Γιατί ξεβράζονται ανθρώπινα πόδια στις ακτές του Καναδά

Το φαινόμενο λαμβάνει χώρα τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία.
Gabalex via Getty Images

Την ερμηνεία ενός περίεργου φαινομένου επιχειρούν να δώσουν οι αρχές στο δυτικό Βανκούβερ στον Καναδά μετά τον εντοπισμό ανθρώπινων άκρων κοντά στις ακτές.

Τα πόδια εμφανίστηκαν κατά μήκος της ακτής ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Από το 2007, 19 τουλάχιστον άκρα έχουν ξεβραστεί από τη θάλασσα.

Οι μέχρι τώρα έρευνες δεν κάνουν λόγο για εγκληματική ενέργεια παρότι οι αρχές δεν έχουν δώσει καμία λεπτομέρεια για το πώς κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα.

Το μόνο που έχουν επισημάνει είναι πως κανένα από τα πόδια δεν φέρει κανένα σημάδι τραύματος ώστε να αποδεικνύεται πως έχει αφαιρεθεί με βία.

Αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι ο λόγος που δεν έχουν εντοπιστεί άλλα τμήματα του σώματος. Τι μπορεί να έχει συμβεί με αυτά και πού έχουν άραγε καταλήξει;

Τον προηγούμενο Μάιο ένα ακόμα ανθρώπινο πόδι βρέθηκε μέσα σε μια μπότα στις ακτές του νησιού της Γκαμπριόλα.

Σχετικά με το γιατί ξεβράζονται τόσο συχνά στην συγκεκριμένη περιοχή, οι επιστήμονες λένε πως σε αυτό παίζουν ρόλο τα ρεύματα της θάλασσας.

«Πράγματα που επιπλέουν στον ωκεανό κινούνται με τα ρεύματα ενώ ταυτόχρονα δέχονται και μια μικρή ώθηση από τον αέρα κι αυτό τα οδηγεί τις περισσότερες φορές στην ακτή. Οι άνεμοι εκεί είναι δυτικοί προς ανατολικοί, οπότε όσα επιπλέουν σε αυτό το τμήμα του Ειρηνικού φτάνουν στην ακτή», λέει ο Πάρκερ Μακ Κρέντι, καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Γιατί όμως μόνο πόδια; Η εξήγηση εδώ είναι πως μέσα στο νερό το ανθρώπινο σώμα εξαρθρώνεται, ήτοι διαχωρίζεται στα σημεία των αρθρώσεων, οπότε τα πόδια και τα χέρια πολύ συχνά αποσυνδέονται από τα πτώματα, έχοντα παραμείνει καιρό μέσα στη θάλασσα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ειδικά τα πόδια εξαρθρώνονται πολύ εύκολα και όταν συνδέονται με κάτι που επιπλέει, όπως για παράδειγμα ένα αθλητικό παπούτσι, ξεβράζονται στις ακτές.

«Ποτέ δεν έχουν ξεβραστεί στην ακτή πόδια μέσα σε γόβα στιλέτο ή σαγιονάρες. Επίσης σημειώστε πως τα σημερινά αθλητικά παπούτσια επιπλέουν πολύ περισσότερα από εκείνα παλιότερα», σημειώνει ο Γκάιλ Άντερσον από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser της βρετανικής Κολομβίας.

Επιπλέον, τα αθλητικά διατηρούν για περισσότερο το πόδι, προστατεύοντάς το από τους θαλάσσιους οργανισμούς, που αναγκαστικά «τρώνε» άλλα εκτεθειμένα σημεία, όπως οι αστράγαλοι.

(Με πληροφορίες από sciencealert)