Τρομακτικά ρεκόρ κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη. "Πολύ υψηλός ο κίνδυνος", επιμένει ο ΠΟΥ

Πάνω από μισό εκατομμύριο στις ΗΠΑ. Στο κόκκινο Γαλλία, Η.Β., Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα.
via Associated Press

Τρομακτικά ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφουν χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, αλλά και οι ΗΠΑ ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαναλαμβάνει πως παρά τις αναφορές σε κάποιες πρώτες μελέτες, για πιο ελαφρά νόσηση όσων έχουν μολυνθεί από την νέα παραλλαγή Όμικρον, ο ”κίνδυνος παραμένει πολύ υψηλός”.

Οι ΗΠΑ κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο 512.553 μολύνσεις (σύμφωνα με τα στοιχεία του Τζον Χοπικινς), αριθμός που συνιστά εθνικό και παγκόσμιο ρεκόρ. Υπήρξαν πάντως εκτιμήσεις πως ίσως ο αριθμός αυτός να είναι υπερεκτιμημένος λόγω άθροισης σε αυτών καθυστερημένων αποτελεσμάτων διαγωνιστικών τεστ εξαιτίας των εορτών.

Το CDC στις ΗΠΑ, αναφέρουν ότι ο μέσος όρος επτά ημερών αύξησης των μολύνσεων είναι τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, αξιωματούχοι του οργανισμού αναθεώρησαν επίσης προς τα κάτω τον επιπολασμό της Όμικρον στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι αντιπροσωπεύει το 59% των περιπτώσεων αντί για το 73% όπως αναφερόταν λίγα 24ωρα πριν. Ο ειδικός σε θέματα ιατρικής πολιτικής Σκοτ Κοτλιέμπ ανέφερε ότι η νέα εκτίμηση θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ένα «σημαντικών ποσοστών των τρεχουσών νοσηλειών» στις ΗΠΑ εξακολουθούν να αφορούν άτομα που έχουν μολυνθεί απο την παραλλαγή Δέλτα.

Ρεκόρ κατέγραψε και Γαλλία με 179.807 νέα κρούσματα, που είναι και ο υψηλότερος στην Ευρώπη, ενώ ο υπουργός Υγείας, Ολιβιέ Βεράν λίγο πριν την ανακοίνωση προειδοποιούσε πως «όλα υποδηλώνουν» ότι η χώρα θα μπορούσε να δει έως και 250.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Η Ομοσπονδία Νοσοκομείων αναφέρει ότι «έρχονται ακόμη πιο δύσκολες εβδομάδες» ενώ ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε νέους περιορισμούς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον τριών ημερών την εβδομάδα υποχρεωτική εργασία από το σπίτι, από τις αρχές Ιανουαρίου. Παράλληλα στη χώρα τρέχει το εμβολιαστικό πρόγραμμα για την χορήγηση της τρίτης δόσης τν οποία έχουν λάβει ήδη 23εκατ. Γάλλοι.

Μεταξύ των χωρών που κατέγραψαν ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας ήταν φυσικά και η Ελλάδα με τα 21.657 κρούσματα καθώς επίσης η Ιταλία με 78.313, η Πορτογαλία με 17.172 ενώ εκτιμάται πως ο αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων μπορεί να ξεπεράσει τα 37.000, η Ισπανία με 99,671 και το Ηνωμένο Βασίλειο με 129.471.

Οι δε υγειονομικές αρχές στην Αγγλία ανέφεραν ξεχωριστό ρεκόρ με 117.093 κρούσματα. Τα πλήρη δεδομένα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν διαθέσιμα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία ενημέρωσή του για την εξέλιξη της πανδημίας, προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος της παραλλαγής Όμικρον «παραμένει πολύ υψηλός». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ο αριθμός των νέων λοιμώξεων Covid-19 όλων των στελεχών αυξήθηκε κατά 57% στην Ευρώπη την εβδομάδα πριν από τις 26 Δεκεμβρίου και κατά 30% στην περιοχή της Αμερικής.

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι πιο ήπια από την Δέλτα, με 30% έως 70% μικρότερη πιθανότητα να καταλήξουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν φόβοι ότι ο τεράστιος αριθμός των κρουσμάτων που προέρχονται από την άκρως μολυσματική παραλλαγή θα μπορούσε να κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Στο μεταξύ, αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες - συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, του Λονδίνου και του Βερολίνου - ακύρωσαν τους επίσημους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς ενώ άλλες κυβερνήσεις ήταν λιγότερο πρόθυμες να επιβάλουν περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο.

Οι πολίτες στη Γαλλία και την Αγγλία κλήθηκαν να χρησιμοποιήσουν την κοινή τους λογική, ενώ η ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη είπε ότι θα συνεχίσει τους εορτασμούς της με περιορισμό στον αριθμό των παρευρισκομένων στην πλατεία Πουέρτα ντελ Σολ.

Η Ιταλία, εν τω μεταξύ, έχει απαγορεύσει τις υπαίθριες εκδηλώσεις και τα κλειστά νυχτερινά κέντρα, αλλά δεν υπάρχουν περιορισμοί στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις.