«Έβρεξε» αράχνες στη Βραζιλία. Ένα περίεργο φαινόμενο που όμως εξηγείται

Την ίδια ώρα ακρίδες έχουν «πλημμυρίσει» τη Μέκκα
|
lenaxf via Getty Images

Ένα περίεργο αλλά τελικά όχι και τόσο ασυνήθιστο φαινόμενο έλαβε χώρα στη νοτιοανατολική Βραζιλία. Πρόσφατα κάτοικοι της αγροτικής περιοχής Μίνας Γκέρες είδαν δεκάδες αράχνες να αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια τους.

Οι επιστήμονες όμως που έσπευσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο μίλησαν για μια φυσιολογική κατάσταση που μπορεί να σημειωθεί όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός και υγρός.

Οι φωτογραφίες που μοιράστηκαν στα social media οι κάτοικοι της περιοχής δείχνουν δεκάδες αράχνες να βρίσκονται διάσπαρτες στον ουρανό.

Ο Χάο Πέδρο Μαρτινέλι Φονσέζα, ο οποίος κινηματογράφησε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βίντεο, είπε πως ταξίδευε με την οικογένειά του στο αγρόκτημα των παππούδων του, περίπου 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σάο Πάολο, όταν ξαφνικά συνειδητοποίησε πως ο ουρανός ήταν καλυμμένος με τα αρθρόποδα.

Ο ίδιος μιλώντας σε τοπική εφημερίδα παραδέχθηκε πως στην αρχή τρόμαξε ενώ όταν κατάλαβε πως επρόκειτο για αράχνες μία έπεσε μέσα στο αυτοκίνητό του από το ανοιχτό του παράθυρο.

Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί και το 2013 όταν οι κάτοικοι του Σάντο Αντόνιο ντα Πλατίνα είχαν επίσης καταγράψει με τα κινητά τους αράχνες να αιωρούνται.

Ο Ανταλμπέρτο ντος Σάντος, καθηγητής βιολογίας που ειδικεύεται στην αραχνολογία στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Μίνας Ζεράις, τόνισε πως στην πραγματικότητα οι αράχνες κρέμονται από έναν γιγαντιαίο ιστό, παρόλο που φαίνεται σαν να πετούν.

Σημείωσε παράλληλα πως το τεράστιο δίχτυ της αράχνης λειτουργεί σαν ένας ρυθμιστής για ενοχλητικά έντομα, όπως οι μύγες και τα κουνούπια που αυξάνονται σε τόσο θερμές και υγρές περιόδους.

Τέλος, διευκρίνισε πως οι άνθρωποι δεν πρέπει να φοβούνται γιατί το δηλητήριο του συγκεκριμένου είδους αραχνών δεν είναι επικίνδυνο ενώ παρομοίασε το δάγκωμά τους με αυτό του μυρμηγκιού, παρόλο που υπογράμμισε πως είναι λίγο χειρότερο.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες ακρίδες έχουν «πλημμυρίσει» τη Μέκκα, αποτελώντας πρόβλημα για τους δεκάδες μουσουλμάνους που φτάνουν στην πόλη της Σαουδικής Αραβίας για να προσκυνήσουν. Τα έντομα έχουν εισέλθει ακόμα και στο Χατζ, ενώ οι φωτογραφίες που κυκλοφορούν στα social media αφήνουν τους πάντες με το στόμα ανοιχτό.

Οι τοπικές αρχές έχουν εξοπλίσει 138 άτομα με ειδικές στολές και φάρμακα ώστε να απομακρύνουν τις ακρίδες.