Γερμανία: Εργαζόμενη σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως των Ναζί κατηγορείται για τον θάνατο 10.000 κρατουμένων

«Υπήρξε στενογράφος και γραμματέας του διοικητή».
wjarek via Getty Images

Μια 95χρονη γυναίκα που εργάστηκε για τον διοικητή ενός ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης στην Βόρεια Γερμανία κατηγορείται για βοήθεια και συνέργεια σε μαζικές δολοφονίες.

Η Ίνγκριντ Φ. όπως είναι το όνομα της γυναίκας, που σήμερα ζει σε ένα κέντρο φροντίδας στο Πάινμπεργξ κοντά στο Αμβούργο, κατηγορείται για «περισσότερες από 10.000 υποθέσεις».

Ήταν γραμματέας του διοικητή των ΣΣ στο Στούτχοφ, ενός πολύ σκληρού στρατοπέδου κοντά στο σύγχρονο Γκντανσκ, όπου περίπου 65.000 κρατούμενοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν τελικά θα δικαστεί ενώ και ο ρόλος της ερευνάται.

Από την μεριά της η Ινγκριντ Φ. ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε για τις μαζικές δολοφονίες στο στρατόπεδο.

Πρόκειται για μια ασυνήθιστη υπόθεση, καθώς πολύ λίγες γυναίκες έχουν δικαστεί για ναζιστικές φρικαλεότητες και οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν επικεντρωθεί σε φρουρούς στρατόπεδων και όχι σε γραμματείς.

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι, «βοήθησε τους υπεύθυνους στο στρατόπεδο στη συστηματική δολοφονία Εβραίων, Πολωνών και Σοβιετικών κρατουμένων πολέμου, ενώ εργαζόταν ως στενογράφος και γραμματέας του διοικητή του στρατοπέδου» από τον Ιουνίου του 1943 έως και τον Απριλίο του 1945.

Δημοφιλή