Γυναίκα στο Μάλι γέννησε εννιάδυμα - Σπάνια περίπτωση πολύδυμης κύησης

Η 25χρονη έφερε στον κόσμο πέντε κορίτσια και τέσσερα αγόρια, Οι γιατροί είχαν αρχικά εντοπίσει μόνο επτά έμβρυα.
Constantine Johnny via Getty Images

Μια γυναίκα από το Μαλί γέννησε εννιάδυμα- δύο περισσότερα από όσα είχαν εντοπίσει οι γιατροί στον υπέρηχο- σύμφωνα με το υπ.Υγείας της χώρας που επεσήμανε πως ότι η μητέρα μπήκε στο ”πάνθεον” των μητέρων με πολύδυμες κυήσεις.

Η Χαλίμα Σισέ, 25 ετών αναμενόταν να φέρει στον κόσμο επτάδυμα, σύμφωνα με τους υπερήχους στους οποίους είχε υποβληθεί στο Μαρόκο και στο Μάλι αλλά όπως φαίνεται οι γιατροί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τα δύο επιπλέον έμβρυα, όπως αναφέρει το Reuters.

Η γυναίκα έφερε στον κόσμο τα εννέα παιδιά με καισαρική τομή ενώ η χώρα παρακολουθούσε όλο αυτό το καιρό με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της κύησης όπως και η ηγεσία στο Μάλι.

Όταν οι γιατροί, ενημέρωσαν τον Μάρτιο πως η εγκυμονούσα χρίζει ειδικής φροντίδας ο μεταβατικός ηγέτης της χώρας έδωσε εντολή να μεταφερθεί στο Μαρόκο όπου και έφερε τελικά στον κόσμο τα πέντε κορίτσια και τα τέσσερα αγόρια της.

″Η μητέρα και τα μωρά είναι καλά μέχρι στιγμής” δήλωσε η υπ.Υγείας του Μάλι, Φάντα Σίμπυ, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας πως ενημερώνεται συνεχώς από τον ιατρό που παρακολουθεί την 25χρονη μητέρα την οποία και συνόδευσε στο Μαρόκο.

Μητέρα και νεογνά αναμένεται να επιστρέψουν στο Μάλι μετά από μερικές εβδομάδες, όπως αναφέρει ο Guardian.

Οι γιατροί φυσικά ανησυχούσαν για την υγεία της μητέρας, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, καθώς και για τις πιθανότητες επιβίωσης των μωρών της. Τέτοιου είδους κυήσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες και οι ιατρικές επιπλοκές πολύ συχνές ενώ συνήθως κάποια από τα βρέφη δεν επιβιώνουν.

Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως η εκπρόσωπος τύπου του Υπ.Υγείας το Μαρόκο, δήλωσε πως δεν γνωρίζει κάτι τίποτα περί γέννησης εννιάδυμων σε νοσοκομείο της χώρας.

Πηγές: The Guardian, Reuters, AFP