Πέντε λαχανικά που μπορούμε να φυτέψουμε τώρα στον κήπο μας

Το καλοκαίρι έφτασε αλλά ακόμα προλαβαίνουμε να φυτέψουμε τα λαχανικά μας.
Gardening tools, seeds and soil on wooden table. Spring in the garden
AlexRaths via Getty Images
Gardening tools, seeds and soil on wooden table. Spring in the garden
marilyna via Getty Images

Όλοι μας λίγο πολύ αυτή τη περίοδο με την πανδημία του κορονοϊού και την απομόνωση μας στο σπίτι για πολλές ώρες ψάχνουμε τρόπους να απασχολήσουμε λιγάκι το μυαλό μας. Μια ασχολία που από ότι φαίνεται έχει μεγάλη ζήτηση τον τελευταίο καιρό είναι η κηπουρική, με πολλές εταιρείες να μην προλαβαίνουν τις παραγγελίες για νέους σπόρους και φυτά.

Ωστόσο, αν δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμα με τον κήπο μας έχουμε χρόνο να φυτέψουμε νέους σπόρους μέχρι τον καλοκαιρινό θερισμό.

Για όλους εμάς τους αρχάριους μπορεί η όλη διαδικασία να φαίνεται απαιτητική, αλλά ο Τίμοθι Χάμοντ, κηπουρός του «Big City Gardener» στο Τέξας των ΗΠΑ μας καθησυχάζει λέγοντας «απλώς καλλιεργήστε το».

“«Ο ήλιος είναι το αφεντικό στην κηπουρική, γιατί αυτός παρέχει τη ζέστη και το φως», λέει ο Τζόρτζ Μπαλ, διευθυντής και ιδιοκτήτης της εταιρείας «Burpee Seed Company».”

«Πιστεύω η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ότι μου δίνει ο κήπος μου όσον αφορά το φαγητό. Για εμένα είναι ένας τρόπος να βρει ο καθένας το χαρούμενο μέρος του όπου θα χαλαρώνει», δηλώνει ο Χάμοντ.

Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του. H καλλιέργεια ενός φυτού - να το βλέπεις από έναν απλό σπόρο να μεγαλώνει – είναι πράγματι μια χαλαρωτική δραστηριότητα. Σύμφωνα με μια έρευνα του περιοδικού «Journal of Health Psychology» το 2010 δείχνει ότι όσοι ασχολούνται με τη κηπουρική έχουν χαμηλά επίπεδα άγχους σε σχέση με άλλους.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το κλίμα, ο καιρός και η έκθεση στον ήλιο καθορίζουν τι θα πρέπει να φυτέψουμε και πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να το θερίσουμε μέχρι το καλοκαίρι.

«Ο ήλιος είναι το αφεντικό στην κηπουρική, γιατί αυτός παρέχει τη ζέστη και το φως», λέει ο Τζόρτζ Μπάλ, διευθυντής και ιδιοκτήτης της εταιρείας «Burpee Seed Company».

Για αυτό το λόγο, η HuffPost US μας βγάζει από τη δύσκολη θέση της αναζήτησης των κατάλληλων σπόρων για το θερμό κλίμα της χώρας μας και μας προτείνει μερικά καλοκαιρινά λαχανικά για να ξεκινήσουμε γρήγορα τη καλλιέργεια τους.

1. Μπάμιες

Altinosmanaj via Getty Images

Καθώς ο καιρός σιγά σιγά ανοίγει και έρχονται οι ζέστες, ο Χάμοντ προτείνει να φυτέψουμε μπάμιες. Αν τις φυτέψουμε τώρα, λέει, θα αρχίζουμε να τις θερίζουμε τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε καθημερινά. Επειδή οι μπάμιες ευδοκιμούν σε θερμούς καιρούς, το «The Farmer’s Almanac», περιοδικό που παρέχει ένα σχεδιάγραμμα φυτών για τους κηπουρούς, προβλέψεις του καιρού και συνταγές, προτείνει να τις φυτέψουμε όταν το χώμα είναι σε θερμοκρασίες 18-20 °C. Όσο πιο ζεστό τόσο το καλύτερο.

2. Μαρούλια

Geo-grafika via Getty Images

Τα μαρούλια είναι ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και μερικά μια ανθεκτικά στη ζέστη από άλλα. Το μαρούλι «Little Gem» ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Ο Μπάλ τονίζει ότι τα μαρούλια είναι μεγάλη υπόθεση καθώς μερικά «πετάγονται» μέσα σε 45 μέρες. Αν φυτέψουμε μαρούλια θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ποιο σημείο θα τα βάλουμε και κατά πόσο είναι εκτεθειμένα στον ήλιο. Το τμήμα κηπουρικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια σημειώνει ότι το καλοκαίρι θα πρέπει να φυτέψουμε τα μαρούλια μας κάτω από τη σκιά άλλων φυτών και δέντρων. Είναι ένα φυτό με ρηχές ρίζες οπότε απαιτείται συχνό πότισμα όταν δεν βρέχει.

3. Μπιζέλια - Αρακάς

Konoplytska via Getty Images

Ο Μπάλ αναφέρει ότι τα μπιζέλια χρειάζονται 60-70 μέρες μέχρι τον θερισμό ανάλογα με το είδος που θα αγοράσουμε.

«Αν θέλετε να φυτέψετε αρακά τώρα, θα μπορείτε να τον μαζέψετε στις αρχές του Ιουλίου», δηλώνει. «Τα φαγώσιμα μπιζέλια κάνουν πολύ γρήγορα. Μόλις 55 μέρες».

4. Ραπανάκια

tibor13 via Getty Images

Ο Μπάλ μας συμβουλεύει να ξεκινήσουμε να καλλιεργούμε ραπανάκια – ειδικά οι αρχάριοι – επειδή μεγαλώνουν γρήγορα και έχουν καλύτερη γεύση από αυτά που αγοράζουμε στα μαγαζιά. Από τη μέρα που θα φυτέψουμε τους σπόρους μέχρι τον θερισμό χρειάζονται περίπου 40-45 μέρες. Ανάλογα με το πόσο θα τα αφήσουμε στο χώμα θα πάρουν είτε μια πικάντικη, πικρή και όξινη γεύση είτε μια γλυκιά. Σε κάθε περίπτωση θα έχουν υπέροχη γεύση.

5. Πράσινα Φασόλια

Eduardo1961 via Getty Images

Ο Χάμοντ τονίζει ότι αν θέλουμε ένα λαχανικό που να μεγαλώνει γρήγορα, τότε υπάρχουν πολλά είδη πράσινων φασολιών που χρειάζονται το λιγότερο 40 – 60 μέρες. Εφόσον τα πράσινα φασόλια προτιμούν τους θερμούς καιρούς, θα πρέπει να τα φυτέψουμε όταν το χώμα είναι ζεστό. Σε ένα οδηγό για την κηπουρική του Πανεπιστημίου της Μινεσότα αναφέρεται ότι τα φασόλια αν φυτευτούν σε κρύο χώμα μπορεί να σαπίσουν αντί να βλαστήσουν και η ανάπτυξη τους θα είναι αργή σε κρύους καιρούς. Μερικοί κηπουροί φυτεύουν τα φασόλια διαδοχικά κάθε δύο βδομάδες μέχρι τις αρχές του Αυγούστου για να έχουν παραγωγή όλο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

ΠΗΓΗ: HuffPost US

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση