ΚΟΙΝΩΝΙΑ
15/11/2020 08:41 EET | Updated 15/11/2020 08:57 EET

Ξεχάσαμε πολύ σύντομα το σεισμό στη Σάμο

Σκέψεις και προβληματισμοί από τέσσσερις αρθρογράφους της HuffPost.

Eurokinissi
Στιγμιότυπο από την Σάμο μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020.

Στις 30 Οκτωβρίου 2020 η Σάμος συγκλονίζεται από μια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 Ρίχτερ. Δύο νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους, ενώ μεγάλες ήταν και οι καταστροφές. Η δόνηση γίνεται αισθητή και στην Αθήνα. Στα παράλια της Μικράς Ασίας πολλά κτίρια κατέρρευσαν και αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Έχουν περάσει μόλις 15 ημέρες από τότε και όμως ο χρόνος φαίνεται μεγαλύτερος, σχεδόν ξεχάσαμε ότι αυτός ο σεισμός συνέβη. 

Και όμως το μέγεθος του σαμιακού σεισμού δεν ήταν καθόλου αμελητέο και όπως γράφει στη HuffPost Greece ο μηχανικός Γιάννης Δημητρόπουλος δεν παύει να είναι ίσως ο μεγαλύτερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών στον ελληνικό χώρο και ένας από τους 10-15 σοβαρότερους της σύγχρονης ιστορίας μας.

Η HuffPost Greece φιλοξενεί τις σκέψεις τεσσάρων αρθρογράφων γιατί ο σεισμός αυτός όχι μόνο δεν πρέπει να ξεχαστεί αλλά αντίθετα πρέπει να προβληματίσει, καθώς όπως υπογραμμίζει ο κ. Δημητρόπουλος επειδή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνει και πόσο δυνατός θα είναι ο επόμενος σεισμός σε έναν τόπο καλό είναι να μην παίζουμε με την αντισεισμική προστασία είτε των καινούργιων και νομότυπων κτιρίων είτε -το δυσκολότερο ενίοτε- των παλιότερων ή όσων «καλώς» ή κακώς έγιναν με κάποιου είδους αυθαιρεσία.