Γιατί αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να δωρίσουμε ένα μπουκέτο λουλούδια στον εαυτό μας

Τα λουλούδια είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν την διάθεση - είτε είναι δώρο είτε τα έχουμε κάνει εμείς δώρο στον εαυτό μας.

Τα φρεσκοκομμένα λουλούδια είναι μια από τις μικρές απολαύσεις της ζωής που είναι διαθέσιμες αυτή την στιγμή. Αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε και να διαλέξουμε ένα μπουκέτο για το γραφείο μας, το γραφείο της κουζίνας μας ή το τραπέζι δίπλα από το κρεβάτι μας, μπορεί αυτή να είναι η κατάλληλη στιγμή.

Δεν θα λύσει τα πάντα, βέβαια, αλλά θα είναι μια απλή κίνηση που θα μπορεί να φέρει χρώμα, ποιότητα και ποικιλία στο σπίτι μας, σύμφωνα μ′ αυτά που λέει η συγγραφέας του Rootbound και του, βασισμένου στα φυτά, λογαριασμού στο Instagram, Noughticulture, Αλις Βίνσεντ. Και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, εάν αισθανόμαστε κλειστοφοβία στο περιβάλλον μας.

Falcona via Getty Images

«Είμαι κολλημένη με την αγορά μόνο εποχιακών, βρετανικών λουλουδιών, πράγμα που σημαίνει ότι τα άνθη που έχω στο σπίτι μου με συνδέουν με τον έξω κόσμο - ένα όλο και πιο σημαντικό πράγμα στο lockdown», λέει η Βίνσετ στην HuffPost UK.

«Η εφήμερη φύση των λουλουδιών σημαίνει ότι μπορούν να μας κρατήσουν (σε ενδιαφέρον) στην παρούσα στιγμή. Όσο μου αρέσει να βλέπω κομμένα λουλούδια με το μπουμπούκι τους μόλις έχει αρχίσει να ανοίγει, (άλλο τόσο) βρίσκω επίσης μια ομορφιά στη σταδιακή παρακμή τους. Το να κρατήσουμε τα λουλούδια στο τραπέζι (αυτό) μπορεί να μας κάνει να παραμείνουμε προσεκτικοί στην φυσική εξέλιξη των πραγμάτων».

Τα λουλούδια είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνουν την διάθεση. Μια μελέτη με επικεφαλείς ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έλαβαν λουλούδια ανέφεραν πιο θετικές διαθέσεις τρεις ημέρες αργότερα. Ένα λουλούδι, που δόθηκε σε άνδρες ή γυναίκες σε ασανσέρ, βρέθηκε επίσης να προκαλεί πιο θετική κοινωνική συμπεριφορά από άλλα ερεθίσματα. Και όταν δόθηκαν σε ηλικιωμένους συμμετέχοντες, τα λουλούδια συνδέθηκαν με βελτιωμένη διάθεση και μνήμη.

Αλλά δεν χρειάζεται να περιμένουμε κάποιον άλλο να μας αγοράσει ένα μπουκέτο. Μια άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου της βόρειας Φλόριντα διαπίστωσε ότι τα λουλούδια στο σπίτι μας μπορούν να μειώσουν το άγχος - είτε είναι δώρο είτε τα έχουμε κάνει εμείς δώρο στον εαυτό μας.

Linda Raymond via Getty Images

Στην Βρετανία μπορεί να βρει κανείς «αυτόχθονες» νάρκισσους στα σουπερμάρκετ πριν την έλευση της άνοιξης με μόνο μια λίρα το ματσάκι, λέει στην HuffPost UK η Βίνσεντ, η οποία τους προτείνει ως μια φτηνή και «ακαταμάχητα ενθαρρυντική» επιλογή.

«Μπορούμε να διαλέξουμε κι άλλα λουλούδια όπως ο τύπος νάρκισου tête-à-tête αλλά και άλλα είδη, όπως υιάκινθοι που φυτεύονται σε γλάστρες», προσθέτει. «Πρόκειται για μια πιο βιώσιμη επιλογή, καθώς θα ανθίσουν πιο αργά - υπάρχει μια μαγεία στο να βλέπουμε τα στελέχη τους να μεγαλώνουν και τα μπουμπούκια να ξεδιπλώνουν - και θα διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες στο σπίτι μας».

Μόλις ανθίσουν τα φυτά, ας τα ψυτέψουμε έξω, σε μια γλάστρα ή έναν κήπο, όπου θα πρέπει να αναπτυχθούν ξανά την επόμενη άνοιξη. «Σε γενικές γραμμές, ας υποστηρίξουμε το τοπικό ανθοπωλείο μας...»

AdrianHancu via Getty Images

Η αγορά λουλουδιών για τον εαυτό μας μοιάζει με μια υπέροχη άφεση αμαρτιών, αλλά εάν αισθανόμαστε γενναιόδωροι, ίσως θελήσουμε να σκεφτούμε να στείλουμε ένα μάτσο σε έναν φίλο που χρειάζεται ενίσχυση. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες υπηρεσίες παράδοσης στο Διαδίκτυο...

Ακόμη, η φροντίδα των λουλουδιών μας μπορεί να προσφέρει στην ημέρα μας μια στιγμή φροντίδας (γι′ αυτά). Μια μικρή προσπάθεια θα διασφαλίσει επίσης ότι τα κομμένα λουλούδια θα διαρκέσουν περισσότερο.

«Τα βακτήρια είναι η μεγαλύτερη αιτία των λουλουδιών που δεν διαρκούν περισσότερο, οπότε ας βεβαιωθούμε ότι τα τοποθετούμε σε ένα καθαρό βάζο και αλλάζουμε το νερό κάθε δύο ημέρες», λέει η Βίνσεντ. «Ας αφαιρέσουμε τα κάτω φύλλα από τα κοτσάνια καθώς αυτά μπορούν να σαπίσουν στο νερό και να επιταχύνουν την αποσύνθεση. Και τέλος, ας κόψουμε τα κοτσάνια υπό γωνία προτού τα βάλουμε στο νερό. Κόβω τα δικά μου κατά περίπου ένα εκατοστό ή τόσο κάθε δύο μέρες όταν αλλάζω το νερό».

Πριν το καταλάβετε, έχετε μια καθημερινή υπενθύμιση ότι έρχεται η άνοιξη (και καλύτερες ημέρες).