Γιατί η Νέα Ζηλανδία ανοίγει την πρώτη τράπεζα σπέρματος με δότες φορείς του HIV

Εγκαινιάστηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS.
Christopher Furlong via Getty Images

Η πρώτη τράπεζα σπέρματος με δότες φορείς του HIV άνοιξε στη Νέα Ζηλανδία. Σκοπός, να βοηθήσει στη μείωση του στίγματος όσων ζουν με τον ιό.

Η τράπεζα σπέρματος Sperm Positive, σύμφωνα με τον Guardian, έχει ήδη τρεις καταχωρισμένους δότες που ζουν στη Νέα Ζηλανδία, είναι φορείς του HIV αλλά έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ποσότητα του ιού στο αίμα ενός ατόμου είναι τόσο μικρή, που δεν μπορεί να ανιχνευτεί με τις τυπικές μεθόδους.

Παρόλο που αυτό δεν σημαίνει ότι ο HIV έχει θεραπευτεί, σημαίνει ωστόσο ότι η θεραπεία έχει θετικά αποτελέσματα και ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί, ούτε καν μέσω σεξ χωρίς προφυλακτικό ή μέσω της αναπαραγωγής.

Ο δότης με το όνομα Ντέμιεν Ρουλ-Νιλ, διαγνώστηκε με τον ιό το 1999, έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο και κάνει θεραπεία τα τελευταία 18 χρόνια.

Όπως λέει, ακόμη το ευρύ κοινό στη Νέα Ζηλανδία δεν γνωρίζει τι σημαίνει το μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, ενώ ο ίδιος έχει βιώσει τις συνέπειες του κοινωνικού στίγματος του HIV, τόσο στην προσωπική όσο και στην εργασιακή του ζωή.

«Έχω πολλούς φίλους που ζουν με τον HIV και έχουν αποκτήσει παιδιά», λέει. «Το να μπορώ να βοηθήσω άλλους ανθρώπους σε αυτό το ταξίδι, με ανταμείβει, όμως θέλω επίσης να δείξω στον κόσμο ότι η ζωή δεν σταματά μετά τη διάγνωση και να βοηθήσω στην καταπολέμηση του στίγματος».

Η τράπεζα σπέρματος αναφέρει ότι θα ξεκαθαρίζει στους ενδιαφερόμενους ότι οι δότες είναι οροθετικά άτομα, εξηγώντας τους όμως ότι λαμβάνουν αποτελεσματική θεραπεία και επομένως δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.

Η πρωτοβουλία, με τη συμμετοχή των οργανισμών New Zealand Aids Foundation, Positive Women Inc και Body Positive, ελπίζει να βελτιώσει την ενημέρωση που έχουν οι Νεοζηλανδοί σχετικά με τη μετάδοση του HIV.

O Μαρκ Τόμας, γιατρός που ειδικεύεται σε μολυσματικές ασθένειες και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, επισημαίνει ότι δουλεύοντας εδώ και 30 χρόνια με οροθετικούς, βλέπει αλλαγές στην στάση της κοινής γνώμης.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι στην εποχή μας, έχουν υπάρχει πολλές αλλαγές στον τρόπο που το κοινό αντιλαμβάνεται τον HIV, αλλά ακόμα πολλοί οροθετικοί αντιμετωπίζουν το στίγμα. Το στίγμα μπορεί να οδηγήσει στη μη σωστή λήψη φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα της θεραπεία και να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης», εξηγεί.

Πέρα από την ενημέρωση του κοινού, η τράπεζα σπέρματος έχει ως στόχο να δώσει σε οροθετικά άτομα την ευκαιρία να δημιουργήσουν ζωή. Όπως έχει ανακοινώσει η Sperm Positive, δεν θα λειτουργεί ως κλινική γονιμότητας. Εάν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, θα φέρνει σε επαφή τους επίδοξους γονείς με τοπικές κλινικές γονιμότητας.

Η εν λόγω τράπεζα σπέρματος εγκαινιάστηκε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, την 1η Δεκεμβρίου.

Δημοφιλή