Τα πέντε συμπτώματα της Ομικρον

Και η «επικίνδυνη» ομοιότητα με το κοινό κρυολόγημα.
Olga Siletskaya via Getty Images

Ενώ η παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει τα κλασικά συμπτώματα της Covid 19 - πυρετό, επίμονους πονοκεφάλους και απώλεια όσφρησης ή γεύσης - μπορεί επίσης να προκαλέσει τα συμπτώματα ενός κοινού κρυολογήματος.

Τα πέντε πιο κοινά συμπτώματα που καταγράφονται στην εφαρμογή παρακολούθησης Covid της Βρετανίας, ZOE, δεν διαφέρουν από εκείνα του κρυώματος: καταρροή, πονοκέφαλοι, κόπωση, φτάρνισμα και πονόλαιμος.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι που μολύνθηκαν με την Ομικρον εμφάνισαν ναυτία και έμετο, σύμφωνα με τον Τιμ Σπέκτορ, καθηγητή γενετικής επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και εκ των δημιουηργών του ZOE .

Οπως εξήγησε αυτά τα συμπτώματα αναφέρθηκαν από πλήρως εμβολιασμένα άτομα, καθώς και από κάποιους που είχαν λάβει αναμνηστικές δόσεις.

Νωρίτερα, η μελέτη της ZOE αποκάλυψε απώλεια όρεξης ως ένα ακόμη σύμπτωμα της μόλυνσης από Ομικρον.

Οι ομοιότητες μεταξύ της νέας παραλλαγής και των συμπτωμάτων του κρυολογήματος έρχονται εν μέσω αναφορών ότι το νέο στέλεχος του ιού είναι πιο μεταδοτικό αλλά σημαντικά λιγότερο λοιμογόνο από τις προηγούμενες παραλλαγές.

Εκτός από τις περιπτώσεις ναυτίας και εμέτου, ο Σπέκτορ είπε ότι τα συμπτώματα της Ομικρον, που μοιάζουν με το κρυολόγημα, δεν πρέπει να εφησυχάζουν κανέναν, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι θα πρέπει «να αλλάξουν συμπεριφορά» και να αρχίσουν «να φοράνε ξανά μάσκες προσώπου, να μην πηγαίνουν σε πάρτι και να δουλεύουν περισσότερο από το σπίτι» για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση.

(με πληροφορίες από RT)