Γαλλία: Τέλος το ποπ κορν και τα αναψυκτικά εντός των σινεμά

Πως αντιδρούν οι ιδιοκτήτες κινηματογράφων και οι σινεφίλ στα νέα μέτρα;
jacquesvandinteren via Getty Images

Τέρμα το μασούλημα και οι ρουφηγματιές κατά τη διάρκεια προβολών ταινιών στη Γαλλία. Η ολοένα και πιο έντονη μάχη της χώρας ενάντια σε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των λοιμώξεων από κορονοϊό, φέρνει την απαγόρευση στο φαγητό και το ποτό εντός των γαλλικών κινηματογράφων, την στιγμή που οι αίθουσες έδειχναν κάποια σημάδια ανάκαμψης από τη βάναυση οικονομική επίθεση των lockdown πέρυσι.

Τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της COVID-19 που ξεκινούν τη Δευτέρα, όταν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς στη Γαλλία σταματήσουν, θα σημαίνουν μια αναγκαστική ανάπαυση για τις μηχανές ποπ κορν και τα παγωτά που θα παραμείνουν στους καταψύκτες. Η απαγόρευση τουλάχιστον τριών εβδομάδων για φαγητό και ποτό ισχύει επίσης για τα θέατρα, τους αθλητικούς χώρους και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Για τους ιδιοκτήτες των κινηματογράφων που ήλπιζαν την επιστροφή των φίλων του σινεμά που στράφηκαν στην προβολή ταινιών και σειρών στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το να μην μπορούν να τους δελεάσουν με σνακ και αναψυκτικά αποτελεί ένα ακόμα πλήγμα. Οι γαλλικοί κινηματογράφοι πούλησαν 96 εκατομμύρια εισιτήρια στους οκτώ μήνες που άνοιξαν ξανά φέτος, 47% περισσότερα σε σύγκριση με το 2020. Ωστόσο, οι πωλήσεις εισιτηρίων εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά 55% σε σύγκριση με το 2019, πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινουμένων Εικόνων.

Η Benoit Ciné Distribution, η οποία προμηθεύει το 70% των κινηματογράφων της Γαλλίας με ποπ κορν, γλυκές λιχουδιές και ποτά, κατακλύστηκε τόσο από αναβολές παραγγελιών όσο και από αιτήματα παράδοσης από κινηματογραφικούς οίκους που περιμένουν καλές εισπράξεις το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν από την απαγόρευση φαγητού και ποτών, με προβολές έργων όπως τα “Spider-Man : No Way Home» και «Matrix Resurrections».

«Είναι σαν να σου λένε να πατήσεις το φρένο έκτακτης ανάγκης στο τρένο υψηλής ταχύτητας», είπε ο Βενσάν Μαϊέρ, διευθυντής της Benoit.

H αίθουσα ενός κινηματογράφου MK2 στο Παρίσι, 22 Ιουνίου 2020. REUTERS/Benoit Tessier
H αίθουσα ενός κινηματογράφου MK2 στο Παρίσι, 22 Ιουνίου 2020. REUTERS/Benoit Tessier
Benoit Tessier via Reuters

Εκτός από την απαγόρευση φαγητού και ποτών, θα υπάρξουν και πάλι περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων στους δημόσιους χώρους, με το πολύ 2.000 να επιτρέπονται σε εσωτερικούς χώρους και 5.000 σε εξωτερικούς χώρους. Τα όρια δεν ισχύουν για τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, εξοργίζοντας ορισμένους μουσικούς στους οποίους δεν θα επιτρέπεται πλέον να εμφανιστούν για πλήθη όρθιων θεατών. Κάποιοι πρότειναν, μεταξύ σοβαρού και αστείου, οι συναυλίες τους να μετονομαστούν πολιτικές συγκεντρώσεις.

Ο Mισέλ Eντέν, διευθυντής του κινηματογράφου “Le Fontenelle” στην πόλη Mαρλί-λε-Ρουά δυτικά του Παρισιού, ένιωσε ανακούφιση που έμεινε ανοιχτός, ακόμα κι αν δεν θα μπορεί πλέον να πουλά μαλλί της γριάς, ποπ κορν, παγωτά και ποτά. Λέει ότι έχει χάσει περίπου τους μισούς του πελάτες του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αναμένει ότι η απαγόρευση του φαγητού και των ποτών θα πλήξει ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους κινηματογράφους και πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει, ακόμη και να προσελκύσει τους σινεφίλ σε μικρότερους, καλλιτεχνικούς κινηματογράφους σαν τον δικό του.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μισούν να ακούν τους ήχους του ποπ κορν στις αίθουσες», είπε. «Ίσως να κερδίσουμε τους θαυμαστές των νέων ταινιών, τους ανθρώπους που παρακολουθούσαν Netflix και σκέφτονται, ”Πλέον δεν υπάρχει άλλο ποπ κορν, ας πάμε στο σινεμά”».

Οι σινεφίλ από την πλευρά τους, δηλώνουν ότι κατανοούν την ανάγκη για τα νέα μέτρα, αν και ορισμένοι δυσκολεύονται να διακρίνουν τη λογική στο να μην μπορούν να απολαύσουν τη λαχτάρα τους για γλυκά στους κινηματογράφους ή στα θέατρα όταν τα εστιατόρια επιτρέπεται κανονικά να σερβίρουν φαγητό και ποτό.

«Θα είναι περίεργο να πηγαίνεις απλώς στον κινηματογράφο και να ζεις την εμπειρία χωρίς όλες αυτές τις μικρές στιγμές», είπε ο Βενσάν Μπουρντέ καθώς περίμενε έξω στην ουρά για το «Spiderman».

«Συχνά, όταν κάποιος φαντάζεται τον κινηματογράφο, σκέφτεται την αίθουσα, τις όμορφες αφίσες, τα ποπ κορν, τις μυρωδιές».

Δημοφιλή