

Wikileaks: Επίσημο αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ

Τον κατηγορούν για κατασκοπεία και διαρροή απόρρητων εθνικών πληροφοριών.

DANIEL LEAL-OLIVAS via Getty Images

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέβαλαν επίσημο αίτημα προς το Ηνωμένο Βασίλειο για την έκδοση του ιδρυτή της WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, σύμφωνα το CNN που επικαλείται αξιωματούχο των ΗΠΑ με γνώση του θέματος.

Ο Ασάνζ συνελήφθη τον Απρίλιο στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και οι ΗΠΑ είχαν περίπου 65 ημέρες προθεσμία - μέχρι τα μέσα Ιουνίου - για να καταθέσουν το σχετικό αίτημα και να στείλουν στη Μεγάλη Βρετανία τα απαραίτητα έγγραφα.

Οι εισαγγελείς κατηγόρησαν αρχικά τον Ασάνζ για παραβίαση υπολογιστικών στυστημάτων, αλλά τον περασμένο μήνα άσκησαν 17 νέες κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων του νόμου περί κατασκοπείας, της λήψης και δημοσίευσης εθνικών αμυντικών πληροφοριών σε συνεννόηση με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ.

Τώρα που υπάρχει το επίσημο αίτημα έκδοσης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι απίθανο να προβεί σε πρόσθετες κατηγορίες εναντίον του Ασάνζ.

Το αρχικό κατηγορητήριο πυροδότησε μια συζήτηση γύρω από το κατά πόσο η δημοσιοποίηση των μυστικών πληροφοριών δικαιολογούνται από την δημοσιογραφική του ιδιότητα.

Ωστόστο, ο γενικός εισαγγελέας δήλωσε πως «ο Τζούλιαν Ασάνζ δεν είναι δημοσιογράφος»

Πηγή: CNN