ΔΙΕΘΝΕΣ
12/01/2019 12:40 EET

Γερμανικό υποβρύχιο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αναδύεται στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών

Η ιστορία του UC-61

Το ναυάγιο ενός γερμανικού υποβρυχίου του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου αναδύεται σταδιακά σε μια παραλία της βόρειας Γαλλίας, μετά από δεκαετίες που ήταν θαμμένο στην άμμο.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, η μετατόπιση της άμμου στο Βισάντ, κοντά στο Καλαί, είχε ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση του UC-61, το οποίο είχε κολλήσει στον βυθό της περιοχής τον Ιούλιο του 1917. Το πλήρωμά του προέβη σε αυτοβύθιση και εγκατέλειψε το σκάφος, και μέχρι τη δεκαετία του 1930 είχε θαφτεί στην άμμο.

Το υποβρύχιο εξελίσσεται πλέον σε τουριστική ατραξιόν, ωστόσο ο δήμαρχος της περιοχής προειδοποιεί πως αυτό ίσως να είναι απλά προσωρινό.

 

 

Από τον Δεκέμβριο, δύο τμήματα είναι ορατά όταν η παλίρροια είναι χαμηλή, σε απόσταση περίπου 100 από τους αμμόλοφους. «Το ναυάγιο είναι ορατό για λίγο κάθε περίπου δύο με τρία χρόνια, ανάλογα με την παλίρροια και τον άνεμο που προκαλεί μετατόπιση της άμμου, αλλά με μια καλή ριπή ανέμου θα εξαφανιστεί ξανά» είπε ο δήμαρχος του Βισάντ, Μπερνάρντ Μπρακ.

Ωστόσο, ο τοπικός ξεναγός Βενσάν Σμιτ πιστεύει ότι οι άνεμοι και η παλίρροια θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ακόμα μεγαλύτερο τμήμα του υποβρυχίου.

«Όλοι οι κάτοικοι του Βισάντ ήξεραν πως υπάρχει υποβρύχιο εδώ, αλλά είναι κυρίως μέσα στη λάσπη και ως εκ τούτου αόρατο» είπε σχετικά. «Τμήματα επανεμφανίζονται κατά καιρούς, αλλά είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο μεγάλο μέρος».

 

 

Σύμφωνα με ιστορικούς, στο UC-61 αποδίδονται τουλάχιστον 11 καταβυθίσεις Συμμαχικών πλοίων, είτε με τορπιλισμούς είτε με νάρκες. Για το τελευταίο του ταξίδι είχε αναχωρήσει από το Ζεεμπρούγκε του Βελγίου και κατευθυνόταν προς τη Βουλώνη και τη Χάβρη για να ποντίσει νάρκες όταν «βρήκε» στον βυθό. Τα 26 μέλη του πληρώματός του παραδόθηκαν στις γαλλικές αρχές.