Τι φταίει όταν μια γυναίκα πέφτει θύμα βιασμού; Ένα γράφημα δίνει την σωστή απάντηση και φυσικά γίνεται viral

Paul Bradbury via Getty Images

Καθώς το κίνημα eΤοο εξαπλώνεται και οι φωνές καλλιτεχνών που καταγγέλλουν υποθέσεις βιασμών, σεξουαλικών επιθέσεων και παρενοχλήσεων πληθαίνουν, πολλές δημόσιες τοποθετήσεις εστιάζουν στο θέμα της «συναίνεσης» και πως αυτή γίνεται αντιληπτή (ή όχι) από όσους βιάζονται να κατηγορήσουν το θύμα για το έγκλημα που διαπράχθηκε σε βάρος του.

Πρόσφατα, η ηθοποιός και συγγραφέας Padma Lakshmi ένωσε τη φωνή της με αυτές άλλων γυναικών στην βιομηχανία του θεάματος, αποκαλύπτοντας πως έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία 16 ετών.

Μάλιστα, μοιράστηκε την ιστορία της γράφοντας ένα άρθρο για τους New York Times, εστιάζοντας στη έντονη αμφισβήτηση που εκφράζεται προς τις γυναίκες οι οποίες καταγγέλλουν τον βιασμό τους και στην αναπαραγωγή στερεότυπων για τους «λόγους» που οι γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού.

«Ίσως θέλετε να μάθετε εάν είχε πιει τη νύχτα που του βιασμού μου. Δεν είχαν πιει, αλλά δεν έχει καμία σημασία. Ίσως θέλετε να μάθετε τι φορούσα ή εάν ήμουν αρκετά ξεκάθαρη για τις προθέσεις μου. Και πάλι δεν έχει σημασία αλλά φορούσα ένα μακρύ μαύρο φόρεμα Betsey Johnson, με μακριά μανίκια που αποκάλυπτε μόνο τους ώμους μου» γράφει η Padma Lakshmi.

Όπως αναφέρει, ο βιαστής της ήταν ο τότε φίλος της ο οποίος φαίνεται πως σκέφτηκε ότι «θα πονέσει λιγότερο εάν εκείνη κοιμάται».

Αυτό όμως που ακούν γύρω τους οι γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού είναι πως μάλλον έφταιγαν «και εκείνες» ή «μόνο εκείνες» επειδή φλέρταραν, επειδή φορούσαν κοντή φούστα, επειδή είχαν πιει κλπ κλπ κλπ.

Η σκηνοθέτης όμως του «Α Wrinkle in Time», Ava DuVernay σε συνέχεια και του άρθρου της Lakshmi είπε να αναρτήσει στο Twitter ένα έξυπνο γράφημα που δείχνει τι πραγματικά φταίει που οι γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού, χλευάζοντας παράλληλα όλες τις άλλες απαράδεκτες «δικαιολογίες» που προβάλλονται ενοχοποιώντας το θύμα.

Βλέπουμε λοιπόν μια λίστα με πιθανούς «λόγους» (κοντή φούστα, κατανάλωση αλκοόλ, φλερτάρισμα, άστατο παρελθόν, να περπατά μόνη, να είναι νύχτα) και τέλος της λέξη «βιαστές». Όπως φαίνεται όμως στον χρωματισμένο σε γαλάζιο κύκλο δίπλα από τη λίστα ο μόνος λόγος που οι γυναίκες πέφτουν θύματα βιασμού είναι: οι βιαστές.

To γράφημα δεν άργησε να γίνει viral και να αναρτηθεί ξανά και ξανά από χιλιάδες χρήστες του Twitter αλλά και να σχολιαστεί.

Φυσικά δεν έλειψαν και τα αρνητικά σχόλια, με αρκετή δόση ειρωνείας, μίσους και αρνητισμού.