Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ: Προειδοποιήσεις στην Τουρκία και υπόσχεση για επανέναρξη πτήσεων «σύντομα»

Τι είπε ερωτηθείς για το θέμα της προσάρτησης εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.
.
.
Eurokinissi

Επίσκεψη στο Ισραήλ πραγματοποιεί o Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια κίνηση που εκλαμβάνεται ως επίδειξη εμπιστοσύνης στα μέτρα κατά του κορονοϊού, για τα οποία η Αθήνα ευελπιστεί να «μεταφραστούν» σε μια επανέναρξη της τουριστικής κίνησης.

«Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι φυσικοί σύμμαχοι. Οι σχέσεις μεταξύ χωρών βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς δεκαετιών ή και αιώνων. Η ισχυρή σχέση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ θεμελιώνεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στον πολιτισμό και τα κοινά οράματα. Συνεπώς, πρόκειται για έναν σταθερό δεσμό που υπερβαίνει την πολιτική», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth».

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί σε άλλη χώρα μετά το lockdown είναι στο Ισραήλ και σηματοδοτεί τη «στρατηγική συνεργασία και τους βαθείς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών».

«Νταής της γειτονιάς» η Τουρκία

Με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο να συνεργάζονται σε projects στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις εξερευνητικές δραστηριότητες από την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «νταή της γειτονιάς». Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την δήλωση της Άγκυρας ότι επιθυμεί να έχει λόγο σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται και δήλωσε πως αναμένει από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα «νεο-οθωμανικά της όνειρα» και να συμμετάσχει στην περιφερειακή συνεργασία ως ισότιμος, νόμιμος εταίρος. Επανέλαβε δε, ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, δεν στρέφονται κατά οποιασδήποτε χώρας και είναι ανοιχτά σε όλους, με προϋπόθεση την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας. Όπως υπογράμμισε, «η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή. Στόχος της είναι να ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Κατά δήλωσή τους, θέλουν να έχουν λόγο, θέλουν να είναι καθοριστικός παράγοντας για κάθε απόφαση που λαμβάνεται για την περιοχή μας και στην περιοχή μας. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο για όλες τις χώρες που θέλουν να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους, για τις οποίες έχουν δώσει μάχες».

Επανέναρξη πτήσεων «πολύ σύντομα»

Όσον αφορά στον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το ελληνικό καλοκαίρι παραμένει μία συναρπαστική εμπειρία και συνοδεύεται από την ασφάλεια, η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την χώρα μας. «Μέλημά μου είναι να καταστεί η Ελλάδα ο ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη», σημείωσε σχετικά, προσθέτοντας πως από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της στις περισσότερες μη ευρωπαϊκές χώρες και ότι περιμένει πολύ σύντομα την επανέναρξη των ταξιδιωτικών ροών από το Ισραήλ: «Μέλημά μου είναι να καταστεί η Ελλάδα ο ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη. Είμαι σίγουρος ότι οι πτήσεις από το Ισραήλ θα ξαναρχίσουν πολύ σύντομα και θα χαρούμε να καλωσορίσουμε και πάλι τους φίλους μας από το Ισραήλ» δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «γνωρίζουμε ότι αυτό το καλοκαίρι θα διαφέρει από τα προηγούμενα λόγω της Covid-19, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε θέσει σε ισχύ όλα τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα».

Η Ελλάδα, στο πλαίσιο των προσπαθειών διάσωσης του τουριστικού της τομέα το καλοκαίρι, άνοιξε τα κύρια αεροδρόμιά της τη Δευτέρα σε επισκέπτες κυρίως από την ΕΕ τη Δευτέρα. Σημειώνεται πως τα τελευταία χρόνια έρχονται στη χώρα μας περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες από το Ισραήλ ετησίως.

Συνομιλίες με Αμπάς

Το Ισραήλ, από πλευράς του, σύμφωνα με το Reuters, εκλαμβάνει την επίσκεψη ως μια ευκαιρία περιορισμού των ευρωπαϊκών αντιδράσεων στη σχεδιαζόμενη προσάρτηση της οικισμών της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα της προσάρτησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «αυτό που θα θέλαμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να δούμε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να συμβιώνουν με ειρήνη και ασφάλεια...θα προτιμούσαμε να δούμε αμοιβαία συμμετοχή και διάλογο αντί μονομερών ενεργειών από οποιοδήποτε μέρος, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον. Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, θέλω να ακούσω προσεκτικά τις απόψεις της ισραηλινής ηγεσίας και να συζητήσουμε αυτά που μπορούμε να πράξουμε για το θέμα αυτό. Θα έχω επίσης συνομιλίες με τον πρόεδρο Αμπάς μόλις επιστρέψω στην Αθήνα».

Το Ισραήλ υποστηρίζει πως η σχεδιαζόμενη προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών και της στρατηγικής σημασίας Κοιλάδας του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη συνάδει με το σχέδιο των ΗΠΑ για ειρήνη με τους Παλαιστινίους, μα η ΕΕ έχει αντιδράσει. «Αναμένουμε η Ελλάδα να αποτελέσει άγκυρα υποστήριξης για εμάς στην Ένωση» είπε ο Γιόσι Αμράνι, Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, στο ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, ερωτηθείς για το σχέδιο προσάρτησης.

Δημοφιλή