Τι θα γίνει με την Όμικρον: Προβλέψεις για τη διαχείριση της πανδημίας

Εκτιμήσεις από τη Θεοδώρα Χατζηιωάννου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ στις ΗΠΑ.
Bing Guan via Reuters

Η παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού έχει προκαλέσει διεθνή ανησυχία, καθώς το νέο, εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος μπορεί, σύμφωνα με κάποιες μέχρι τώρα εκτιμήσεις, να φαίνεται ηπιότερο σε σχέση με προηγούμενα, ωστόσο οι δυνατότητες εξάπλωσής του το καθιστούν απόλυτα ικανό να συνεχίσει τη μεγάλη πίεση στα συστήματα υγείας, λόγω των μεγάλων αριθμών κρουσμάτων που προκαλεί.

Με την Όμικρον να επιδίδεται σε μια «κούρσα» για την ανάδειξή της ως κυρίαρχη παραλλαγή και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να ακολουθούν διαφορετικά μέτρα και στρατηγικές ως προς την αντιμετώπισή της.

Η Θεοδώρα Χατζηιωάννου, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ στις ΗΠΑ, η οποία, μαζί με τον σύζυγό της, Πολ Μπιενιάζ, βρίσκεται εξαρχής στην «πρώτη γραμμή» της μάχης απέναντι στην Covid-19, απαντά συνοπτικά στη HuffPost Greece σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον και την πορεία της πανδημίας.

HuffPost Greece: Πώς θα αμυνθούμε απέναντι στην Όμικρον;

Θ. Χατζηιωάννου: Κατάλληλες μάσκες, χειρουργικές τουλάχιστον, και σωστά φορεμένες πάνω από τη μύτη και το στόμα. Κοινωνική αποστασιοποίηση, όχι συνωστισμένα μπαρ και πάρτι. Δυστυχώς τα rapid test δεν είναι πολύ ακριβές μέτρο. Αν είναι θετικά μπορείς τουλάχιστον να εμποδίσεις το άτομο να συμμετέχει, μα αν είναι αρνητικά δεν είναι πάντα ένδειξη πως το άτομο δεν είναι μολυσμένο. Θα μπορούσαν να είναι σε πρώιμο στάδιο της λοίμωξης, αρκετά για να μεταδίδει την Όμικρον και να μη βγάζει θετικό ένα rapid test.

Έχουμε ένα τέτοιο παράδειγμα νωρίς σε μια πανδημία. Ένα μεγάλο πάρτι σε εστιατόριο. Όλοι είχαν ελεγχθεί πριν το πάρτι και είχαν βρεθεί αρνητικοί. Ωστόσο δύο άτομα είχαν μολυνθεί. Μετά το πάρτι πάνω από εκατό άτομα στο εστιατόριο ήταν θετικά, κάποια εξ αυτών δεν συμμετείχαν καν στο πάρτι, απλά έτρωγαν στο εστιατόριο.

Πώς και πότε θα απαλλαγούμε από την Όμικρον;

Θ.Χ: Αδύνατον να πει κανείς. Εξαρτάται από τόσους πολλούς παράγοντες που είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς. Και θα έχουμε και την επόμενη παραλλαγή.

Πώς και πότε πιστεύετε ότι θα απαλλαγούμε από την πανδημία;

Θ.Χ: Δεν βλέπω ακόμα πώς μπορούμε να τελειώνουμε. Προβλέπω πως θα μας απασχολεί για πολύ καιρό, ίσως ακόμα και χρόνια. Όσο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού παραμένουν ανεμβολίαστα το κόστος σε νοσηλείες και θανάτους είναι πολύ υψηλό για να χαλαρώσουμε προσπάθειες και μέτρα. Μα αν δεν περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού πηγαίνουμε γυρεύοντας. Ο ιός θα μεταλλάσσεται περαιτέρω και μπορεί να καταλήξουμε σε μια παραλλαγή που είναι πλήρως ανθεκτική σε όλες μας τις ανοσολογικές αντιδράσεις. Και μετά θα αρχίσουμε πάλι από την αρχή. Σε μένα αυτή τη στιγμή φαντάζει σαν σισύφειο έργο.

Η πρόβλεψη του ΠΟΥ

Η παγκόσμια πανδημία θα έπρεπε να τελειώσει το επόμενο έτος, προέβλεψαν την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.

«Το 2022 πρέπει να είναι το τέλος της πανδημίας Covid-19» είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας την προηγούμενη Τετάρτη στην τελευταία ενημέρωση του έτους για τον κορονοϊό. Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, εκτιμάται πως η πανδημία θα τελειώσει το επόμενο έτος επειδή, μετά από δύο χρόνια αγώνα εναντίον της, «ξέρουμε τον ιό πολύ καλά και έχουμε όλα τα εργαλεία (για να τον αντιμετωπίσουμε).

Όπως είπε, οι προβλέψεις του ΠΟΥ δείχνουν ότι οι προμήθειες εμβολίων θα έπρεπε να είναι επαρκείς για τον εμβολιασμό του παγκοσμίου πληθυσμού ενηλίκων και τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου ως το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τα μεγάλα ζητήματα, όπως είπε, τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν είναι η αποτελεσματική χρήση όλων των εργαλείων και η μέριμνα περί δικαιοσύνης/ αμεροληψίας.

Ως προς την Όμικρον, η Μαρία βαν Κέρχοφ, τεχνική επικεφαλής του προγράμματος υγειονομικών εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ για την Covid-19, είπε πως ο οργανισμός εξέταζε ακόμα το αν η νόσηση από την Όμικρον είναι το ίδιο σοβαρή με αυτές από προηγούμενες παραλλαγές, όπως η Δέλτα, ωστόσο τα δεδομένα δεν επέτρεπαν ακόμα την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Ο Μάικ Ράιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΟΥ, προειδοποίησε πως, αν και κάποιες εταιρείες κατασκευάζουν ήδη εμβόλια για την Όμικρον, αυτά μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε άλλα στελέχη που κυκλοφορούν, ενώ η Σούμπια Σουαμινάθαν, επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, είπε ότι, ιδεατά, οι φαρμακευτικές θα έπρεπε να περιμένουν ο ΠΟΥ να ανακοινώσει ποια παραλλαγή πρέπει να στοχευθεί, όπως και στην εποχική γρίπη.

Δημοφιλή