Γιατί αρρωσταίνουμε κατά τη διάρκεια της άδειας και στα ρεπό

Και η πρόληψη που πρέπει να πάρουμε.

Το καλοκαίρι είναι εδώ, έχουμε ήδη δηλώσει τις ημερομηνίες της άδειας στο γραφείο και ετοιμαζόμαστε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές που περιμέναμε εδώ και καιρό.

Κι ενώ αποχαιρετάμε συναδέρφους και ετοιμάζουμε βαλίτσες για κάποιον διαφορετικό προορισμό, ξαφνικά αρρωσταίνουμε και καταλήγουμε στο κρεβάτι για ένα χρονικό διάστημα. Κι έτσι «χαλάνε» οι διακοπές μας. Τα κρυολογήματα και οι γρίπες έρχονται όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Είμαστε «καταραμένοι» με το timing ή μήπως υπάρχει κάτι πιο σοβαρό πίσω από αυτό; Οι ειδικοί εξηγούν:

«Υπουλη» η προετοιμασία των διακοπών

Μπορεί να ανυπομονούμε για την ώρα που θα βρεθούμε σε κάποιον άλλο προορισμό, αλλά στην ουσία η προετοιμασία είναι ύπουλη, καθώς τότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσουμε. Παραμένουμε περισσότερες ώρες στη δουλειά για να προλάβουμε να τελειώσουμε τυχόν εκκρεμότητες και κουράζόμαστε ή κάνουμε δουλειές του σπιτιού που μας εξαντλούν. Αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να «ρίξουν» το ανοσοποιητικό μας σύστημα. «Μπορεί να αισθάνόμαστε περισσότερο άγχος και κούραση τις ημέρες που περιμένουμε να πάτε διακοπές λόγω των υποχρεώσεων που πρέπει να τακτοποιήσουμε πριν ταξιδέψουμε», είπε.

Ψυχοσωματικά προβλήματα

Η αρρώστια δεν σημαίνει μόνο κρυολογήματα και γρίπη. Πολλοί άνθρωποι πάσχουμε από άλλα προβλήματα υγείας, όπως οι χρόνιοι πόνοι ή άλλες ασθένειες που εμφανίζονται όταν είμαστε πιο... χαλαροί. Αυτή η αντίδραση του οργανισμού ονομάζεται «αποτέλεσμα απογοήτευσης» («let - down effect») και συνήθως είναι ακόλουθο μιας στρεσογόνου περιόδου. Ο καλύτερος τρόπος για να το προλάβουμε είναι να ελέγξουμε το στρες όσο πιο πολύ μπορούμε. Με ποιον τρόπο; Με την άσκηση, την παρέα με φίλους, τη συνομιλία με ψυχαναλυτή ή οποιαδήποτε άλλη ρουτίνα που σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα.

Η αρνητική επιρροή του ταξιδιού στο ανοσοποιητικό

Ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς ανθρώπους και ως αποτέλεσμα, μεταφέρονται πολλά μικρόβια κυρίως όταν ταξιδεύουμε με αεροπλάνο ή πλοίο, τα οποία μένουν στον αέρα για αρκετή ώρα και ο αέρας δεν ανανεώνεται. Το συχνό πλύσιμο των χεριών και οι υγιεινές συνήθειες λίγο πριν το ταξίδι, θα βοηθήσουν για μια καλή κατάσταση της υγείας.

Τέλος, αν είμαστε ήδη άρρωστοι, αποφεύγουμε να ταξιδέψουμε γιατί η υγεία μπορεί να επιδεινωθεί. Και αν τελικά αποφασίσουμε να επιβιβαστούμε στο πλοίο ή το αεροπλάνο, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε χαρτομάντηλα και μετά να πετάξουμε τα χρησιμοποιημένα.

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική έκδοση της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.