Για να μην τρέμουμε την Δευτέρα, ας βρούμε διεξόδους μεσοβδόμαδα, κι όχι μόνο το γουίκεντ

Γιατί η προσωπική μας ζωή παίρνει δευτερεύοντα ρόλο στο πρόγραμμά μας;
skynesher via Getty Images

Θέλετε να πάτε για μασάζ την Τετάρτη; Ή τι θα λέγατε για ένα σέσιον καραόκε με φιλαράκια την Τρίτη;

Η αρχική μας σκέψη μπορεί να «όχι...», αλλά αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να μην είναι ο βέλτιστος εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι περισσότεροι από εμάς προγραμματίζουμε διασκεδαστικά πράγματα να κάνουμε το Σαββατοκύριακο, δεσμεύοντας χρόνο για κοινωνικές δραστηριότητες, διαχείριση ζωής, χαλάρωση, ανάκαμψη και οτιδήποτε άλλο για δύο μόνο ημέρες. Και πριν το καταλάβουμε, έχει έρθει Δευτέρα και έχουμε άλλη μια εργάσιμη εβδομάδα να διάγουμε.

Έχουμε ρυθμιστεί να μετράμε αντίστροφα τις ημέρες για να έρθει το Σαββατοκύριακο και μετά να κλείνουμε τα μάτια μας μόλις τελειώσει. Αλλά ίσως τα κάνουμε όλα λάθος.

Γιατί η προσωπική μας ζωή παίρνει δευτερεύοντα ρόλο στο πρόγραμμά μας; Η προφανής απάντηση είναι ότι φυσικά, η εργασία μας εξαντλεί, καθώς πολλοί από εμάς δουλεύουμε περισσότερες ώρες πριν Ιτην πανδημία), δεν μπορούμε να κλείσουμε τους διακόπτες ή απλά είμαστε πολύ κουρασμένοι για να κάνουμε οτιδήποτε άλλο.

Αλλά η προσθήκη λίγης διασκέδασης με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι συναρπαστική, απαραίτητη ακόμη και για να σπάσει τη μονοτονία της εβδομάδας και να μας επιτρέψει να ασκήσουμε κάποιο έλεγχο στη ζωή μας. Θα μπορούσε επίσης να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα με τη δουλειά, χάρη στη συναισθηματική ανάπαυλα που θα κερδίσουμε.

Δεν μιλάμε ούτε για χόμπι – αν και αυτές είναι σημαντικές, σταδιακά αυξανόμενες δραστηριότητες που καλλιεργούν την (προσωπική) πρόοδο μέσα από τα πράγματα που απολαμβάνουμε, είτε (αυτό) είναι άσκηση, ή δεξιότητες ή ακόμα και κάτι που μας βοηθά να βγάλουμε επιπλέον χρήματα - εννοούμε τυχαία γεγονότα που φέρνουν καθαρή χαρά χωρίς προσδοκία να γίνουμε καλύτεροι.

Αυτό ακριβώς κάνει η Νέσα, 26 ετών, που εργάζεται σε επαγγελματικές υπηρεσίες στο Λονδίνο. Έχει ξεκινήσει μια συνήθεια όπου κάθε εβδομάδα, σχεδιάζει μια καθημερινή δραστηριότητα μετά τη δουλειά, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει φαγητό, κινηματογράφο, συναυλία, θέατρο κ.λπ.

Λέει στην HuffPost: «Ξεκίνησα να το κάνω αυτό γιατί η εργασία από το σπίτι σημαίνει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ της ζωής στο σπίτι και της επαγγελματικής ζωής. Το να έχω κάτι να περιμένω με ανυπομονησία με βοηθάει πραγματικά να ”κόψω” την εβδομάδα και να έχω κίνητρο. Για παράδειγμα, αν τρέμω στην σκέψη μιας πολυάσχολης εβδομάδας την Κυριακή, είναι ωραίο να γνωρίζω ότι θα συναντήσω φίλους για ένα μάθημα άσκησης την Τρίτη ή θα παρακολουθήσω μια ταινία την Πέμπτη!»

