ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16/06/2020 21:14 EEST

Ξεκάθαρη στήριξη του Ισραήλ στην Ελλάδα και αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία

Τι αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση από τη Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ.

Eurokinissi

Μετά την συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου, ακολούθησε –ως είθισται- η Κοινή Δήλωση. Σε αυτήν αναφέρεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η στήριξη που παρέχει το Ισραήλ στην Ελλάδα, στέλνοντας παράλληλα ένα αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα. Συγκεκριμένα:

Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στη θαλάσσια ζώνη του και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στη μακροχρόνια και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα”.

Και σε άλλο σημείο όμως, φαίνεται η έντονη διαφωνία της Ιερουσαλήμ στην προσπάθεια παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο:

“Ζητούμε σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα τους και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με τον εθιμικό διεθνή νόμο της Θάλασσας. Διαφωνούμε έντονα με τις προσπάθειες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας”.

 

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost