Γιατί η Αστυνομία άλλαξε «ξαφνικά» στάση και «μπήκε» στα Εξάρχεια;

Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι αυτό είχε να γίνει πολύ καιρό.
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Δεν ήταν λίγοι χθες Κυριακή οι αστυνομικοί που παρατήρησαν αλλαγή στάσης της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια.

Πριν ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, οι διμοιρίες των ΜΑΤ έλαβαν χθες διαφορετικές εντολές, σε σχέση με αυτές που λάμβαναν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αναλυτικότερα, όπως εξηγούν αστυνομικές πηγές στη HuffPost Greece, μετά τις καταδρομικές επιθέσεις στα εκλογικά τμήματα των Εξαρχείων, σε ένα από τα οποία κλάπηκε και μία κάλπη, ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση περιμετρικά της πλατείας.

Συγκεκριμένα διμοιρίες των ΜΑΤ παρατάχθηκαν σχεδόν σε όλα τα στενά γύρω από την πλατεία και μάλιστα κάποιοι αστυνομικοί σχεδόν «πάτησαν» στην πλατεία. Η Αστυνομία ακολούθησε μία εμφανώς πιο «σκληρή» στάση, με τις διμοιρίες των ΜΑΤ να μετακινούνται με την παραμικρή ένδειξη για επεισόδια.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι αυτό είχε να γίνει πολύ καιρό, καθώς οι μέχρι χθες εντολές πρόκριναν μία πιο παθητική στάση.

Τι, όμως, άλλαξε, δεδομένου ότι οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται τις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια αλλά και η πολιτική ηγεσία ήταν ίδιοι;

Έμπειροι παρατηρητές εξηγούν ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο ανώτατοι αξιωματικοί να επιχειρούν να προλάβουν καταστάσεις και να… συμμορφωθούν ως προς το τι πιστεύουν ότι επιθυμεί η επερχόμενη κυβέρνηση, αλλάζοντας επιχειρησιακή τακτική. Αναλαμβάνουν δηλαδή πρωτοβουλίες, προκειμένου να δείξουν στους… επόμενους ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στις… απαιτήσεις τους».

Δημοφιλή