Γαλλία: «Συμφωνία επί της αρχής» μεταξύ Μελανσόν και Σοσιαλιστών

Εάν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη φορά που η γαλλική αριστερά ενώνεται εδώ και 20 χρόνια.
Ο πρώτος γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Oλιβιέ Φορ μιλάει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στη Λιλ, Γαλλία, 23 Οκτωβρίου 2021.
Ο πρώτος γραμματέας του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) Oλιβιέ Φορ μιλάει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του κόμματος στη Λιλ, Γαλλία, 23 Οκτωβρίου 2021.
SOPA Images via Getty Images

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας και το αριστερό La France Insoumise (LFI - Ανυπότακτη Γαλλία) του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, συμφώνησαν κατ′ αρχήν μετά από μακρές και δύσκολες διαπραγματεύσεις την Τετάρτη να συμμετάσχουν από κοινού στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και να προσπαθήσουν να στερήσουν την πλειοψηφία από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Εάν επιβεβαιωθεί, η εκλογική συμμαχία, στην οποία ήδη έχουν ενταχθεί οι Πράσινοι και οι Κομμουνιστές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, θα είναι η πρώτη φορά που η γαλλική αριστερά θα ενωθεί εδώ και 20 χρόνια - αλλά υπό την ηγεσία του ευρωσκεπτικιστικού, αριστερού LFI αυτή τη φορά.

«Θέλουμε να έχουμε βουλευτές στην πλειονότητα των εκλογικών περιφερειών, για να αποτρέψουμε τον Εμανουέλ Μακρόν από το να συνεχίσει την άδικη και βάναυση πολιτική του… και να νικήσουμε την ακροδεξιά», ανέφεραν οι Σοσιαλιστές και το LFI σε κοινή δήλωσή τους.

Το LFI του Ζαν-Λικ Mελανσόν, τα πήγε πολύ καλύτερα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) στις προεδρικές εκλογές τον περασμένο μήνα.

Ο Mελανσόν αποχώρησε από το PS το 2008 αφού απέτυχε να αμβλύνει τη στάση του υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αυτό φάνηκε στη συμφωνία της Τετάρτης, στην οποία το άλλοτε φιλοευρωπαϊκό PS συμφώνησε να «παρακούσει» ή τουλάχιστον να «αποχωρήσει προσωρινά» από τους κανόνες της ΕΕ σε μια σειρά οικονομικών, κοινωνικών και δημοσιονομικών πολιτικών.

Η δήλωση, για την οποία εκκρεμεί η έγκριση της εθνικής επιτροπής του PS που θα συνεδριάσει το απόγευμα της Πέμπτης, αναφέρει ότι και τα δύο μέρη θέλουν η ΕΕ να επικεντρωθεί περισσότερο στα κοινωνικά δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι πολιτικές της νέας αριστερής συμμαχίας περιλαμβάνουν επίσης σχέδια για μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 έτη στα 60, αύξηση του κατώτατου μισθού και επιβολή πλαφόιν στις τιμές των βασικών προϊόντων.

Η διαφαινόμενη επιτυχία του Mελανσόν στην επίτευξη της συμφωνίας μ′ ένα κόμμα που ήταν για καιρό η κυρίαρχη δύναμη της γαλλικής Αριστεράς θα σηματοδοτούσε μια ιστορική καμπή.

Το PS έχει εκλέξει στη Γαλλία δύο προέδρους, τους Φρανσουά Μιτεράν και Φρανσουά Ολλάντ από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε κινητήριος δύναμη για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αλλά η υποψήφια τους για την προεδρία, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, συγκέντρωσε το πενιχρό ποσοστό του 1,75% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα, ενώ ο Μελανσόν ήταν τρίτος με 22%.

Η Κορίν Ναρασιγκιάν, επικεφαλής του κόμματος, είπε ότι η συμφωνία - βάσει της οποίας μόνο ένας βουλευτής από κάθε κόμμα που θα ενταχθεί στη συμμαχία θα είναι υποψήφιος σε οποιαδήποτε εκλογική περιφέρεια - προβλέπει ότι το PS θα έχει μόνο 70 υποψηφίους στην ηπειρωτική Γαλλία και πιθανώς μερικούς ακόμη στα υπερπόντια εδάφη της.

Η γαλλική Κάτω Βουλή έχει 577 βουλευτές.

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Harris Interactive έδειξε μια ενωμένη αριστερά και μια συμμαχία μεταξύ του κεντρώου κόμματος του Μακρόν και των συντηρητικών, να μοιράζονται το 33% των ψήφων. Ωστόσο, στο εκλογικό σύστημα των δύο γύρων της Γαλλίας, οι προβλέψεις δείχνουν ότι αυτό θα μπορούσε ακόμα να αποφέρει την πλειοψηφία των εδρών για τον Μακρόν.

Δημοφιλή