Αλλά ας μην αγνοήσουμε ότι πολλά από αυτά τα χόμπι έρχονται με ένα τίμημα και δεν είμαστε όλοι σε θέση να ξοδέψουμε, ειδικά δεδομένης της πίεσης που ασκείται στο πορτοφόλι μας αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, δεν απαιτούν όλες οι δραστηριότητες χρήματα... Τι θα λέγατε για ένα ερασιτεχνικό μάθημα ζωγραφικής στο σαλόνι, ένα μαραθώνιο ταινιών, ένα ύπνο (ιδανικός αν εργαζόμαστε κι οι δύο / ή όλοι από το σπίτι), μια αθλητική μέρα;...

Δεν έχουμε φίλους που είναι διαθέσιμοι; Ας δοκιμάσουμε να «ενσωματώσουμε» μερικές σόλο περιπέτειες ή ίσως ακόμη και να κάνουμε μερικούς νέους φίλους σε καινούργιο πλαίσιο – το θέμα είναι να απομακρυνθούμε από τη δουλειά και να πάρουμε πίσω λίγο χρόνο και δύναμη για τον εαυτό μας.

Η Νέσα προσθέτει: «Πιστεύω ότι με βοήθησε επίσης να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και να εξερευνήσω μόνη μου δραστηριότητες που μου άρεσαν πολύ».

Το θέμα είναι να προσθέσουμε το παιχνίδι στη ζωή μας. Όταν είμαστε παιδιά, η ζωή μας επικεντρώνεται στο παιχνίδι, αλλά καθώς μεγαλώνουμε, εγκαταλείπουμε τέτοιες επιπολαιότητες.

Όμως, αξίζει να τα επαναφέρουμε, λέει η Κάθρην Πράις, συγγραφέας του The Power of Fun, η οποία διδάσκει επίσης στους ανθρώπους ένα μάθημα για το πώς να διασκεδάζουν.

«Η αληθινή διασκέδαση είναι η συμβολή του παιχνιδιού, της σύνδεσης και της ροής», λέει στην HuffPost. «Προσφέρει απόλαυση, με γνώσεις και δεξιότητες που μπορεί να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε περισσότερες ευκαιρίες για διασκέδαση».

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να αλλάξουμε την εβδομάδα μας; Στο κάτω - κάτω δεν μπορούμε απλά να σχεδιάσουμε να πάμε θέατρο ή να κάνουμε μια κοινωνική δραστηριότητα με φίλους κάθε εβδομάδα - απλώς αυτό δεν είναι βιώσιμο.

Η Πράις λέει ότι ενώ είναι απαραίτητο να ενσωματώνουμε ευκαιρίες για διασκέδαση στη ζωή μας σε τακτική βάση, πρέπει να σκεφτόμαστε ολιστικά.

«Προσπαθώ να χωρίσω τη διασκέδασή μου σε ”μικροδόσεις” και ”ενισχυτικές δόσεις”. Οι μικροδόσεις είναι μικρά πράγματα που μπορούμε να βάλουμε στο πρόγραμμά μας σε τακτική βάση, τα οποία δεν απαιτούν πολλή δουλειά για να τα οργανώσουμε και που μπορεί να οδηγήσουν σε διασκέδαση – ας πούμε, ένα τακτικό μεσημεριανό ραντεβού με έναν φίλο ή ένα κανονικό μάθημα (για παράδειγμα, Πηγαίνω στο μάθημα κιθάρας μου κάθε Τετάρτη).

«Έπειτα, μια ”ενισχυτική δόση” είναι κάτι που απαιτεί περισσότερη δουλειά και προγραμματισμό, αλλά έχει κόστος - όπως, ας πούμε, διακοπές ή ένα Σαββατοκύριακο μακριά με φίλους. Ο συνδυασμός που θα πρέπει να κάνει ο καθένας θα είναι διαφορετικός. το θέμα είναι απλά να έχουμε πάντα κάτι να περιμένουμε.

Όσο περισσότερο το κάνουμε, τόσο πιο πιθανό θα είναι να βιώσουμε το παιχνίδι, τη σύνδεση και τη ροή (που είναι ευχάριστα και καλά για εμάς ακόμα και μόνα τους) – και, επομένως, να έχουμε περισσότερες εμπειρίες αληθινής διασκέδασης».

Λοιπόν, τι θα κάνουμε αυτή την εβδομάδα;

HuffPost UK/ Isabella Carapella